W sieci można znaleźć tak różne przewidywania, że ciężko cokolwiek stwierdzić, a ubezpieczyciel oczywiście "nie jest w stanie" mi tego powiedzieć.
ględzenie, konwersowanie, gadanine o BP
Ile w praktyce wzrosło Wam AC, gdy naprawialiście auto z własną szkodą? Zależne to jest od ilości zdarzeń czy kwoty napraw? Strzelam, że to jest jakoś uśredniane z obu, choć zapewne algorytm ubezpieczycieli jest jeszcze bardziej "skomplikowany" 
W sieci można znaleźć tak różne przewidywania, że ciężko cokolwiek stwierdzić, a ubezpieczyciel oczywiście "nie jest w stanie" mi tego powiedzieć.
Palmer napisał(a):Zrobiłem to oczywiście. ASO zgodziło sie wydać szybkę przed montażem, a ja zleciłem oklejenie w poleconym studiu detailingowym...
Podepne się pod temat szybki, po pierwsze to ona jest zrobiona z gł*wnolitu, który się rysuje od dotknięcia, a broń boże przetarcie tego zwykłą szmatą pierwszą lepszą pod ręką, nawet microfibra rysuje to na sucho!, jak odebrałem auto też kombinowałem jak to ugrać, raz ją tak potraktowałem tzn zwykłą szmatą to zrysowała się mega i od tego momentu dowiedziałem się co to za badziew, wymienili mi odpłatnie w serwisie na nową, znalazłem że w jednym miejscu co demontują zegary i oklejają folią to tak obkleili że z jednej strony niedojechali i brzydko było widać, po za tym były jakieś farflocle i bąble, szybka wyglądała jak skórka pomarańcza, tragedia!, też ją wymieniłem znów ponownie. Wiadomo że raz na jakis czas trzeba ją jakoś ogarnąć bo się kurzy itp, to jedynie spryskuje czyms do szyb i delikatną fibrą, są takie z adbl i nazwywa się chick, przecieram, ale i tak powsitaja rysy... niestety to taki materiał kijowy, że już mam to w dopie i nauczyłem się z tym żyć, ta szybka ma taki kąt, że widać wszyscie rysy, jak by była jakoś inaczej np pionowo to by nic nie było widać. Trzeba się pogodzić i jak najmniej to tykać.
Po odbiorze samochodu przez jakiś czas nie dotykałem szybki zegarów, ale kurz zbierał się coraz większy. Wiedziałem z lektury forum, że będzie to problem. Potem był pomysł ze sprężonym powietrzem, które nie do końca spełniało swoje zadanie. Parę razy przetarłem na mokro delikatną mikrofibrą i byłem bardzo zadowolony z efektu dopóki słońce mi szybki nie oświetliło – nie mogłem uwierzyć w ilość delikatnych mikro rysek. Po około 4 miesiącach od zakupu umówiłem się na położenie powłoki elastomerowej, oraz oklejenie drzwi przy słupku B – tam jest taki czarny wysoki połysk, oraz trójkącików przy lusterkach. Przy okazji zapytałem o szybkę zegarów. (Przód auta czyli zderzak, nosek, chromy oraz wewnątrz wyświetlacz multimediów, oraz piano black wewnątrz pojazdu kazałem okleić zanim odebrałem samochód z salonu.) Nawiasem mówiąc powłokę kładła mi ta sama firma, która na zlecenie salonu kładła folię jeszcze w salonie, więc byłem już jakby klientem który wrócił po kolejną usługę
Oklejenie szybki folią samoregenerującą na wysoki połysk to był strzał w 10. Chociaż zaraz po odbiorze były jakby mini bąbelki i pofalowania, ale już z doświadczenia zdobytego po tym jak folia się świetnie ułożyła na przodzie pojazdu, domyślałem się, że prawdopodobnie efekt się poprawi.
Mogę dzisiaj potwierdzić, że oklejenie tej delikatnej szybki to właściwe rozwiązanie, bo ona porysuje się choćbyśmy nie wiem czego próbowali i jak dbali
Oklejenie szybki folią samoregenerującą na wysoki połysk to był strzał w 10. Chociaż zaraz po odbiorze były jakby mini bąbelki i pofalowania, ale już z doświadczenia zdobytego po tym jak folia się świetnie ułożyła na przodzie pojazdu, domyślałem się, że prawdopodobnie efekt się poprawi.
