Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
Opowiem o mojej dzisiejszej przygodzie. Auto posiadam od 6 miesięcy, przed zakupem samochodu pojechałem na stację diagnostyczną sprawdzić zawieszenie. Wszystko było perfekt sam widziałem a i diagnosta zachwalał. Dziś pojechałem na przegląd z nadzieją, że jak autko ładnie się prowadzi nic nie puka i nie stuka pieczątkę dostane od ręki. Oczwiwiście moje zdziwienie już na samym początku badania:
– uszkodzony prawy przedni amortyzator;
– do wymiany lewy łącznik stabilizatora tylnego;
– do wymiany tujeje wahaczy poprzecznych krótkich tylnego zawieszenia;
– do wymiany sworznie wahacza przedniego.
To sobie na Mikołaja prezent zrobię i kasę przeznaczę na naprawę. I to wszystko po przejechaniu 6000km na wrocławskich dziurawych ulicach. Zapadniętych studzienek i włazów zaliczyłem ze sto. Po tym mieście to tylko slalomem trzeba jeździć.
To sobie na Mikołaja prezent zrobię i kasę przeznaczę na naprawę. I to wszystko po przejechaniu 6000km na wrocławskich dziurawych ulicach. Zapadniętych studzienek i włazów zaliczyłem ze sto. Po tym mieście to tylko slalomem trzeba jeździć.
Nie tylko po twoim
Ja w swoim oplu poprzednim jeżdżąc przez 3 lata tą samą drogą pewnego dnia wpadłem w "niewidoczną" dziurę i wywaliłem felgę, amortyzator, wahacz. Madzia zrobiliśmy żoną jakieś 3000 tys km i też powoli się odzywa. Pozdrawiam wszystkie zarządy dróg 
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Jerryz napisał(a):Opowiem o mojej dzisiejszej przygodzie. Auto posiadam od 6 miesięcy, przed zakupem samochodu pojechałem na stację diagnostyczną sprawdzić zawieszenie. Wszystko było perfekt sam widziałem a i diagnosta zachwalał. Dziś pojechałem na przegląd z nadzieją, że jak autko ładnie się prowadzi nic nie puka i nie stuka pieczątkę dostane od ręki. Oczwiwiście moje zdziwienie już na samym początku badania:
coś przewiduje, że wątek Stuki Zawieszenia będzie bardzo Popularny ;–((((
ja dziś walnąłem przednim zawieszeniem, że aż mnie za serce chwyciło, czy to mazdziocha wytrzyma, ale na szczęście przetrwała to i później na trasie 200 km dzielnie się spisywała ( pierwsze śniegi i oblodzenia)
– 2 amorki przednie Kayaby – 800 PLN plus może poduszki, łożyska, odboje ;–(
– 2 łączniki 50-100 PLN
napisz ile kosztują te tuleje i sworznie no jestem ciekaw co mnie może czekać
- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004
"-Do wymiany tuleje wahaczy poprzecznych krótkich tylnego zawieszenia"
Ja u siebie wymienialem cale krotkie wahacze, z tego co wiem same tuleje nie wystepuja.
Za oryginalna z wymiana w ASO placilem chyba 600 zl
Ja u siebie wymienialem cale krotkie wahacze, z tego co wiem same tuleje nie wystepuja.
Za oryginalna z wymiana w ASO placilem chyba 600 zl
Witam,
Mam taki problem, od pewnego czasu niewime moze od tygodnia podczas parkowania zaczalem slyszec dzwiek w rodzaju piszczenia/ ocierania sie jakichs gum czy czegos w tym rodzaju podczas manewrowania kierownica. Jak siedze za kolkiem slychac dzwiek jak by z kierownicy moze okolic kolumny. Czasami na poczatku po odpaleniu dzwieku nie slychac, jednak jak chwile pokrece nawet w miejscu z minute to dzwiek jest juz slyszalny, takze podczas calej jazdy. Czy ktos moze wie co to moze byc, lub spotkal sie z tym problemem?
