Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez cinek78 » 6 lis 2017, 21:42

Jest możliwość w CX5 2014 wrzucić PL menu??
Forumowicz
 
Od: 23 lip 2013, 08:08
Posty: 340 (4/7)
Skąd: Oleśnica/Wrocław
Auto: Mazda cx5 , Alfa Romeo Giulietta
, Ducati MTS 1200

Postprzez darrecki » 6 lis 2017, 21:51

cinek78 napisał(a):Jest możliwość w CX5 2014 wrzucić PL menu??


Polskiej wersji nie ma i już nie będzie. Te modyfikacje to jedynie dodawanie funkcji do modułów auta, nie mają nic wspólnego ani z MZD ani ze starym systemem TomToma.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez dzej_dzej » 12 lis 2017, 10:24

Czy taki moduł ELM327 także się nada do tego ?

https://pl.aliexpress.com/item/Latest-V ... Title=true
 
Od: 27 lis 2014, 19:42
Posty: 32 (2/1)
Auto: Mazda 3 Sedan BM 120KM SkyEnergy

Postprzez kuba_t » 12 lis 2017, 12:40

dzej_dzej napisał(a):Czy taki moduł ELM327 także się nada do tego ?

https://pl.aliexpress.com/item/Latest-V ... Title=true
Do zmian opisanych w tym wątku nie. Musisz mieć kabel z przełącznikiem MM/HS. Ten, który zaprezentowałeś będzie mógł użyć do komunikacji np. ze smartfonem.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez dzej_dzej » 12 lis 2017, 18:02

Czyli muszę mieć coś takiego?
https://www.aliexpress.com/item/2017-Ne ... 15484.html

Czy wystarcza wersja Bluetooth czy musi być USB ?
Z tego co wyczytałem wersja Bluetooth nie posiada FTDI. Pytanie czy jest to wymagane ?
 
Od: 27 lis 2014, 19:42
Posty: 32 (2/1)
Auto: Mazda 3 Sedan BM 120KM SkyEnergy

Postprzez darrecki » 12 lis 2017, 18:40

Czy zaufasz połączeniu bezprzewodowemu podczas grzebania w modułach sterujących zachowaniem pojazdu? Bo ja nie...
Do takich rzeczy tylko kabel, chcesz się bawić w monitorowanie to kup do tego jakiś mały moduł na BT.
To co podałeś w linku jest ok, będzie działać. Moduły dedykowane do Forda będą działać z Mazdą
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez popielasty » 12 lis 2017, 20:53

To jest przykład kabla z przełącznikiem: http://allegro.pl/interfejs-ford-mscan- ... 83099.html
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 16 lip 2017, 21:43
Posty: 203 (1/4)
Skąd: WWL
Auto: Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D AT AWD, SkyPassion, 2014r

Postprzez dzej_dzej » 13 lis 2017, 20:41

Ok dzieki wielkie za odpowiedzi – teraz tylko czekac za przesylka :)
 
Od: 27 lis 2014, 19:42
Posty: 32 (2/1)
Auto: Mazda 3 Sedan BM 120KM SkyEnergy

Postprzez kuba_t » 16 lis 2017, 20:25

@darrecki – nie znalazłem nigdzie informacji w jakiej pozycji ma być przełącznik na interfejsie – HS czy MS?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez darrecki » 16 lis 2017, 20:35

Forscan za każdym razem daje znać jak przestawić przełącznik.
Nie chcę pisać głupot, bo nie mam pojęcia które to MS a które HS, więc napiszę że na jednym z nich się łączysz (na 2gim przy próbie połączenia nie znajduje pojazdu), potem Forscan pyta czy masz przełącznik, dajesz tak, prosi o przełączenie i teraz wszytko już robi się na tej 2giej pozycji. Bez przełączenia zwyczajnie nie znajdzie modułu RBCM.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 18 lis 2017, 15:28

hej! może ktoś pomoże... mój ForScan nie chce znaleźć mojej mazdy, logi poniżej... sterowniki z Windowsa 10, może kabel jakiś trefny? kupiony na poniższej aukcji:

http://allegro.pl/elm327-ford-hs-can-ms ... OGRiZWM%3D
Załączniki
error.PNG
interface.PNG
forscan.PNG
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez darrecki » 18 lis 2017, 16:29

Przełęcz pstyczek na 2ga pozycję i spróbuj ponownie.
Żadne dodatkowe sterowniki nie są potrzebne.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 18 lis 2017, 16:34

Próbowałem... nic z tego :/
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez darrecki » 18 lis 2017, 16:40

W aucie zapłon włączony? Bo Forscan wykrywa ELM, tylko z autem ma problem...
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 18 lis 2017, 16:43

tak, próbowałem na uruchomionym silniku i samym zapłonie... spróbuję jeszcze usunąć urządzenie w menadżerze urządzeń WIndowsa i dodać ponownie. Przełączanie HS-MS mogę zrobić w locie czy trzeba odłączyć kabel, przełączyć przełącznik i ponownie podłączyć?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez darrecki » 18 lis 2017, 16:54

Przełącza się w locie. Kasowanie urządzenia nie pomoże, jest wykrywane i znajdowane przez system oraz inicjowane przez Forscan – taka jest rola sterownika.

Problemem jest albo sam interfejs albo auto...
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2642 (39/123)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 18 lis 2017, 16:58

no niestety... nie mogę się połączyć... ech... czy komuś się udało połaczyć z Mazdą 2014 z PL?

edit: zmienilem tryb na DEMO i się połączył, tak to powinno wygladać? Problem w tym, ze rozpoznał samochód jako Focus... dobra chyba rozumiem czym jest tryb DEMO....
Załączniki
demo.PNG
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez mf113 » 18 lis 2017, 19:23

No wygląda, że to chyba wina ELMA (no raczej nie Mazdy). Ja mam ELMA bezprzewodowego bez przełączniczka i bez problemu startuje czy to z komórki, czy z kompa. Próbowałem fordowskim Viakenem (niby piszą, że Mazdę też powinien czytać) i był podobny objaw, Łączy się z interfejsem dalej tak jakby się nie łączył z samochodem. POJAZD zapala się na zielono.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 303 (5/13)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez kuba_t » 19 lis 2017, 19:33

Oddam ten kabel i kupie inny... macie jakieś sprawdzone źródło?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez andrep » 19 lis 2017, 21:24

Jeśli mieszkasz nie daleko mnie , to mogę pożyczyć kabel :)
Ja kupiłem tu gdzie kolega creet podaje linka na następnej stronie, ale kabel jeszcze nie testowany :)
Ostatnio edytowano 19 lis 2017, 22:48 przez andrep, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 2101 (66/141)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323