Mogę dzisiaj potwierdzić, że oklejenie tej delikatnej szybki to właściwe rozwiązanie, bo ona porysuje się choćbyśmy nie wiem czego próbowali i jak dbali

- Od: 27 gru 2008, 20:56
- Auto: Mazda3 BP 2024/25, AT, Takumi, eSkyActiv-X
Ja dziś sobie pogadałem z AI o silniku i wypluł mi coś takiego:
Świetnie — to przygotuję dla Ciebie konkretny, praktyczny plan miesięczny, który pozwoli Twojej Mazdzie 3 e‑Skyactiv‑X 186 KM pracować zawsze na maksymalnym, fabrycznym potencjale. Ten silnik naprawdę „oddaje” wtedy, gdy ma idealne warunki, więc regularność ma tu ogromne znaczenie.
1 Co robić przy każdym tankowaniu
Cel: stabilne spalanie, pełna moc, czyste wtryski
Tankuj 98 lub 100 RON (najlepiej Shell V‑Power Racing 100).
Staraj się nie mieszać paliw z różnych stacji w krótkim czasie.
Raz na 2–3 tankowania zatankuj do pełna, żeby ECU miało stabilne parametry adaptacyjne.
Efekt:
lepsza reakcja na gaz, stabilniejsze SPCCI, pełniejsza moc w średnim zakresie.
2 Co robić raz w tygodniu
Cel: utrzymanie czystości komory spalania i wtrysku
Zrób jedną dynamiczną przejażdżkę:
20–30 minut, 3000–4000 obr/min, najlepiej poza miastem.
Unikaj jazdy 1200–1500 obr/min pod obciążeniem (Skyactiv‑X tego nie lubi).
Jeśli jeździsz głównie po mieście — to jest absolutnie kluczowe.
Efekt:
mniej nagaru, stabilniejsze przełączanie trybów spalania, lepsza elastyczność.
3 Co robić raz w miesiącu
Cel: utrzymanie pełnej sprawności układu dolotowego i zapłonowego
Sprawdź stan filtra powietrza (nawet jeśli nie wymieniasz).
Oceń pracę silnika na zimno i na ciepło — jeśli pojawiają się szarpnięcia, warto sprawdzić aktualizacje ECU.
Przejedź jeden dłuższy odcinek autostradowy (min. 40–50 km).
Efekt:
silnik dłużej utrzymuje tryb ubogiej mieszanki, co poprawia sprawność i dynamikę.
4 Co robić co 6 miesięcy
Cel: pełna zgodność z najnowszą logiką SPCCI
Poproś ASO o sprawdzenie aktualizacji ECU.
Mazda regularnie poprawia:
reakcję na gaz,
logikę SPCCI,
kontrolę stuków,
kulturę pracy na niskich obrotach.
Efekt:
często zauważalna poprawa dynamiki i płynności.
5 Co robić raz w roku
Cel: utrzymanie maksymalnej mocy i sprawności
Wymień filtr powietrza (nie czekaj 30 tys. km).
Oceń stan świec — w Skyactiv‑X mają ogromne znaczenie.
Zrób pełną diagnostykę adaptacji paliwowych (ASO lub dobry warsztat).
Efekt:
silnik pracuje tak, jak przewidziano fabrycznie — bez utraty mocy.
6 Styl jazdy na co dzień
Cel: szybka reakcja na gaz i pełna dostępna moc
Przy przyspieszaniu trzymaj 2500–3500 obr/min.
Wciskaj gaz zdecydowanie, nie „miękko”.
Unikaj jazdy na bardzo niskich obrotach w mieście.
Najlepsza dynamika jest przy temperaturze oleju powyżej 80°C.
Efekt:
silnik szybciej przechodzi w tryb bogatej mieszanki i oddaje pełną moc.
7 Opony i masa auta
Cel: realnie lepsze przyspieszenie
Ustaw ciśnienie +0,2–0,3 bara ponad zalecenia.
Nie woź zbędnych rzeczy w bagażniku.
Nie trzymaj stale pełnego baku, jeśli nie musisz.
Efekt:
auto przyspiesza wyraźnie lżej i szybciej.
Podsumowanie: co da Ci największy efekt
Paliwo 98–100 RON
Aktualne ECU
Czysty filtr powietrza
Regularne „przedmuchanie” silnika
Styl jazdy powyżej 2500 obr/min przy przyspieszaniu
To jest zestaw, który pozwala Skyactiv‑X pracować na 100% fabrycznego potencjału — bez żadnych modyfikacji.
