Kamera cofania: Czy można dołożyć?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mf113 » 4 gru 2016, 17:49

SEDAN: Jak prowadziliście przewody? Wzdłuż oryginalnej wiązki po zawiasie klapy? Bo do środka tej wiązki to się chyba nie da wepchać?
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 298 (5/13)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez Kliszek M3 » 4 gru 2016, 22:07

ja w HB prowadziłem oddzielnią wiązkę z kablami od kamery, ale przy oryginalnej, w Sedanie proponuję zrobić to samo.
PS: Wszystko się da, u mnie po całym aucie jest rozłożone w sumie ok. 10-12 m nie oryginalnych kabli :P
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lip 2015, 21:44
Posty: 587 (36/11)
Skąd: B-stok
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez MichG » 5 gru 2016, 20:31

Jak sobie radzicie z serwisami, po zamontowaniu kamery? Zwracają uwagę na dodatkowy element? Szczególnie jest to interesujące, jeżeli użyje się dedykowanej złączki, bez "dorabiania" kabelków.
Forumowicz
 
Od: 24 lip 2016, 08:40
Posty: 113 (0/2)
Skąd: Serock
Auto: Mazda 3 '2017 120 KM, SDN, Sky Energy + Navi + LED SnowFlake, 2016

Postprzez dzej_dzej » 5 gru 2016, 20:32

Ja prowadziłem wzdłuż oryginalnej wiązki po zawiasie klapy. I wszystko działa :)
 
Od: 27 lis 2014, 19:42
Posty: 32 (2/1)
Auto: Mazda 3 Sedan BM 120KM SkyEnergy

Postprzez Lucas81 » 12 gru 2016, 12:40

Odsprzedam kamerkę do sedana i htb po cenie zakupu. Chętnych zapraszam n prv
Początkujący
 
Od: 10 lis 2016, 13:25
Posty: 12 (1/0)
Auto: Mazda 6 GJ Tourning 2014

Postprzez MichG » 13 gru 2016, 19:04

Lucas81 napisał(a):Odsprzedam kamerkę do sedana i htb po cenie zakupu. Chętnych zapraszam n prv

Co skłoniło Cię do sprzedaży?
Forumowicz
 
Od: 24 lip 2016, 08:40
Posty: 113 (0/2)
Skąd: Serock
Auto: Mazda 3 '2017 120 KM, SDN, Sky Energy + Navi + LED SnowFlake, 2016

Postprzez darrecki » 13 gru 2016, 19:46

MichG napisał(a):
Lucas81 napisał(a):Odsprzedam kamerkę do sedana i htb po cenie zakupu. Chętnych zapraszam n prv

Co skłoniło Cię do sprzedaży?


Panowie, od sprzedaży jest dedykowany dział, proszę nie ciągnąć tematu tutaj.
A dlaczego sprzedaje? Już wyjaśniał, wystarczy zerknąć parę postów wstecz....
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2618 (39/121)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez popi2009 » 19 sty 2017, 11:23

podobno ktos w tym watku pisal ze wymiana tylnych lamp na led niesie za soba koniecznosc wymiany tez wiazki z kamera?

moge prosic o wyjasnienie?
popi2009
 

Postprzez Wojtek » 19 sty 2017, 12:12

Nie... do końca... to jest jedna wiązka... <głaszcze>

Wojtek napisał(a):Każda grupa produkowanych aut ma dwie wiązki... na ledy i na żarówki halogenowe... z kamerą i bez niej... co daje 4 wiązki dla SD i 4 dla HB

Jest to parę stron wcześniej:
viewtopic.php?p=3165792#p3165792
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17431 (107/447)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez popi2009 » 24 sty 2017, 16:34

juz ogarnalem

zmienilem cala wiazke na wiazke z auta z ledami i kamerą podpialem kamere i zamontowalem ledy i dziala jak trzeba.

przestala w prawdzie dzialac tylna wycieraczka nie wiedziec czemu ale nie uzywam jej wiec olewam to.
popi2009
 

Postprzez Mariusz-TT » 25 sty 2017, 10:12

Bo pewnie wiązka jest od sedana
Forumowicz
 
Od: 25 kwi 2016, 17:02
Posty: 196 (4/5)
Auto: Mazda 3 sedan Energy 2,0 120 KM,2016

Postprzez popi2009 » 25 sty 2017, 11:05

no jak wiazka od sedana jak:

– jest wtyczka do silnika wycieraczek
– zdemontowałem ją z klapy od hatchbacka
– wiazka z sedana nie pasowala by idealnie – w sensie zaczepy wiazki idealnie w kazda dziuerke


dzisiaj przeloze silniczek z tamtej klapy do mojej i zoabcze moze sie silnik spalil
Załączniki
IMG_5697.JPG
popi2009
 

Postprzez darrecki » 25 sty 2017, 11:14

Mariusz-TT napisał(a):Bo pewnie wiązka jest od sedana


Nie ma fizycznej możliwości włożyć wiązki z sedana do HB. Inna długość, inna wtyczka. Kolega @Kliszek-M3 przerabiał ten temat.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2618 (39/121)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kola222 » 21 lut 2017, 13:22

dzej_dzej napisał(a):W dniu dzisiejszym odebrałem kamerę z AliExpress. Zamówiona kamera + wiązka do kostki aby wpiąć się bez demontażu oryginalnej kostki.
Połączenie jest banalne – wystarczy wszystko wpiąć we właściwe miejsce i działa bez uszkadzania oryginalnych kabli. Wygląd z zamontowanej kamery poniżej. Także polecam – tym bardziej że zaraz na Ali będą wyprzedaże :)

