Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
To ja dopowiem koledze średnio jeden sworzeń 70zł zależnie od sklepu.
Nie wiem co masz na myśli pisząc gumy wahacza jeśli chodzi ci o tuleje silentblock to masz koszt w granicy 70-90zł szt w zależności czy z śrubami czy bez. do tego zwykła tuleja wahacza jakieś 50zl sztuka.
Sumując koszt około 230-300zl na dobrym zamienniku za niewiele więcej dostaniesz kompletny jednak niestety tani wahacz czego nie polecam. jeśli chodzi o firmy to ja zazwyczaj zakładam lemforder i mog o ile jest dostępny i nie ma narzekania z tym że MOG ma przeważnie już wyższe ceny reszta należy do ciebie.
Nie wiem co masz na myśli pisząc gumy wahacza jeśli chodzi ci o tuleje silentblock to masz koszt w granicy 70-90zł szt w zależności czy z śrubami czy bez. do tego zwykła tuleja wahacza jakieś 50zl sztuka.
Sumując koszt około 230-300zl na dobrym zamienniku za niewiele więcej dostaniesz kompletny jednak niestety tani wahacz czego nie polecam. jeśli chodzi o firmy to ja zazwyczaj zakładam lemforder i mog o ile jest dostępny i nie ma narzekania z tym że MOG ma przeważnie już wyższe ceny reszta należy do ciebie.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Mam szybkie pytanie,
Czy po wymianie w tylnym zawieszeniu:
wahacz poprzeczny dolny
tuleja poprzeczna wahacza wzdłużnego (cukierek)
tuleje na tym dużym wahaczu który podtrzymuje sprężynę (czyli wszystkie wahacze oprócz tego w kształcie banana)
muszę regulować zbieżność/geometrię tylnego zawieszenia?
Czy po wymianie w tylnym zawieszeniu:
wahacz poprzeczny dolny
tuleja poprzeczna wahacza wzdłużnego (cukierek)
tuleje na tym dużym wahaczu który podtrzymuje sprężynę (czyli wszystkie wahacze oprócz tego w kształcie banana)
muszę regulować zbieżność/geometrię tylnego zawieszenia?
Ostatnio edytowano 18 lut 2016, 15:43 przez mlody-mat, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 21 maja 2015, 16:56
- Auto: Mazda 3 BK – sedan
1.6 diesel (Y6)
2005r.
Z powodów rodzinnych
musiałem lekko w czasie odłożyć prace przy tylnym zawieszeniu. I tak przy poszukiwaniu najlepszego zestawu trafiłem na http://www.motostacja.com/p/1940/16405/meyle-zestaw-wahaczy-tyl-ford-focus-mk1-mk2--wahacze-zawieszenie-i-uklad-kierowniczy.html
Ktoś może potwierdzić czy to będzie pasować do 3jki BK ? Niby płyta i elementy zawieszenia są podobne. Szukałem czegoś tutaj u Nas na forum jak i na innych ale nigdzie nie znalazłem więcej informacji.
Ktoś może potwierdzić czy to będzie pasować do 3jki BK ? Niby płyta i elementy zawieszenia są podobne. Szukałem czegoś tutaj u Nas na forum jak i na innych ale nigdzie nie znalazłem więcej informacji.
Według zdjęć wygląda tak samo, zadzwoń do sprzedawcy to się dowiesz. Fajnie że w zestawie są śruby bo same do ustawienia zbieżności to koszt około 50zł za sztukę no i przede wszystkim zestaw nie jest drogi porównując czas jaki się traci na wyciskanie i prasowanie tulei to nie warto się babrać tylko brać.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Idav napisał(a):Z powodów rodzinnychmusiałem lekko w czasie odłożyć prace przy tylnym zawieszeniu. I tak przy poszukiwaniu najlepszego zestawu trafiłem na http://www.motostacja.com/p/1940/16405/meyle-zestaw-wahaczy-tyl-ford-focus-mk1-mk2--wahacze-zawieszenie-i-uklad-kierowniczy.html
Jak by ktoś chciał się skusić to tu odpowiedź od sklepu.
"Niestety, ale z doświadczenia wiemy, że zestaw z focusa nie pasuje do Mazdy. Różnica jest w dolnym wahaczu. Kiedyś klient próbował założyć i niestety nie do końca wszystko pasowało."
iwon44 napisał(a):Tuleje, to produkują z poliuretanu, ale czy łączniki![]()
Pierwsze słyszę, ale może się nie znam
Do Corolli miałem dostępne takie:

