Zalecane rozmiary opon i felg
dario87 napisał(a):No to faktycznie tanio a rozmiar tej opony wszedł bez zadnego problemu na seryjna felge 18??popi2009 napisał(a):nie wiem ja za komplet SAVA UHP 2 225/45/18 płaciłem tak ok 1050zł – tanio a bdb opona i mega cicha
tak minimalnie większy balon niż na 215 ale opona tansza szersz i wyzsza wiec w teorii same plusy
-
popi2009
Raptor77 napisał(a):Felgi JR22 19x8.5" ET40
Opony Federal Evoluzion ST-1 225/40/19
Sprężyny Eibach Pro-Kit
Efekt mega!
Nic nie obciera ?
Raptor77 Nieźle sie prezentuje
Ja tez poluje na felgi firmy JR ale jr11 18x8.5 et40 myslisz kolego ze podejda te felgi bez problemu do mojej 3? Do tego opony Uniroyal 225/40/18
Chyba powinny podejsc patrzac na twoje
Jakies opinie na temat tej firmy felg??

Ja tez poluje na felgi firmy JR ale jr11 18x8.5 et40 myslisz kolego ze podejda te felgi bez problemu do mojej 3? Do tego opony Uniroyal 225/40/18
Chyba powinny podejsc patrzac na twoje

Jakies opinie na temat tej firmy felg??
- Od: 9 maja 2018, 06:12
- Auto: Mazda3 HB 2.0 165 2014 BM
Ja ostatecznie zdecydowałem się na OEM takie jak miałem ale w ciemniejszym kolorze.
Chyba najbardziej mi odpowiadają
No I plus taki, że nie muszę dokupować nowych opon
Chyba najbardziej mi odpowiadają
No I plus taki, że nie muszę dokupować nowych opon
na razie wszystko ok ale zobaczymy za miesiąc półtora jak zrobię jakieś 5000km na nichdario87 napisał(a):Jakies opinie na temat tej firmy felg??
Ostatnio edytowano 9 wrz 2018, 07:55 przez Raptor77, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
Jr to nie jest firma no name. Trochu aut już na tym jeździ, niektóre na mocnych glebach.
OEM felgi wyglądają spoko w M3, mowa o 17+, choć 16 nie wygląda też jest spoko. Ale trochu ważą zapewne. Mówię to na podstawie doświadczeń z poprzednimi felgami mazdy.
OEM felgi wyglądają spoko w M3, mowa o 17+, choć 16 nie wygląda też jest spoko. Ale trochu ważą zapewne. Mówię to na podstawie doświadczeń z poprzednimi felgami mazdy.
Czy 225/45/18 na felgach 18*8" ET48 – bedzie OK?
opona na 1 cm szersza, felga na 1" szersza, rant opony/felgi bedzie na 3 mm blizej do zawieszenia, i na 7 mm wiecej wystawal na zewnatz w porownaniu z OEM felgami
opona na 1 cm szersza, felga na 1" szersza, rant opony/felgi bedzie na 3 mm blizej do zawieszenia, i na 7 mm wiecej wystawal na zewnatz w porownaniu z OEM felgami
a czy zmienia się jakoś drastycznie dynamika auta przy zmianie kol z R16 na R18?
do M3 BN ida R16 i R18, może lepiej na lato kupić R17?
Wygląd i sterowanie będzie lepsze niż na R16, kola będą lżejsze, i tańsze
Ale co o tym powie ASO i gwarancja?

do M3 BN ida R16 i R18, może lepiej na lato kupić R17?
Wygląd i sterowanie będzie lepsze niż na R16, kola będą lżejsze, i tańsze
Ale co o tym powie ASO i gwarancja?
Nie ma 17" homologowanych do naszych mazd. ASO i gwarancja nic nie powiedzą, bo i o czym? Reszta samochodu nie zależy od kół, a koła byś miał swoje. Natomiast podobno ubezpieczyciel może się przyczepić w razie wypadku.
Jak Wam się jeździ po polskich drogach na felgach 18'' ( opona 215/45/18 ) ? Przymierzam się do zmiany letniego kompletu z 16 '' na 18'' ale trochę się obawiam obniżenia komfortu jazdy przy niższym profilu. Słusznie, czy nie ? Jest jakaś istotna różnica w osiągach i spalaniu ?
- Od: 26 mar 2018, 08:31
- Auto: Mazda 3 BM, 2.0 165 KM, 2014 rok
różnicę odczujesz jedynie wpadając w spore dziury lub szybko przejezdzajac przez progi zwalniające
zatem zmień – na 16 to auto wygląda mocno średnio
zatem zmień – na 16 to auto wygląda mocno średnio
-
popi2009
goly – a rozważałeś kwestię zakupu opon wielosezonowych? Nie namawiam, ale ... jest przecież okazja i wiele informacji na ich temat. Co do komfortu jazdy na 18" względem 16", to auto na pewno będzie spalało więcej ok. 0,5 l/100km, w mieście bardziej odczuwalne koleiny (nawet te nie duże), będzie bardziej twardo. Ponadto pilnuj tego, by były dobrze wyważone, to bardzo ważne. Wygląd na pewno na plus.
u mnie spalanie wzrosło ale wiąże się to z faktem że do tej pory miałem 205/55/16 i przy licznikowym 100km/h miałem wg GPS jakieś 96/97km/h a teraz na 225/40/19 GPS pokazuje 103km/h – czyli teraz licznik zaniża mi przebieg na baku o jakieś 5% w stosunku do poprzednich opon.
- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
goly napisał(a):Jak Wam się jeździ po polskich drogach na felgach 18'' ( opona 215/45/18 ) ? Przymierzam się do zmiany letniego kompletu z 16 '' na 18'' ale trochę się obawiam obniżenia komfortu jazdy przy niższym profilu. Słusznie, czy nie ? Jest jakaś istotna różnica w osiągach i spalaniu ?
Jeżdżę na 18-kach i w zakresie komfortu nie narzekam – zawieszenie Mazdy ładnie wybiera i tłumi nierówności. Prowadzenie jak dla mnie rewelacja (trzyma się drogi jak przyklejona). Niestety z ich praktycznością w jeździe po mieście jest nieco gorzej – każde parkowanie równoległe przy krawężnikach (nawet tych niezbyt wysokich) wymaga szczególnej uwagi...
Co do wzrostu spalania niestety się nie wypowiem, ponieważ nie zakładałem jeszcze 16-tek (pierwsza zima dopiero przede mną) niemniej jednak z tego na 18 i tak jestem zadowolony