Link do kamery:
https://www.aliexpress.com/item/Sinosma ... 76924.html

Link do dodatkowych opcji dla kamery – obowiązkowo opcja nr 1
https://www.aliexpress.com/item/Extra-P ... 36728.html

Link do wiązki do kostki:
https://www.aliexpress.com/item/SINOSMA ... 18697.html

Wygląd z kamery po wstępnym podłączeniu:
Obrazek[/quo

Witam
Dzisiaj otrzymałem kamerkę, wszystko zamówiłem tak jak w poscie wyżej.
Niestety nie działa, pytanie skąd wziąć zasilanie do kamerki???
pozd
SK

Dopisano 21 lut 2017, 13:39:

kola222 napisał(a):
dzej_dzej napisał(a):W dniu dzisiejszym odebrałem kamerę z AliExpress. Zamówiona kamera + wiązka do kostki aby wpiąć się bez demontażu oryginalnej kostki.
Połączenie jest banalne – wystarczy wszystko wpiąć we właściwe miejsce i działa bez uszkadzania oryginalnych kabli. Wygląd z zamontowanej kamery poniżej. Także polecam – tym bardziej że zaraz na Ali będą wyprzedaże :)

Link do kamery:
https://www.aliexpress.com/item/Sinosma ... 76924.html

Link do dodatkowych opcji dla kamery – obowiązkowo opcja nr 1
https://www.aliexpress.com/item/Extra-P ... 36728.html

Link do wiązki do kostki:
https://www.aliexpress.com/item/SINOSMA ... 18697.html

Wygląd z kamery po wstępnym podłączeniu:
Obrazek[/quo

Witam
Dzisiaj otrzymałem kamerkę, wszystko zamówiłem tak jak w poscie wyżej.
Niestety nie działa, pytanie skąd wziąć zasilanie do kamerki???
Czy czerwony przewód nie zarobiony to zasilanie?
pozd
SK
Załączniki
camera.jpg
Początkujący
 
Od: 20 lis 2016, 09:38
Posty: 4

Postprzez Mariusz-TT » 21 lut 2017, 13:47

Czerwono czarny to zasilanie-generalnie to nie tą wersję zapakował Ci Chinol-powinno być na końcu tego kabla gniazdo
Forumowicz
 
Od: 25 kwi 2016, 17:02
Posty: 196 (4/5)
Auto: Mazda 3 sedan Energy 2,0 120 KM,2016

Postprzez kola222 » 21 lut 2017, 14:32

Mariusz-TT napisał(a):Czerwono czarny to zasilanie-generalnie to nie tą wersję zapakował Ci Chinol-powinno być na końcu tego kabla gniazdo


ok, czyli tak myślałem że to zasilanie, tylko czy przewód cam+ to to wtyczka z zasilaniem???
Pewien nie jestem, wygląda jak zasilanie tylko oznakowanie jakieś dziwne.

Czy jest ktoś mi wstanie potwierdzić czy przewód cam+ jest zasilaniem???
Ostatnio edytowano 21 lut 2017, 18:25 przez kola222, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący
 
Od: 20 lis 2016, 09:38
Posty: 4

Postprzez popi2009 » 21 lut 2017, 14:42

30 dolarow kamera
18 dolarow kabel
razem 48 razy 4,1 daje nam jakies 200zł

za 400 kupisz pełną klapę z kamerą wiązką fabryczną i jeszcze lampy ledowe beda te w klapie

wszystko plug and play i w razie W masz części zapasowe gdybys cos popsul w czasie montazu np. urwalk jakis plastik czy spinke

zatem troche marny interes
popi2009
 

Postprzez mf113 » 21 lut 2017, 15:51

Faktycznie nie warto, bo oryginalna wiązka nie wzbudza podejrzeń serwisu. No i pewnie oryginalna kamerka też innej jakości niż chinolska.
Można prosić na prv. jakiś namiar gdzie taką klapę można by wyszukać?
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 298 (5/13)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez lukaszjakubowski » 21 lut 2017, 16:15

Jest też czarna strona medalu. Używane części z demontażu, mogą pochodzić z kradzionych aut.
Ale to już rozmowa w innym dziale.
lukaszjakubowski
 

Postprzez kola222 » 21 lut 2017, 18:49

kola222 napisał(a):
Mariusz-TT napisał(a):Czerwono czarny to zasilanie-generalnie to nie tą wersję zapakował Ci Chinol-powinno być na końcu tego kabla gniazdo


ok, czyli tak myślałem że to zasilanie, tylko czy przewód cam+ to to wtyczka z zasilaniem???
Pewien nie jestem, wygląda jak zasilanie tylko oznakowanie jakieś dziwne.

Czy jest ktoś mi wstanie potwierdzić czy przewód cam+ jest zasilaniem???


download/file.php?id=127598&mode=view
Początkujący
 
Od: 20 lis 2016, 09:38
Posty: 4

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323