Wygłuszenie nadwozia – instrukcja demontażu tapicerki, podsufitki, bagaznika itd.
wujek, a w którym odcinku konkretnie o tym mówili w "fanach 4 kółek".
Co do samej operacji, to też mam to w planach, bo piankowa uszczelka niewiele dała, bo w złym miejscu ją zamontowałem.
Napisz jeszcze jakieś wskazówki, co do samej operacji wpuszczania wężyka w uszczelki. Ciężko było? Smarowałeś czymś?
Co do samej operacji, to też mam to w planach, bo piankowa uszczelka niewiele dała, bo w złym miejscu ją zamontowałem.
Napisz jeszcze jakieś wskazówki, co do samej operacji wpuszczania wężyka w uszczelki. Ciężko było? Smarowałeś czymś?
HM w którym odcinku to nie Pamiętam , pamiętam tylko że w aucie ich było bardzo głośno i ciekła woda do środka a że nowe uszczelki ciężko było dostać i były bardzo drogie to ED wpuścił w uszczelki taki właśnie wężyk , jak wiadomo w telewizji wszystko ładnie i szybko idzie w rzeczywistości nie było tak słodko męczyłem się dłuższy czas , nie chciał wężyk wchodzić i idąc tropem odwiecznej prawdy jak nie posmarujesz to nie pojedziesz
użyłem takiego silikonu w sprayu do pryskania uszczelek na zimę aby nie przymarzały (jest on bezbarwny dobrze trzyma się gumy no i jest śliski ) najpierw wpuściłem trochę bezpośrednio do uszczelki potem spryskałem wężyk . poszło jak po maśle
(a i najważniejsze musisz zdjąć uszczelki i rozprostować gdzieś na płaskiej powierzchni ile się da wtedy łatwiej wężyk wchodzi do środka ) uszczelki nie są po tym zabiegu płaskie i wyglądają jak nowe potem pozostaje założyć uszczelki i cieszyć się CISZĄĄĄĄĄĄ
w sumie nie ma żadnej filozofii a z tymi informacjami co podałem powinno ci to zająć godzinkę . a i ja także zrobiłem to w uszczelce tylnej klapy bo tam miałem najbardziej zużytą . Powodzenia .
thesilent napisał(a):wujek, a w którym odcinku konkretnie o tym mówili w "fanach 4 kółek"
Ostatnie odcinki a robił to w Astonie DB7 nowa uszczelka jedyne tysiąc funtów
Sam też muszę się za to zabrać bo szumie przez uszczelki strasznie.
Na początku napisze że nie wprowadzałem wężyka w uszczelkę znajdującą się w drzwiach tylko w tą przymocowaną do ramy bo stwierdziłem że ta na drzwiach nie jest tak zużyta jak ta na ramie. Ale to już każdy sam sobie osądzi którą uszczelkę chce (
zregenerować ) długość wężyka i tu i tu powinna być taka sama .
Z tego co wtedy mierzyłem to wyszło mi 19 m 4 drzwi plus tylna klapa . ja kupiłem 20 m i zostało mi mały kawałeczek wężyka . (więc radzę kupić 20 m
lepiej żeby zostało niż ma zbraknąć ) a i trzeba pamiętać że na samym spodzie drzwi jest też taka krótka uszczelka w nią też trzeba wsunąć wężyk który trzeba przykleić kropelką na końcach aby nie wysuną się .
Dopisano 5 lis 2013, 21:51:
Dokładnie tak jak piszesz aston db7 uszczelka tylko 1000 funtów ale ja ten odcinek dawno oglądałem z pół roku temu ( ale jak wiadomo w kółko puszczają te same odcinki )

Z tego co wtedy mierzyłem to wyszło mi 19 m 4 drzwi plus tylna klapa . ja kupiłem 20 m i zostało mi mały kawałeczek wężyka . (więc radzę kupić 20 m
Dopisano 5 lis 2013, 21:51:
misiek89 napisał(a):thesilent napisał(a):wujek, a w którym odcinku konkretnie o tym mówili w "fanach 4 kółek"
Ostatnie odcinki a robił to w Astonie DB7 nowa uszczelka jedyne tysiąc funtów
Sam też muszę się za to zabrać bo szumie przez uszczelki strasznie.
Dokładnie tak jak piszesz aston db7 uszczelka tylko 1000 funtów ale ja ten odcinek dawno oglądałem z pół roku temu ( ale jak wiadomo w kółko puszczają te same odcinki )
no chyba, że wybierzemy wersję ekonomiczną na wężu z PCV, to wyjdzie grubo taniej. Ale nie wiem, jak z jakością i reakcją PCV na gorąc w lecie i mróz w zimę.
http://allegro.pl/wezyk-waz-przewod-pvc-6mm-9mm-z-atestem-i3629911468.html

thesilent napisał(a):Ale nie wiem, jak z jakością i reakcją PCV na gorąc w lecie i mróz w zimę.
jestem przekonany,że będzie gorzej spełniał swoje f-cje – w zimę, przy mrozach będzie mocno twardniał...ale poszukam info na potwierdzenie tej tezy