Pewnie były w stanie przeżyć samochód
- Od: 11 sie 2015, 16:38
- Auto: Mazda 3 2.0 BK 2005
Panowie mam poważny problem i nie moge się z nim uporać. Auto kupiłem ze szwajcarii 3 lata temu przy przebiegu 165tyś. Przy około 190 zaczeło mi stukać z przodu, Okazało się że to poduszki amortyzatora, w sumie jedna, ale wymieniłem dwie bo i zmieniałem Amory na KYB bo trochę już pływał a w zawieszeniu z przodu i tyłu nic nie było robione bo ori części siedziały. Zrobiłem z tyś km, jedna poduszka dostała luzu, wymieniłem na Lemfordera, za jakieś 100km znowu ta wymieniona padła, kupiłem Sachs, i znowu po tyś km stuki. Żeby to wykluczyć wymieniłem po obu stronach i w sumie nie potrzebnie całe zawieszenie czyli łączniki, sworznie, tuleja przednia i tylna i gumki co są na stabilizatorze. Części brałem z wyższej półki i dalej stuki. Mam przebieg już 239tyś i w tamtym tyg kupiłem 2 łożyska amortyzatora KYB, już myślę że lepszych od ori nie będzie i co? Dobrze było przez 10km i tłucze jak głupie i skrzeczy. Szlak mnie trafił, więc kupiłem dzisiaj Sachs, założyłem, naciskam na przód auta ręką a drugą na łożysku a tu luz po oby stronach na łożyskach!!!! dokręciłem ile się dało, jest lepiej ale dalej lekko wyczuwalny. Proszę o pomoc:( Dbam o ten samochód, bo go bardzo lubię a już od 50 tyś nie mam ciszy przez te łożyska, szlak mnie trafia. Wyboje staram się omijać, jak już są to jadę powoli i omijam jak się da, gdy inni walą prosto na nie i wciskają gaz... Proszę o pomoc i porady bo brak mi już sił. 
Panowie tak mnie dzisiaj zaciekawilo. Czy jest stosowana podkładka między amortyzatorem a łożyskiem? Ma ktoś dostęp do manuala żeby to sprawdzić? Bo może okazać się tak że ori amortyzator był dłuższy o np 3mm i stąd mam ciągle ten luz na zamienniku skoro dokręcam na maxa a przy uginaniu auta wyczuwam luz na łożyskach.
Panowie tak mnie dzisiaj zaciekawilo. Czy jest stosowana podkładka między amortyzatorem a łożyskiem? Ma ktoś dostęp do manuala żeby to sprawdzić? Bo może okazać się tak że ori amortyzator był dłuższy o np 3mm i stąd mam ciągle ten luz na zamienniku skoro dokręcam na maxa a przy uginaniu auta wyczuwam luz na łożyskach.
Heja,
pytanko – muszę wymienić z tyłu lewy wahacz (ten, na którym opiera się sprężyna).
W sklepie (linki poniżej) są te wahacze, jednak firmy nie mówią mi wiele (VAICO, OPTIMAL). Macie jakieś doświadczenia z tymi producentami? Czy są jakieś różnice w budowie tego wahacza między np. częściami do fokusa?
OPTIMAL
VAICO
Jest jeszce FEBI:
FEBI
Nie chcę wtopić z jakimś noname'm (z tych firm kojarzę tylko FEBI), który za 10 tys km mi się znowu rozpadnie.
pytanko – muszę wymienić z tyłu lewy wahacz (ten, na którym opiera się sprężyna).
W sklepie (linki poniżej) są te wahacze, jednak firmy nie mówią mi wiele (VAICO, OPTIMAL). Macie jakieś doświadczenia z tymi producentami? Czy są jakieś różnice w budowie tego wahacza między np. częściami do fokusa?
OPTIMAL
VAICO
Jest jeszce FEBI:
FEBI
Nie chcę wtopić z jakimś noname'm (z tych firm kojarzę tylko FEBI), który za 10 tys km mi się znowu rozpadnie.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
SiN4don napisał(a):Heja,
OPTIMAL
VAICO
Jest jeszce FEBI:
FEBI
Kup Febi.
Bardzo mozliwe, że wyszukałeś albo ktoś Ci podał numer wachacza do Focusa. Katalog Febi dla Mazdy 3BK 1.6D pokazuje:
Febi 47013
Wahacz zawieszenia z łożyskami metalowo-gumowymi (Jednostka opakowaniowa 1)

Febi 47013
Wahacz zawieszenia z łożyskami metalowo-gumowymi (Jednostka opakowaniowa 1)

To ja jeszcze podrążę 
Ten wahacz FEBI ma ograniczenia (od roku produkcji 03.2006).
Moja wyjechała z fabryki w 07.2004 (silnik Y601).
Wychodzi na to, że była jakaś zmiana kontrukcyjna. Innego wytlumaczenia (poza błędem w dokumentacji) nie widzę.
Ten wahacz FEBI ma ograniczenia (od roku produkcji 03.2006).
Moja wyjechała z fabryki w 07.2004 (silnik Y601).
Wychodzi na to, że była jakaś zmiana kontrukcyjna. Innego wytlumaczenia (poza błędem w dokumentacji) nie widzę.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
No to dla 2004 roku Febi nie ma w katalogu tego wahacza.
Zadzwoń do ASO i zapytaj po VINie jaki numer cześci potrzebujesz. W Foxie taki wahacz kosztuje 190zł więć może w ASO będzie podobna cena ?
http://www.fox.rzeszow.pl/MAZDA_MAZDA-3 ... i(3,253282,).aspx
Zadzwoń do ASO i zapytaj po VINie jaki numer cześci potrzebujesz. W Foxie taki wahacz kosztuje 190zł więć może w ASO będzie podobna cena ?
http://www.fox.rzeszow.pl/MAZDA_MAZDA-3 ... i(3,253282,).aspx
Marcis napisał(a):Może ktoś mi sprawdzić czy podczas uciskania przodu jest wyczówalny już na łożysko dotykając ręką?
nic takiego nie mam jest sztywno i śruby mocno trzymają
amory raczej nie – poduszki amorów , swoją drogą dziwne 2 x wymieniałem amory na kyb raz poduszki SACHS 802 460 nic takiego nie miałem , poduchy luzu nie miały tylko łożyska zgrzytały nieprzyjemnie przy skręcie