Zalecane rozmiary opon i felg
Denaturat napisał(a):Potwierdzam już laczki założone, 225/45/17 et45 7 cali i wciąż jest miejsce na szersze, co do prześwitu to mógłby być delikatnie mniejszy, ale nie jest zle, i komfort ten sam co był na 205/60/16
oczywiscie e jest miejsce
ja mam 235 szerokość i jeszcze jest miejsce

a co do prześwitu, to polecam Eibach -30
Denaturat napisał(a):Nieeee mój poprzedni samochód to był lancer zrobiony na wygląd ala evo i był na glebie, i słaby komfort, szorowanie przy 3 pasażerach to nie coś na co bym sie teraz zamienił za troche lepszy wygląd
Eibach -30 + R19 235/35
i żadnego szorowania nawet przy 5 osobach w aucie + pełny bagażnik
Drogie Panie, Drodzy Panowie.
Kilka pytań o obniżenie zawieszenia, laczki, felgii tego typu rzeczy.
Czy przy obniżeniu zawieszenia prokitem od eibacha – 30 macie jakieś trudności przy parkowaniu? Mam tu na myśli krawężniki, parkowania prostopadle itd.
Czy na zawieszeniu – 30 i profilu opony 60 na felgach 16 przy pełnym załadowaniu Wam cos przyciera?
Czy przy obniżeniu zawieszenia prokitem od eibacha – 30 macie jakieś trudności przy parkowaniu? Mam tu na myśli krawężniki, parkowania prostopadle itd.
Czy na zawieszeniu – 30 i profilu opony 60 na felgach 16 przy pełnym załadowaniu Wam cos przyciera?
kubala147 napisał(a):Drogie Panie, Drodzy Panowie.
nie, nie, nie
2 lata jeżdżenia (75kkm) na 224/40/19 – felgi 19x8.5" ET40 ze sprężynami Eibach'a – musiałem delikatnie podgiąć ranty z tyłu – poza tym 0 przycierania, ocierania. Krawężniki, progi – nic nie zahaczało – mega bezpieczny setup.
- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
samo obniżenie nie wpłynęło jakoś bardzo na komfort jazdy (albo ja jestem mało wyczulony po jeździe na betownych ustawieniach rx-8, żona nie zauważyła różnicy) – przynajmniej jeżeli chodzi o fabryczne 16"
, 19", niższy profil, szersza opona (w stosunku do serii) – komfort musi być niższy – choć akurat miałem 225/40/19 (nie 235/35/19 jak kritik) wiec było sztywniej ale spokojnie dało się robić dłuższe i krótsze trasy i tyłek nie bolał
. Koleiny nawet te duże, nierówności nie sprawiały problemów. Z dziurami trzeba uważać bo można rozwalić felgi – wpadłem w jedną taką i byłem święcie przekonany że felga będzie do spawania/prostowania – okazało się że jedynie opona ucierpiała (przecięło ją z boku) – felga prosta – a podobno JR to szajs 
Już sprawdzałem w daily czy pasują (tylko obniżyć jeszcze muszę
) – no chyba że ktoś kupi je ode mnie to założę coś innego
Już sprawdzałem w daily czy pasują (tylko obniżyć jeszcze muszę

- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
wygladaja tragicznie na hondzie
bez urazy oczywiscie
bez urazy oczywiscie
Witam, chce kupić oponki do madzi, aktualnie mam rozmiar 205/60 czy 215/60 będą ok ?
michal047r napisał(a):Witam, chce kupić oponki do madzi, aktualnie mam rozmiar 205/60 czy 215/60 będą ok ?
A co pisze w instrukcji obsługi? Mam ją za plecami ale nie chce mi się ruszać 4 liter.
Na Polskę jest homologacja w instrukcji obsługi na 205/60 w 16 calach albo 215/45 dla 18 cali.
Jak weźmiesz 215/60 na 16 calówkę musisz liczyć się z tym, że lekko Ci prędkościomierz będzie przeklamywal bo średnica koła się zwiększy a kalibrację masz pod 205/60 r16.
Jeżeli szukasz opon na lato to mam 205/60 Michelina do oddania. Odezwij się na priv.
Jak weźmiesz 215/60 na 16 calówkę musisz liczyć się z tym, że lekko Ci prędkościomierz będzie przeklamywal bo średnica koła się zwiększy a kalibrację masz pod 205/60 r16.
Jeżeli szukasz opon na lato to mam 205/60 Michelina do oddania. Odezwij się na priv.
Cichy 111 napisał(a):A co ma szerokość kapcia do licznika jak wysokość opony jest taka sama????
Przy szerokości 205 i 215 profil 60 to nie ta sama wielkość.
60 dla 215 wynosi więcej i opona jest większej średnicy.
Poczytaj to: https://intercars.pl/poradnik/opony-i-f ... ki-wybrac/
A no ma to co napisał @Gepard007.
Jak masz opone i jej podstawowe dane 245/35 r19 gdzie kolejno – szerokość/profil r cale kola...
To profil jako jedyna wartosc podawana jest w procentach a nie w faktycznym rozmiarze.
W rzeczonym przykładzie – 245 (szerokość opony podana w mm) mnożysz razy 0,35 (procent) = 85,75mm wysokość profilu laczka.
Jak masz opone i jej podstawowe dane 245/35 r19 gdzie kolejno – szerokość/profil r cale kola...
To profil jako jedyna wartosc podawana jest w procentach a nie w faktycznym rozmiarze.
W rzeczonym przykładzie – 245 (szerokość opony podana w mm) mnożysz razy 0,35 (procent) = 85,75mm wysokość profilu laczka.
215 to szerokośc opony więc jak sie średnica może zwiększyć ?