fabiomaster napisał(a):Jak zrobić oryginalne tylne światło przeciwmgielne.
Na wstępie chciałem podziękować następującym użytkownikom za udostępnienie swojej konfiguracji w samochodzie i dobre słowo:
@Darrecki – pomoc przy forscanie.
@Forys – za przesłanie pliki konifiguracyjnie swojego samochodu.
@Garcia – za dobre słowo
Co będzie nam potrzebne:
1. Licznik od wersji EU – taki posiadający kontrolkę przednich i tylnych przeciwmgielnych.
2. Manetkę EU z przednim i tylnym przeciwmgielnym.
3. Kabel USB – OBDII – z przełącznikiem MS_CAN i HS_CAN
4. Program Forscan (darmowy ale z aktywneym kluczem z forum forscana)
5. Tylne światło przeciwmgielne:
a) zamiast lewego wstecznego
rear.jpg
b) dodajecie lampę w zderzak
rear2.jpg
c) przerabiacie odblaski w zderzaku
moje.jpg
To jest moje rozwiązanie – Panel z diodami ma obudowę aluminiową by oddawać ciepło z 9W leda. Jest taka moc, że nie ma opcji by ktoś mi w du.. wjechał
d) kupujecie odblaski z ledami
aliex.jpg
@Garcia jest w temacie.
Uwaga pomijam takie kwestię jak programowanie forscanem bo to wyjaśnił bardzo dobrze @darrecki – wystarczy poszukać na forum.
6. Programowanie modułu IC. Licznika – potrzebne by pokazały się nam ikony świateł przednich i tylnych.
Otwieramy arkusz OBD II calc (ten od @darrecki-iego)
zakładka IC, 720-01-01, B0 – b1 i b0 zmieniamy na 1, b2 i b3 zostaje na 0. Czyli zmieniliśmy region samochodu na EU (Jeżeli ktoś posiada przednie przeciwmgielne to od razu zauważy, że pojawiła się zielona ikona ).
UWAGA w przypadku pojawienia się błędy B1202 – poduszek pasażera, należy przełączyć region na China lub Australia. Reszta wartości w module IC pozostaje bez zmian.
ic_forscan.jpg
7. Programowanie modułu RBCM. Moduł odpowiedzialny, za wszystkie dodatki i tylne lampy.
Otwieramy arkusz OBD II calc (ten od @darrecki-iego)
zakładka RBCM, 7B7-01-01, B0 – b2 zmieniamy na 1. Teraz mamy aktywne tylne światło przeciwmgielne.
UWAGA-ikona pomarańczowa na liczniku nie będzie wam działać jeżeli nie podłączycie żarówki
! Reszta wartości w module IC pozostaje bez zmian.
rbcm_forscan.jpg
8. Tylny moduł RBCM w bagażniku posiada tylko jedną niebieską wtyczkę.
Rbcm1.jpg
Na miejscu pinu 4Q brakuje przewodu, to właśnie nasz magiczny kabelek +12v od tylnego światła przeciwmgielnego.
4q.jpg
Teraz jest wszystko tak jak powinno...
happy.jpg
Uwaga1 – Jeżeli ktoś chcę użyć LEDów musi kupić taki by CAN nie wykrywał błędu przepalonej żarówki !.
Uwaga2 – Jeżeli ktoś użyje rozwiązania 5a to będzie działało bez emulatora.
Uwaga3 – Jeżeli czegoś bardzo chcesz to wystarczy tylko trochę czasu i wszystko się uda...