Filtr kabinowy
Słuchajcie Drodzy Koledzy, czy tu będzie filtr kabinowy w dieslu?

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
erastotenes22 napisał(a):Słuchajcie Drodzy Koledzy, czy tu będzie filtr kabinowy w dieslu?
Jak spojrzysz na ten element, ale z oddolnej perspektywy tego pięknego dywanika to się dowiesz prawdy
pozdrawiam,
thy
v8 lover

thy
v8 lover

erastotenes22 napisał(a):Słuchajcie Drodzy Koledzy, czy tu będzie filtr kabinowy w dieslu?
Zerknij na poprzednia strone, tam jest moje zdjecie. Widok tego elementu, ktory jest na Twoim zdjeciu, tylko patrzac od podlogi. Mozesz miec 2 opcje albo to co u mnie – co oznacza, ze filtra nie ma ale mozna go samemu zrobic. Moze byc sytuacja jak na zdjeciach na stronach wczesniejszych, ze bedzie metalowa klapka z nakretka – co oznacza, ze jestes szczesliwym posiadaczem filtra i mozesz go wymienic, poprzez odkrecenie klapki
- Od: 14 kwi 2009, 14:10
- Auto: Citroen Xsara Picasso SX Pack, 1.6 16v, 2007r.
poprz. M 323F BJ, 2.0 DiTD, 2002 r.
Dzięki bardzo za info
Przy najbliższej okazji zbadam to w madzi
, a okazji jest wiele 
Edit: Obejrzałem,niestety nie mam, bo jest zaślepka od dołu, jak co u nie kt z Was. Słuchajcie, Ci którzy mają takowy filtr w mobilku bez klimatyzacji, możecie potwierdzić, że jest mniej kurzu w aucie? Są jakieś konkretne plusy instalacji tego filtra jeżeli nie posiada się klimatyzacji?
Edit: Obejrzałem,niestety nie mam, bo jest zaślepka od dołu, jak co u nie kt z Was. Słuchajcie, Ci którzy mają takowy filtr w mobilku bez klimatyzacji, możecie potwierdzić, że jest mniej kurzu w aucie? Są jakieś konkretne plusy instalacji tego filtra jeżeli nie posiada się klimatyzacji?

obecnie Kia QL
Co podobnego chyba ale moim TRSI /2002 jest chyba inaczej

Też mam ochotę wymienić sobie filtr kabinowy ale po zdjęciu schowka sprawa nie wygląda
prosto.
tu też wołanie o pomoc posiadających modele 323 sportiv 131KM czy wymienia się filtr
?? 
czy to tak skrzynka na 1 zdjęciu
bo jak tak to kwestia chyba rozkręcenia tego i wymiany tak?

Też mam ochotę wymienić sobie filtr kabinowy ale po zdjęciu schowka sprawa nie wygląda

tu też wołanie o pomoc posiadających modele 323 sportiv 131KM czy wymienia się filtr
czy to tak skrzynka na 1 zdjęciu

gutek_wrb napisał(a):czy to tak skrzynka na 1 zdjęciubo jak tak to kwestia chyba rozkręcenia tego i wymiany tak?
Gdybyś zajrzał do manuala to nie byloby tego pytania – jak byk widać zaślepkę filtra, ale musisz się nieco bardzie wysilić i spojrzeć na tą skrzynkę na zdjęciu nr 1 nieco od dołu... i wcale nie będziesz jej musiał jej rozkręcać, masz motylka od dołu, dwa kawałki filtra i jazda... ten temat jest wałkowany cały czas i non-stop u każdego z mazda 323/626 i nie ma tu znaczenia, że masz sportive 131km..
pozdrawiam,
thy
v8 lover

thy
v8 lover

gutek_wrb napisał(a):Co podobnego chyba ale moim TRSI /2002 jest chyba inaczej![]()
Też mam ochotę wymienić sobie filtr kabinowy ale po zdjęciu schowka sprawa nie wyglądaprosto.
tu też wołanie o pomoc posiadających modele 323 sportiv 131KM czy wymienia się filtr??
czy to tak skrzynka na 1 zdjęciubo jak tak to kwestia chyba rozkręcenia tego i wymiany tak?
Pierwsze zdjęcie: Pod wtyczką widać coś jasnego. To powinna być metalowa klapka. Odkręcić i można wyjąć od dołu filtr.
Madzia sprzedana, na forum na pewno jeszcze wrócę ;)
- Od: 16 paź 2009, 13:17
- Auto: Była 323f BJ – dzielnie służyła, ale sprzedana. Jeszcze tu wrócę :)
[quote="gutek_wrb"]Co podobnego chyba ale moim TRSI /2002 jest chyba inaczej
Jest to samo, z tym że Ty masz inna wtykę przy wiatraku. Niczym to sie nie różni z tego co widzę. Co prawda człowiek na błędach się uczy
czasem aż do skutku 

Jest to samo, z tym że Ty masz inna wtykę przy wiatraku. Niczym to sie nie różni z tego co widzę. Co prawda człowiek na błędach się uczy

obecnie Kia QL
Wymienialem u siebie filtr kabinowy i jest pewien problem – pasował tylko jak na zdjeciach tymi bolcami do dołu od prawej strony. Tylko teraz strzałki air flow na filtrze są w przeciwnym kierunku jakby. Ktos spotkał z takim problemem i czy to faktycznie ma jakies znacznie?

