W M626 1,8GLX ostatnio coś się sypnęło i na dziurkach częstych (np betonowe płyty) słychać metaliczny brzdęk w okolicach tylnego koło, jest bardziej słyszalny z zewnątrz, słychać go przy otwartej tylnej szybie, wymieniłem łącznik stabilizatora z wahaczem.. ale to nie to, po zdjęciu koła i ruszaniu trząchaniu nic nie słychać, przy naginaniu auta też cisza, tłumik ani rura też nie obciera o nic, gumu na łącznikach też są ok , na typowych ulicznych dziurach też jest ok, ale na drodze betonowej – ułożonej z poprzecznych płyt lub lesiowej z dziurami słuchać metaliczny brzęk (jak klucze które leżały by w bagażniku) – ale to nie klucze
Metaliczny Brzdęk w okolicach tylnego kola – diagnoza
Strona 1 z 1
Witam
W M626 1,8GLX ostatnio coś się sypnęło i na dziurkach częstych (np betonowe płyty) słychać metaliczny brzdęk w okolicach tylnego koło, jest bardziej słyszalny z zewnątrz, słychać go przy otwartej tylnej szybie, wymieniłem łącznik stabilizatora z wahaczem.. ale to nie to, po zdjęciu koła i ruszaniu trząchaniu nic nie słychać, przy naginaniu auta też cisza, tłumik ani rura też nie obciera o nic, gumu na łącznikach też są ok , na typowych ulicznych dziurach też jest ok, ale na drodze betonowej – ułożonej z poprzecznych płyt lub lesiowej z dziurami słuchać metaliczny brzęk (jak klucze które leżały by w bagażniku) – ale to nie klucze
, co to może być ?
Ostatnio edytowano 15 lip 2008, 21:26 przez sebudin, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 11 cze 2008, 21:51
- Auto: 626 1,8 DOHC 96r
sebudin napisał(a):(jak klucze które leżały by w bagażniku)
a lewarek i korbka do niego to luzem sobie latają czy przykręcone na swoim miejscu?? bo mi się kiedyś tak zdarzyło

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Przykłady prawidłowo zatytułowanych wątków:
TEMAT: Uszkodzony przegub napędowy – wymienić, czy regenerować ?
OPIS: Xedos CA KF
---------------------------------------------------------------------------------
TEMAT: Wymiana tylnej poduszki silnika – jak to zrobić ?
OPIS: 626 GE FS
---------------------------------------------------------------------------------
TEMAT: Niewłaściwe działanie układu ABS – metody diagnozowania.
OPIS: MX-6 GD F2
TEMAT: Wymiana tarczy sprzęgła – porady.
OPIS: 626 GW FP
W przypadku błędnego zatytułowania tematu i zrócenia uwagi przez moderatora, masz 24h na poprawę tematu.
Brak zmian zaskutkuje usunięciem tematu do kosza.
Pamiętaj:
Twój problem w 99,9% przypadków nie jest niczym nowym na tym forum – nie jesteś wybrańcem (ktoś miał podobny problem).
Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów – używaj "szukajki" zanim się na to zdecydujesz.
Musisz podjechać do warsztatu gdzie podniosą ci całe auto i dopiero możesz sprawdzić porządnie zawieszenie, wtedy jak nie jest ono obiążone masą auta. Wtedy powinieneś wykryć gdzie ci "brzęczy". Mechanik będzie wiedział jak sprawdzić zawieszenie a ja bym jeszcze dodatkowo jak samochód będzie wisiał uderzył od spodu w koło aby spróbować wywołać ten dźwięk, może się uda i wtedy łatwo go namierzysz jeśli oczywiście wcześniej mechanik nie wykryje usterki.
Mam te same objawy po piaskowaniu zacisków. Okazuje się, że blaszki są ok, wyrobiły się gumki i prowadnice w zaciskach. To nie są drogie rzeczy ale trzeba się za to kiedyś zabrać 
Strona 1 z 1