Mam taki problem, od pewnego czasu niewime moze od tygodnia podczas parkowania zaczalem slyszec dzwiek w rodzaju piszczenia/ ocierania sie jakichs gum czy czegos w tym rodzaju podczas manewrowania kierownica. Jak siedze za kolkiem slychac dzwiek jak by z kierownicy moze okolic kolumny. Czasami na poczatku po odpaleniu dzwieku nie slychac, jednak jak chwile pokrece nawet w miejscu z minute to dzwiek jest juz slyszalny, takze podczas calej jazdy. Czy ktos moze wie co to moze byc, lub spotkal sie z tym problemem?
- Od: 1 wrz 2010, 23:29
- Auto: Mazda 3 BK 2005 1.6 16v
U mnie też czasami podczas kręcenia kierownicą coś dziwnie piszczy, ja podejrzewam tą płytkę ze ścieżkami pod kierownicą ( nie pamiętam jak to się fachowo nazywa, koledzy podpowiedzą), ja planuje tam zajrzeć jak się cieplej zrobi i przesmarować wazeliną techniczną , oczywiście jeżeli to to.
przez slomek » 8 minut temu
Moze to nie cos w kierownicy tylko lozyska mcphersona. Mialem cos podobnego, ale od jakiegos czasu wszystko ustapilo.
sprawdze to jutro... mam jakis smar w spray
znajomy mial podobnie w oplu i bylo to wlasnie owe lozysko...
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
slomek napisał(a):Moze to nie cos w kierownicy tylko lozyska mcphersona. Mialem cos podobnego, ale od jakiegos czasu wszystko ustapilo.
Byłoby słychać też na zewnątrz, choć warto sprawdzić. U mnie ewidentnie jest przy kierownicy.JA u siebie obstawiam to co wyżej .
niech znajomy złapie za sprężynę a ty kręć kierownica jeśli sprężyna będzie drżała to prawdopodobnie łożyska amortyzatora jest do wymiany, w kabinie jest słychać takie ocieranie podczas kręcenia kierownicą gdy łożysko jest walnięte
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Muszę wymienić tylne amortyzatory -chcę kupić kayaby. Czy oprócz samych amortyzatorów jeszcze jakieś elementy do nich trzeba dokupić?
>>> S P R Z E D A M MAZDA 3BK SPORT EXCLUSIVE 2006r.<<<
szczegóły
szczegóły
piterros napisał(a):Muszę wymienić tylne amortyzatory -chcę kupić kayaby. Czy oprócz samych amortyzatorów jeszcze jakieś elementy do nich trzeba dokupić?
Niestety i u mnie zaszła potrzeba wymiany tylnych amortyzatorów
Należy wymienić osłony, odbojniki? Z góry dzięki za pomoc
- Od: 1 gru 2010, 00:55
- Auto: Mazda 3 2.0 Kintaro '07
majk_p napisał(a):należy wymienić osłony, odbojniki? Z góry dzięki za pomoc
Obowiązkowo

Groszowe sprawy, a przedłużą żywotność amorków.
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Cześć
Ile zapłaciłeś łącznie za wymianę tuleji? Chodzi mi o cenę razem z robocizną.
Ile zapłaciłeś łącznie za wymianę tuleji? Chodzi mi o cenę razem z robocizną.
Już nie pamiętam dokładnie :–( Ale w końcu kupiłem dwie tuleje całe, nieoryginalne.
Sprawowały się dobrze :–) Mechanik wziął chyba 50 zł za wymianę jednej. a jedna tuleja kosztowała 130 zł. On twierdził, że wybicie samej gumy to sporo roboty, a potem może też już coś nie pasować.
Sprawowały się dobrze :–) Mechanik wziął chyba 50 zł za wymianę jednej. a jedna tuleja kosztowała 130 zł. On twierdził, że wybicie samej gumy to sporo roboty, a potem może też już coś nie pasować.
Mazda przez nabliższe kilka lat....
- Od: 17 gru 2008, 13:00
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD 2004
Mazda 3 1,6 benzyna 2010