Jak poprawić system audio w BM – poradnik
i rozumiem że wszystkie musiałeś podpiąć? skąd brałeś zasilanie? Rozumiem że
+12V
+12V
masa
lewy kanal
prawy kanał
jest gdzieś jakiś tutorial którym się sugerowałeś?
+12V
+12V
masa
lewy kanal
prawy kanał
jest gdzieś jakiś tutorial którym się sugerowałeś?
-
popi2009
czyli jak dobrze rozumiem musisz podać plusa od głośnika zarówno lewego jak i prawego?
-
popi2009
jestem po zapoznaniu się z tematem audio ale nie znalazłem info dotyczącego seryjnych głośników w maździe 3 BM bez Bose, jaka impedancja? rozmiar 165 mm? na jakie można wymienić ?, chodzi mi głównie o mid basy w drzwiach – basu mi głównie brakuje, czy są jakieś plug'n play, polecacie coś konkretnego ? czy zacząć od wygłuszenia drzwi czy od wymiany głośników? czy wymieniać przód i tył czy tylko przód? z tańszych głośników ktoś polecił mi Hi Fonix, czy to dobry wybór?
4omy, 165mm, aczkolwiek standardowe mają kołnierz i większe też wejdą. wystarczy zobaczyć na allegro jak to wygląda.
https://allegro.pl/oferta/glosnik-drzwi-bhn966960-mazda-3-2015-7274911632
bose mają zdaje się 180mm i wchodzą bez wspomnianego kołnierza, drzwi są takie same. Osobiście zmieniałem głośniki w 2, gdzie audio jest takie samo jak w 3 bez bose. I albo Focal ps165v1 były za dobre do tego zestawu albo wzmacniacz mazdy można o kant
rozbić. Skończyło się na dołożeniu wzmacniacza alpine i suba w bagażniku – teraz to gra jako tako.

bose mają zdaje się 180mm i wchodzą bez wspomnianego kołnierza, drzwi są takie same. Osobiście zmieniałem głośniki w 2, gdzie audio jest takie samo jak w 3 bez bose. I albo Focal ps165v1 były za dobre do tego zestawu albo wzmacniacz mazdy można o kant

- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
audio system jest na 3 omach (wiec gra glosniej na tej samej mocy z radia) dlatego jest to lepszyu wybor bez wzmacniacza itd.
pasuja w oryginalne mocowania – wystarczy wyciac stary glosnik
tutorial można znaleźć na youtube
dodatkową przewagą jest to że zwrotnica do tweeterów jest na kablu – można wykorzystać fabryczne okablowanie
dodatkową przewagą jest to że zwrotnica do tweeterów jest na kablu – można wykorzystać fabryczne okablowanie
-
popi2009
Nie miałem czasu wcześniej wrzucić – ale poprawiłem trochę przód
srednich i wysokich jest więcej – korektor ustawiony na bass -2, wysokie 0, fader F2
i powiem że gra to całkiem fajnie z subem
srednich i wysokich jest więcej – korektor ustawiony na bass -2, wysokie 0, fader F2
i powiem że gra to całkiem fajnie z subem
- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
a to co wsadziles to jest wysokotonowoy czy dwudrożny?
z tego co widze to jest szerokopasmowy Kicker CSC35 wiec gra całym pasmem, dobrze by było wstawić kondesator takiej samej pojemnosci jak w orginalnej wysokotonówce by odciac dolne pasmo 
popi2009 napisał(a):audio system jest na 3 omach (wiec gra glosniej na tej samej mocy z radia) dlatego jest to lepszyu wybor bez wzmacniacza itd.
Mam AS M165EVO w Hondzie Accord na seryjnej instalacji, z wytłumionymi drzwiami.. gra to całkiem spoko i rozważam taką instalację w Mazdzie 3 BM 2016, póki co samych głośników a w przyszłości wytłumienia...