A więc tak :
1- tą aukcję powyżej tego wężyka dałem poglądowo, nawet nie widziałem jaka jest cena ( ja kupiłem zwykły silikonowy wężyk w sklepie płaciłem 2,50 zł za metr, na aledrogo widziałem jeszcze taniej .
2- łączny koszt tej zabawy wyniósł mnie nie cało 70 zł
3- co do zachowywania się wężyka lato/zima (robiłem to tego lata więc nie wiem jak się spisze zimą ale raczej nie wpłynie to znacznie na użytkowanie ewentualnie jak to guma delikatnie z twardnieje ale dalej będzie spełniać swoją funkcję (rozpychanie uszczelki ) bo to o to chodzi aby płaska zużyta uszczelka zrobiła się bardziej wypukła twarda . zawsze możecie kawałek takiego wężyka wsadzić do zamrażarki na godzinkę i zobaczyć co się stanie
ale podejrzewam że nic ciekawego się z nią nie stanie
4- uszczelkę z drzwi jest trochę trudniej zdemontować bo jest tam wiele małych zatrzasków spinek czy jak to się nazywa i na pewno będzie z tym trochę więcej roboty . a czy coś się da zepsuć hm. jak się człowiek postara to i najprostszą rzecz zpi............
1- tą aukcję powyżej tego wężyka dałem poglądowo, nawet nie widziałem jaka jest cena ( ja kupiłem zwykły silikonowy wężyk w sklepie płaciłem 2,50 zł za metr, na aledrogo widziałem jeszcze taniej .
2- łączny koszt tej zabawy wyniósł mnie nie cało 70 zł
3- co do zachowywania się wężyka lato/zima (robiłem to tego lata więc nie wiem jak się spisze zimą ale raczej nie wpłynie to znacznie na użytkowanie ewentualnie jak to guma delikatnie z twardnieje ale dalej będzie spełniać swoją funkcję (rozpychanie uszczelki ) bo to o to chodzi aby płaska zużyta uszczelka zrobiła się bardziej wypukła twarda . zawsze możecie kawałek takiego wężyka wsadzić do zamrażarki na godzinkę i zobaczyć co się stanie
4- uszczelkę z drzwi jest trochę trudniej zdemontować bo jest tam wiele małych zatrzasków spinek czy jak to się nazywa i na pewno będzie z tym trochę więcej roboty . a czy coś się da zepsuć hm. jak się człowiek postara to i najprostszą rzecz zpi............

Ha Ha Zdzirson dzięki za uwagę ale pisałem to wczoraj dosyć późno i to pod wpływem (impreza u kumpla) na dodatek z telefonu , i jakoś tak nie zwróciłem uwagi na pisownie
wracając do tematu .
grubość wężyka to 9mm . to takie max jak dla mnie choć i tak nie było łatwo go tam wsunąć .
dodam jeszcze że jak ktoś chciałby wkładać wężyk w uszczelkę zamontowaną w drzwiach a nie na ramie to musiał by nadciąć w którymś miejscu tą uszczelkę(nie wiem czy ciąć uszczelkę to dobry pomysł) bo ona jest jednolita nie tak jak ta przy ramie , przy progu pod plastikiem ona jest przecięta i bez problemu można wsunąć tam wężyk .
grubość wężyka to 9mm . to takie max jak dla mnie choć i tak nie było łatwo go tam wsunąć .
dodam jeszcze że jak ktoś chciałby wkładać wężyk w uszczelkę zamontowaną w drzwiach a nie na ramie to musiał by nadciąć w którymś miejscu tą uszczelkę(nie wiem czy ciąć uszczelkę to dobry pomysł) bo ona jest jednolita nie tak jak ta przy ramie , przy progu pod plastikiem ona jest przecięta i bez problemu można wsunąć tam wężyk .
Jak ktoś by miał problem z przeciekami jak w programie to jest fajna opcja, ale jak chodzi nam tylko aby uszczelki dobrze dolegały do siebie co by nam nie szumiało to szkoda zachodu.
Wujek coś tanio kupiłeś ten wężyk z tego co szperałem to taki 9mm jest dużo droższy
Wujek coś tanio kupiłeś ten wężyk z tego co szperałem to taki 9mm jest dużo droższy
Ostatnio edytowano 7 lis 2013, 17:46 przez misiek89, łącznie edytowano 1 raz