rajmund napisał(a):Przy zmianie mam sie sugerować rmp czy prędkoscią? Póki co zmieniam przy 2,5k rmp.
Rpm. Jak Ci wystarczy taka dynamika, to możesz tak zmieniać. Nie wiem co to za silnik, ale zmiany przy zbyt niskich obrotach nie robią dobrze silnikowi.
rajmund napisał(a):Może wyda wam się to dziwne ale: u mnie na wiosce jest odcinek prostej drogi gdzie można troszku szybciej pojechać, a na jej końcu jest wyjazd na krajową 50 (gdzie zawsze trzeba czekać :/ ). Mam na liczniku 100, do wyjazdu np 500m. Puszczając gaz samochód zacnie mi zwalniać i to dosyć szybko. Natomiast na wciśniętym sprzęgle dojadę bez problemu. Nie wyjdzie to taniej? Oczywiście to będzie śmiesznie mała oszczędność, ale pytam teoretycznie.
Najmniej paliwa zużyjesz gdy będziesz hamował silnikiem do momentu, w którym dalsze hamowanie silnikiem spowodowałoby, że nie dojedziesz do wyjazdu. W tym momencie można wrzucić luz i dotoczyć sie do wyjazdu. Jeśli jeździsz tamtędy kilka razy dziennie, to po miesiącu powinieneś zaoszczędzić na Arizonę.