Do popełnienia tej treści i założenia tematu, który planowałem od dawna zmusił mnie dzisiejszy zakup Auto Świata (kupuję tylko jak jest Mazda, żeby poczytać dlaczego znów przegrała z VW lub Skodą). W numerze 32 mamy test Citroena C5, VW Passata, Mazdy 6 i Hondy Accord (wszystkie kombi z dieslem). Kolejność na podium jest taka w jakiej wymieniłem auta.Czego dowiadujemy się z testu:
1.MZR-CD to bezecny, wręcz nie kulturalny silnik, a przecież można było przez Forda zapożyczyć diesla z PSA.
2.Fotele Mazdy w tym numerze są naprawdę dobre(!!!) -ostatnio były za krótkie...
3.Mazda i Honda to auta rozczarowujące komfortem i układem hamulcowym.
4. Jedyną wadą Passata jest słabe wyposażenie (i tu odsyłam do www.autocentrum.pl , gdzie mamy ponad 120k opinii kierowców i Mazda 6 (obydwa modele łącznie) w większości kat. walczy z Lexusem GS o 1. miejsce wśród wszystkich możliwych modeli aut dostępnych w PL , a B6 jest jednym z najniżej ocenianych Passatów w historii(komentarze są czasem zabawne)...
Nie mam nic do VW i innych aut ani nie jestem zaślepiony japońską motoryzacją (choć uważam ją za najlepszą), ale w związku z licznymi OT w innych tematach nt. wyższości jednych aut nad drugimi, może warto stworzyć temat, gdzie każdy będzie mógł wyrazić opinię o testach ich związku z rzeczywistością itd. Jaki to ma cel? Może nie będzie tak często słychać, że Mazda=Ford z tandetnym wnętrzem, bo tak piszą gazety, a później rodzą się głupie mity.Pozdrawiam.
PS. Temat świadomie w Ogólnym, bo w HP ciągle robią czystki...