Witam nowego kolegę i przyszłego (mam nadzieje) klubowicza.
Przy kupnie radziłbym zwrócić uwagę na nastepujące kwestie:
1) czy auto było bite (nie mam na mysli zagiętych drzwi czy przerysowanego błotnika, tylko uszkodzenia w obrębie elementów nośnych nadwozia – jesli to było kombinowane, to ja bym odpuścił)
2) czy auto było serwisowane na bieżąco (nie chodzi już o serwis w ASO, lecz o bieżące doglądanie i wymianę niedomagających elementów w obrębie nieautoryzowanych nawet serwisów) – jesli nikt nic nie robił, tylko lał paliwo i jechał, to radziłbym się mocno zastanowić (zalezne od stanu ogólnego auta)
3) kondycja silnika (najlepiej na analizator i zobaczyć co jest grane po składzie spalin)
4) kondycja zawiasu
5) kondycja zespołu napędowego
6) korozja przednich słupków i dachu w obrębie szyby
7) jesli jest LPG na mieszadle, to stan przepływomierza (czy zyje?)
Poza tym wszystkie standardowe punkty, jakie sprawdzasz przy zakupie kazdego auta.
Musisz wiedzieć jedno – dobra mazda nie jest zła, ale jak się wpierdzielisz w kiłę, to ratuj się kto może, chyba, ze masz worek $$$.
Pozdrawiam
SM
PS
Aha, w kwestii zadanego w temacie pytania – na pewno warto, bo to duże, bezpieczne i komfortowe auto. Co prawda 1.8 to nie jest może szczyt dynamiki, ale do normalnej jazdy w zupełności wystarcza (200kph Vmax raczej zadowoli niejedengo). Na uwagę zasługują niskie koszty utrzymania zwłaszcza w stosunku do topowych wersji V6.