Czy tweatery wrzucałeś z zestawu AS czy inne? Co ze zwrotnicami? Czy mógłbyś podrzucić link do filmiku o którym wspomniałeś?
- Od: 13 mar 2013, 22:46
- Auto: Mazda 3 BM 2.0
Od popiego nic już się nie dowiesz – skasował konto.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie można włożyć za dobrych głośników, bo uwypuklają badziewność oryginalnego wzmacniacza. Bez osobnego wzmacniacza albo przynajmniej korektora dużo nie ugrasz.
Ja w 2 (taki sam wzmacniacz / głośniki jak w 3 bez Bose) założyłem Focale PS-165 z przetwornicami i... grało to w zasadzie tak samo. Dopiero dołożenie wzmacniacza dużo zmieniło, ale idealnie było by dopiero z korektorem.
Nie wiem, może same zwrotnice psują sprawę i dlatego to tak kiepsko grało po wymianie (bo np. wzmacniacz sam w sobie obcina pasmo)
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie można włożyć za dobrych głośników, bo uwypuklają badziewność oryginalnego wzmacniacza. Bez osobnego wzmacniacza albo przynajmniej korektora dużo nie ugrasz.
Ja w 2 (taki sam wzmacniacz / głośniki jak w 3 bez Bose) założyłem Focale PS-165 z przetwornicami i... grało to w zasadzie tak samo. Dopiero dołożenie wzmacniacza dużo zmieniło, ale idealnie było by dopiero z korektorem.
Nie wiem, może same zwrotnice psują sprawę i dlatego to tak kiepsko grało po wymianie (bo np. wzmacniacz sam w sobie obcina pasmo)
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Od pewnego czasu zaczął popierdywać jeden z głośników w drzwiach – standardowy problem przy BOSE, a przy okazji i z tyłu w podszybiu coś dziwnie skrzeczało.
Także na weekendzie miałem trochę roboty, bo zaczęło mnie to zwyczajnie irytować. Na przodzie do przewidzenia – membrana zaczęła odpadać od obudowy – wilgoć i te sprawy. Na szczęście problem występował tylko z jednej strony, więc podczyściłem i przykleiłem klejem "Pattex" z Lidla. Ot taka sobie prowizorka, która pewnie przeżyje auto
Za to z tyłu kopułka foliowa zwyczajnie się rozpadła
Nie było opcji przedziurawienia tego, bo wszystko za plastikową osłoną. Poza tym nie znalazłem tam żadnych ciał obcych.
Jako, że zmieniałem głośniki w podszybiu z przodu został mi komplet oryginałów, które to zamontowałem z tyłu. Najśmieszniejsze jest to, że wyglądają identycznie, a mają inny numer oraz kolor naklejki – przód był zielony, a tył biały (numerów nie zapisałem). Nie mam pojęcia jaka jest różnica, ale grać grają tak samo. No i nic już nie trzeszczy, więc weekend uważam za udany
Także na weekendzie miałem trochę roboty, bo zaczęło mnie to zwyczajnie irytować. Na przodzie do przewidzenia – membrana zaczęła odpadać od obudowy – wilgoć i te sprawy. Na szczęście problem występował tylko z jednej strony, więc podczyściłem i przykleiłem klejem "Pattex" z Lidla. Ot taka sobie prowizorka, która pewnie przeżyje auto

Za to z tyłu kopułka foliowa zwyczajnie się rozpadła
Nie było opcji przedziurawienia tego, bo wszystko za plastikową osłoną. Poza tym nie znalazłem tam żadnych ciał obcych.
