Jak zamontować klimę
to pomóżcie Panowie teraz w takiej sprawie. Zamontowałem to co się montuje pod deską rozdzielczą (jak to się tam nazywa...  ) . I wychodzi od tego kabelek z czarną końcówką jak na zdjęciu poniżej – pewnie to jakiś czujnik temperatury. I za cara nie widzę gdzie on ma byc wpięty. W tym wątku już jest podobna sytuacja opisana – tyle że obydwie niebieskie wtyczki aktualnie spełniają swoją określoną rolę – żadna z nich nie jest zaślepiona, a moja czarna wtyczka i tak ma inny (większy) rozmiar. Ma tylko dwa szare kabelki. Dawcą mojej klimy była 626 z 93r, moja jest 95r. Może te wtyczki się po prostu różnią?? Wie ktoś coś na ten temat?
) . I wychodzi od tego kabelek z czarną końcówką jak na zdjęciu poniżej – pewnie to jakiś czujnik temperatury. I za cara nie widzę gdzie on ma byc wpięty. W tym wątku już jest podobna sytuacja opisana – tyle że obydwie niebieskie wtyczki aktualnie spełniają swoją określoną rolę – żadna z nich nie jest zaślepiona, a moja czarna wtyczka i tak ma inny (większy) rozmiar. Ma tylko dwa szare kabelki. Dawcą mojej klimy była 626 z 93r, moja jest 95r. Może te wtyczki się po prostu różnią?? Wie ktoś coś na ten temat?

- Od: 24 lip 2008, 21:31
- Auto: Mazda 626 GE 95r. FP + LPG
 Mazda 6 GY 2005r. 1,8+LPG
nie to chyba nie tak. Ta czarna kostka z dwoma szarymi kablami wychodzi z nagrzewnicy (chyba tak to się nazywa-jeśli nie to proszę mnie poprawić  ). Ona jest w środku przymocowana kawałkiem metalu do tych "żeberek" z nagrzewnicy. I właśnie tą kostkę muszę wpiąć gdzieś "w samochód". Rozumiem że z tej czarnej puszki powinny być wyprowadzone również dwa szare kabelki, które powinny iść do jednej z niebieskich kostek?
). Ona jest w środku przymocowana kawałkiem metalu do tych "żeberek" z nagrzewnicy. I właśnie tą kostkę muszę wpiąć gdzieś "w samochód". Rozumiem że z tej czarnej puszki powinny być wyprowadzone również dwa szare kabelki, które powinny iść do jednej z niebieskich kostek?

gg 2204545

tłumacze Ci normalnie ale Ty nie rozumiesz .
z tej do której dochodza szare przewody od czujnika temetatury
musisz dokupić sobie kawałek brakującej wiązki.

Hazu napisał(a):Brakuje Ci chyba wiązki od czujnika temperatury albo jest obcieta/wyjęta z tej czarnej puszk.i
z tej do której dochodza szare przewody od czujnika temetatury
Hazu napisał(a):w tej puszcze powinien byc układ elektroniczny z którego sa wyprowadzenia do tych niebieskich złaczy.
musisz dokupić sobie kawałek brakującej wiązki.
a no faktycznie Cię nie zrozumiałem. Mówisz o tej puszce na dole tak? Ja myślałem że chodzi Ci o tą puszkę po lewej stronie, z której wychodzą kable do niebieskich gniazdek... Ok dzięki za pomoc. Poszukam, może tak jeszcze coś w gąszczu kabli znajdę.

gg 2204545

majk79 napisał(a):I wychodzi od tego kabelek z czarną końcówką jak na zdjęciu poniżej – pewnie to jakiś czujnik temperatury. I za cara nie widzę gdzie on ma byc wpięty
Qrcze, nie pamiętam gdzie go wpiołem
 ), muszę to obadać
 ), muszę to obadać
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
majk79 napisał(a):Fajnie by było jak by Ci się przypomniało
pyknij mi jutro sms koło 17h z przypomnieniem, bo ja mam pamięć baaardzokrótkoterminową
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif) 606170607
 606170607
a czy mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć jakie jest oznaczenie przekaźnika klimy, tego z boxa? W manualu wyczytałem tylko że jest 30-to amperowy ale potrzebuję jego dokładne oznaczenie...

gg 2204545

u mnie byla puknieta lekko z przodu i niestety brak jest skraplacza i osuszacza, koszt nowych to 390zl, mam pytanie – mianowicie czy w GE sa dwa wentylatory, jeden do klimy a drugi do chlodnicy silnika zamontowane jeden obok drugiego czy trzy, bo mam 2 obok siebie na chlodnicy. Drugie pytanie jest takie czy jesli nie mam uchwytu na osuszacz majster uspawa sobie z katownika jakis pseudo-uchwyt, bo wymieniony byl pas przedni.
Nie mowie juz o sprawdzeniu czy w ogole sprezarka jeszcze spelnia swoja role..
Pozdrawiam forumowa brac i czekam na odpowiedz..

Nie mowie juz o sprawdzeniu czy w ogole sprezarka jeszcze spelnia swoja role..
Pozdrawiam forumowa brac i czekam na odpowiedz..

- Od: 19 sie 2008, 17:11
- Auto: MAZDA Premacy 1.8 2002r. 
 LPG: STAG Qnext Plus + Barracuda + ACR01
krajes napisał(a): mianowicie czy w GE sa dwa wentylatory, jeden do klimy a drugi do chlodnicy silnika zamontowane jeden obok drugiego czy trzy, bo mam 2 obok siebie na chlodnicy.
Są dwa obok siebie.
majk79 żonka mi auto zabrała na wieś i nie mam teraz jak tego obadać, jak tylko dopadnę samochód to sprawdzę gdzie ten kabelek poleciał i typ przekaźnika.
Sorki za opóźnienie ale sporo na głowie i nie miałem kiedy tego porozkręcać

majk79 napisał(a):czy mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć jakie jest oznaczenie przekaźnika klimy
B458 12V 20A

bazyl wspaniały a sprawdź jeszcze czy piszesz o przekaźniku od sprężarki czy o przekaźniku od wentylatora... były dwa... przynajmniej w GD, nie wiem jak w GE, nie twierdze też, że są inne, ani że wcześniej nie rozmawialiście i wiesz o którym mówisz  tylko tak na wszelki wypadek
 tylko tak na wszelki wypadek 

- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'