Czy on to zebrał ze wszystkich Forum na świecie i ładnie podsumował?![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Świetnie — to przygotuję dla Ciebie konkretny, praktyczny plan miesięczny, który pozwoli Twojej Mazdzie 3 e‑Skyactiv‑X 186 KM pracować zawsze na maksymalnym, fabrycznym potencjale. Ten silnik naprawdę „oddaje” wtedy, gdy ma idealne warunki, więc regularność ma tu ogromne znaczenie.
1 Co robić przy każdym tankowaniu
Cel: stabilne spalanie, pełna moc, czyste wtryski
Tankuj 98 lub 100 RON (najlepiej Shell V‑Power Racing 100).
Staraj się nie mieszać paliw z różnych stacji w krótkim czasie.
Raz na 2–3 tankowania zatankuj do pełna, żeby ECU miało stabilne parametry adaptacyjne.
Efekt:
lepsza reakcja na gaz, stabilniejsze SPCCI, pełniejsza moc w średnim zakresie.
2 Co robić raz w tygodniu
Cel: utrzymanie czystości komory spalania i wtrysku
Zrób jedną dynamiczną przejażdżkę:
20–30 minut, 3000–4000 obr/min, najlepiej poza miastem.
Unikaj jazdy 1200–1500 obr/min pod obciążeniem (Skyactiv‑X tego nie lubi).
Jeśli jeździsz głównie po mieście — to jest absolutnie kluczowe.
Efekt:
mniej nagaru, stabilniejsze przełączanie trybów spalania, lepsza elastyczność.
3 Co robić raz w miesiącu
Cel: utrzymanie pełnej sprawności układu dolotowego i zapłonowego
Sprawdź stan filtra powietrza (nawet jeśli nie wymieniasz).
Oceń pracę silnika na zimno i na ciepło — jeśli pojawiają się szarpnięcia, warto sprawdzić aktualizacje ECU.
Przejedź jeden dłuższy odcinek autostradowy (min. 40–50 km).
Efekt:
silnik dłużej utrzymuje tryb ubogiej mieszanki, co poprawia sprawność i dynamikę.
4 Co robić co 6 miesięcy
Cel: pełna zgodność z najnowszą logiką SPCCI
Poproś ASO o sprawdzenie aktualizacji ECU.
Mazda regularnie poprawia:
reakcję na gaz,
logikę SPCCI,
kontrolę stuków,
kulturę pracy na niskich obrotach.
Efekt:
często zauważalna poprawa dynamiki i płynności.
5 Co robić raz w roku
Cel: utrzymanie maksymalnej mocy i sprawności
Wymień filtr powietrza (nie czekaj 30 tys. km).
Oceń stan świec — w Skyactiv‑X mają ogromne znaczenie.
Zrób pełną diagnostykę adaptacji paliwowych (ASO lub dobry warsztat).
Efekt:
silnik pracuje tak, jak przewidziano fabrycznie — bez utraty mocy.
6 Styl jazdy na co dzień
Cel: szybka reakcja na gaz i pełna dostępna moc
Przy przyspieszaniu trzymaj 2500–3500 obr/min.
Wciskaj gaz zdecydowanie, nie „miękko”.
Unikaj jazdy na bardzo niskich obrotach w mieście.
Najlepsza dynamika jest przy temperaturze oleju powyżej 80°C.
Efekt:
silnik szybciej przechodzi w tryb bogatej mieszanki i oddaje pełną moc.
7 Opony i masa auta
Cel: realnie lepsze przyspieszenie
Ustaw ciśnienie +0,2–0,3 bara ponad zalecenia.
Nie woź zbędnych rzeczy w bagażniku.
Nie trzymaj stale pełnego baku, jeśli nie musisz.
Efekt:
auto przyspiesza wyraźnie lżej i szybciej.
Podsumowanie: co da Ci największy efekt
Paliwo 98–100 RON
Aktualne ECU
Czysty filtr powietrza
Regularne „przedmuchanie” silnika
Styl jazdy powyżej 2500 obr/min przy przyspieszaniu
To jest zestaw, który pozwala Skyactiv‑X pracować na 100% fabrycznego potencjału — bez żadnych modyfikacji.
Czy on to zebrał ze wszystkich Forum na świecie i ładnie podsumował?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)