Witam
Przeszukałem forum, ale na ten temat mało informacji...
Chodzi o to że mój seryjny wydech się zaczął rozpadać i wymieniłem go na nowy od P. Peśli (część osób na forum polecała ich wyroby) licząc na to że w aucie będzie w końcu cicho... Jednak po montażu i przejechaniu kilkuset kilometrów okazuje się, że jest jeszcze głośniej niż z rozpadającą się serią (jest na tyle głośno, że przy 110 – 120km/h w aucie ciężko wytrzymać, nie mówiąc o rozmowie z pasażerami)...
Pytanie, co teraz z tym zrobić? auto już wygłuszone, ale mimo tego jest za głośno... Myślę nad wymianą na używane oryginale tłumiki w dobrym stanie, ale nie wiadomo czy efekt będzie lepszy... Innym rozwiązaniem jest zakup czegoś markowego typu Bosal albo Walker, ale też nie mam pewności czy będzie ciszej, a tu już komplet kosztuje ponad 800zł...
Bardzo będę wdzięczny za jakieś wskazówki, co może być najlepszym rozwiązaniem...
Pozdrawiam
Układ wydechowy silnika 2.3 L3
Strona 1 z 1
Może masz gdzieś nieszczelność na łączeniu?
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
No możliwe, ale to wychodzi na to że warsztat dał ciała przy montażu...
Tak czy inaczej myślę że samo uszczelnienie nie da takiego efektu jakiego oczekuję...
Pytanie czy pakować się w Walkery czy Bosale za około tysiąc zł za komplet, czy podobny efekt osiągnę kupując przyzwoity używany komplet oryginalnych tłumików?
Update:
Co prawda odpowiedzi nie uzyskałem, ale udało mi się względnie usunąć problem. Więc informacja dla potomności: w moim przypadku uszczelnienie wydechu mało dało, okazało się, że FATEX sprzedaje 2 rodzaje tłumików do M6 – głośniejszy i cichszy. Domyślnie wysyłają głośniejszy, wiec jak ktoś już będzie kupował, to lepiej wybrać opcję nr2.
Ogólnie oceniając ten zakup, to jeżeli ktoś już musi wymieniać wydech, to za te pieniądze ujdzie w tłumie. Jednak w konfiguracji silnik 2.3 z tym wydechem, można zapomnieć o ciszy w samochodzie, jest głośno nawet przy "cichych" tłumikach...
Tak czy inaczej myślę że samo uszczelnienie nie da takiego efektu jakiego oczekuję...
Pytanie czy pakować się w Walkery czy Bosale za około tysiąc zł za komplet, czy podobny efekt osiągnę kupując przyzwoity używany komplet oryginalnych tłumików?
Update:
Co prawda odpowiedzi nie uzyskałem, ale udało mi się względnie usunąć problem. Więc informacja dla potomności: w moim przypadku uszczelnienie wydechu mało dało, okazało się, że FATEX sprzedaje 2 rodzaje tłumików do M6 – głośniejszy i cichszy. Domyślnie wysyłają głośniejszy, wiec jak ktoś już będzie kupował, to lepiej wybrać opcję nr2.
Ogólnie oceniając ten zakup, to jeżeli ktoś już musi wymieniać wydech, to za te pieniądze ujdzie w tłumie. Jednak w konfiguracji silnik 2.3 z tym wydechem, można zapomnieć o ciszy w samochodzie, jest głośno nawet przy "cichych" tłumikach...
Strona 1 z 1