Jako, że zmieniałem głośniki w podszybiu z przodu został mi komplet oryginałów, które to zamontowałem z tyłu. Najśmieszniejsze jest to, że wyglądają identycznie, a mają inny numer oraz kolor naklejki – przód był zielony, a tył biały (numerów nie zapisałem). Nie mam pojęcia jaka jest różnica, ale grać grają tak samo. No i nic już nie trzeszczy, więc weekend uważam za udany

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Kleiłem już oba w drzwiach klejem do mebran, zaczyna być ten klej na wyposażeniu wielu ASO 
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Bardzo dobrym klejem do tego rodzaju napraw jest klej tapicerski. Stosuje się go do napraw nawet dużych głośników basowych o średnicach dużo ponad 20 cm, gdzie siły działające na spoinę są o wiele większe.
Raptor77 napisał(a):przeczytałem cały wątek i zastanawiam się na takimi modyfikacjami (mazda bez bose):
– wytłumienie drzwi
– M165 Evo w drzwi
– Kicker CSC35 lub Hertz DCX 87.3
– jak dalej będzie mi mało basu sub w koło zapasowe
i teraz pytanie czy poprawa będzie znaczna ? słucham różnych gatunków (no poza rapem/techno)
Czołem.
Czy poszedłeś w ten kierunek? tzn -----> M165EVO ?
Kickery widze załadowane
- Od: 13 mar 2013, 22:46
- Auto: Mazda 3 BM 2.0
Witam
po kilku dniach przygotowań oraz prac zakończyłem update nagłośnienia w MAZDZIE 3 BN 2017.
Zdecydowanie nagłośnienie to totalne dno jakie było w standardzie,szczerze mówiąc Moja stara Mazda 3 BK 2004 brała zdecydowanie lepiej.
-głośniki przód podzybie- Tweetery Audio System THS25EVO2
-głośniki drzwi przód – oryginalne były 165mm -założyłem Audio System X200EM EVO 200mm
-głośniki drzwi tył – oryginalne były 165mm -założyłem Audio System MXC165 EVO
oczywiście wygłuszenie drzwi to podstawa przed montażem
-wygłuszałem matą bitumiczną oraz pianką
drzwi przednie na nowym dystansie 200mm bez problemu pasują,konieczne wiercenie w drzwiach na śruby.
drzwi tylne na oryginalnej ramce (głośnik stary wycięty i nowy wkręcony na oryginalny dystans) duży plus zostaje oryginalna wtyczka i mocowanie na drzwi.
Efekt mino iż tylko głośniki podmienione więc grają pod samo radio efekt kolosalny porównywalna jakość jak w Mazdzie 3 BK z Bose.Jestem mega zadowolony
Zapewne efekt będzie jeszcze lepszy po podłączeniu pod wzmacniacz no ale to już będę musiał komuś zlecić bo sam nie ogarnę.
po kilku dniach przygotowań oraz prac zakończyłem update nagłośnienia w MAZDZIE 3 BN 2017.
Zdecydowanie nagłośnienie to totalne dno jakie było w standardzie,szczerze mówiąc Moja stara Mazda 3 BK 2004 brała zdecydowanie lepiej.
-głośniki przód podzybie- Tweetery Audio System THS25EVO2
-głośniki drzwi przód – oryginalne były 165mm -założyłem Audio System X200EM EVO 200mm
-głośniki drzwi tył – oryginalne były 165mm -założyłem Audio System MXC165 EVO
oczywiście wygłuszenie drzwi to podstawa przed montażem
-wygłuszałem matą bitumiczną oraz pianką
drzwi przednie na nowym dystansie 200mm bez problemu pasują,konieczne wiercenie w drzwiach na śruby.
drzwi tylne na oryginalnej ramce (głośnik stary wycięty i nowy wkręcony na oryginalny dystans) duży plus zostaje oryginalna wtyczka i mocowanie na drzwi.
Efekt mino iż tylko głośniki podmienione więc grają pod samo radio efekt kolosalny porównywalna jakość jak w Mazdzie 3 BK z Bose.Jestem mega zadowolony
Zapewne efekt będzie jeszcze lepszy po podłączeniu pod wzmacniacz no ale to już będę musiał komuś zlecić bo sam nie ogarnę.
- Od: 2 cze 2014, 19:21