Pozdro
Haszczu
car history:
2005-2007 --> 323F BA 1.5 '98
2007-.... --> 323F BJ 2.0 Sportive '01
Haszczu
car history:
- Od: 21 wrz 2005, 11:00
- Auto: 323F BJ 2.0 Sportive '01
Mazda 3 BK'06 1.6 CITD
Witam. Bolec ma być na dole po prawej stronie bo jakoś ten filtr trzeba wsadzić a później wyjąć z obudowy. A te strzałki to widocznie źle nadrukowali. Jest to filtr z węglem aktywnym? Ile zapłaciłeś za ten filtr i gdzie go kupiłeś? Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Tak to jest filtr węglowy DENSO DCF292K. Kupiłem go w intercarsie i płaciłem 62 zł ze znizką, normlanie w detalu kosztuje tam cos ponad 80 zł. Pewnie mozna kupic go na necie równiez w tym przedziale cenowym.
Ale z tymi strzałkami to mnie wkurzyli
Mam nadzieje ze dla tego materiału filtra nie ma znaczenia w którą strone wieje. Ale tak jak mowsz inaczej tego nie idze zamontowac.
Ale z tymi strzałkami to mnie wkurzyli
Pozdro
Haszczu
car history:
Haszczu
car history:
- Od: 21 wrz 2005, 11:00
- Auto: 323F BJ 2.0 Sportive '01
Mazda 3 BK'06 1.6 CITD
Jak ktoś szuka filtra w BJ a nie może znaleźć, niech zajrzy tutaj...ja miałem podobny problem i w miejscu gdzie powinien być a go nie było, sam go zrobiłem.... http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=115&t=54498
- Od: 14 kwi 2009, 14:10
- Auto: Citroen Xsara Picasso SX Pack, 1.6 16v, 2007r.
poprz. M 323F BJ, 2.0 DiTD, 2002 r.
tez mam podobny problemkraq napisał(a):a powiedzcie mi czemu jak włacze nawiew na max to bardzo chuczy
czym to mioże byś spowodowane
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
bo wiater hula w kanałach, ten typ (niestety) tak ma, głośniej się robi jak przełączysz na obieg wewnętrzny
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Haszcz napisał(a):Wymienialem u siebie filtr kabinowy i jest pewien problem – pasował tylko jak na zdjeciach tymi bolcami do dołu od prawej strony. Tylko teraz strzałki air flow na filtrze są w przeciwnym kierunku jakby. Ktos spotkał z takim problemem i czy to faktycznie ma jakies znacznie?
Również kupiłem filtr marki denso ale bez węgla i również strzałki sa tak ustawione że musiałbym włożyć filtr i powietrze by leciało z lewej strony na prawą :/ A powinno być z prawej na lewą. Jak się przypatrzyłem to po prawej stronie jest jak gdyby więcej tego materiału filtracyjnego. Więc zrobiłem tak, że uciałem te dwa bolce do tego uciałem prowadnicę i normalnie wsadziłem ten filtr tak by strzałka była tak "<--" zamiast tak "-->". Nic nie lata bolce sa nie potrzebne bo jakbym chciał wyciągnąć filtr to odkręcam rezystor wsadzam paluszki i schodzi bez problemu
a ja sie tym nie stresuje, mam filtr węglowy produkcji włoskiej marki Aster, po strzałce też wygląda jakby był pod prąd, ale pasuje tylko w jeden sposób i tak zamontowałem 
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Czyli u mnie ( Mazda 323f BJ 2002 2.0 DiTD z klimatyzacją ) nie ma filtra ? Chce się upewnić.

- Od: 12 cze 2011, 16:22
- Auto: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2002r.
Nie wiem jak to jest z tym i od czego to zależy, ale niektóre maja a inne nie. Tutaj ewidentnie widać ze nie ma filtra, ale za to jest zaślepka, którą można wyciąć. Dokupując filtr i parę elementów o kt mowa jest wyżej, masz problem rozwiązany – oczywiście jeśli chcesz go w to miejsce usadowić. Pozdrawiam

obecnie Kia QL