Mazda6 GY RF '05 CiTD 121 KM Sport Wagon

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez Bullitt_WM » 5 sie 2013, 23:14

Sposób zamontowania stacji multimedialnej na żywo...wygląda jeszcze gorzej :D

Jak znajdę/dostanę/kupię gdzieś naklejki mazdaspeed to przykleję :) Ale tylko na Mazdę, bo Honda nie ma żadnych naklejek ;]

Do zobaczenia na spocie :)

Dziś po ponownych przymiarkach zderzaka chyba jednak dochodzę do wniosku, że go nie będzie :/

Dopisano 13 sie 2013, 16:50:

Dziś wreszcie udało mi się cyknąć fotkę moich nowych nabytków (mata w bagażniku i siatka)
Mata genialna nie jest, ale lepsza niż żadna. Póki co na taką z ASO nie było mnie stać, ale teraz przynajmniej łatwiej bagażnik uprzątnąć ;]

Obrazek

Dopisano 25 sie 2013, 17:51:

Mała naklejka a cieszy ;)

Obrazek
Forumowicz

Od: 30 cze 2013, 17:42
Auto: Mazda 6/ GY/ RF-5C/ 2005

Postprzez Bullitt_WM » 22 cze 2014, 18:58

Dawno mnie nie było, ale przyszedł czas na usuwanie usterek i potrzebna mi pomoc :|

Mam problem z "nie odbijającą" albo inaczej niecofającą się automatycznie klamką tylnej klapy :| Muszę ją za każdym razem paluchami popychać bo się nie chce klapa bagażnika zatrzasnąć i zastanawiam się jak to naprawić :| Zdjąłem te plastikową osłonę żeby zajrzeć jak to wygląda od środka (buchnęli mi jakiś czas temu znaczek i myślałem, że może dostała się tam woda i coś podrdzewiało, ale jest dość czysto i "ładnie"). Ma ktoś może jakiś pomysł jak to doprowadzić do porządku (jak jutro przestanie padać to cyknę jakieś fotki jak to wygląda).

Druga sprawa to świecąca się kontrolka poduszki powietrznej. Poczytałem trochę i wiem, że może być bardzo wiele przyczyn, ale postanowiłem zdjąć poduchę w kierownicy, żeby zobaczyć czy tam wszystko ok, bo kiedyś dawałem kierę do obszycia i wiem, że to zdejmowałem. Zastałem dziwną sytuację –>
Obrazek
I teraz się zastanawiam, czy wystarczy podłączyć tę pomarańczową wtyczkę z powrotem i będzie wszystko ok? Nie zrobiłem tego jeszcze, bo nie wiedziałem czy nie będzie to miało jakichś konsekwencji :|

Proszę o pomoc!
Forumowicz

Postprzez rafałmazda » 22 cze 2014, 20:19

Bullitt_WM napisał(a):Mam problem z "nie odbijającą" albo inaczej niecofającą się automatycznie klamką tylnej klapy

kolega NIEBO! zrobił elegancką fotorelację u siebie w wątku viewtopic.php?f=331&t=151941&start=280 <spoko>
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez xRafalx » 22 cze 2014, 20:24

rafalmazda6 napisał(a):
Bullitt_WM napisał(a):Mam problem z "nie odbijającą" albo inaczej niecofającą się automatycznie klamką tylnej klapy

kolega NIEBO! zrobił elegancką fotorelację u siebie w wątku viewtopic.php?f=331&t=151941&start=280 <spoko>

Miałem to samo pisać właśnie :D A co do wtyczki to pomijając wszystko ja bym ją wpiął bo jeśli jest tam miejsce na nią, piny odpowiadają i świeci kontrolka to myślę że pomoże coś :)
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez Bullitt_WM » 22 cze 2014, 20:27

rafalmazda6 napisał(a):

Szukałem tego wątku, bo gdzieś już o tym czytałem, ale nie mogłem znaleźć :| Dzięki!
Forumowicz

Postprzez rafałmazda » 22 cze 2014, 20:30

xRafalx napisał(a):Miałem to samo pisać właśnie :D

uprzedziłem :P
xRafalx napisał(a):A co do wtyczki to pomijając wszystko ja bym ją wpiął bo jeśli jest tam miejsce na nią, piny odpowiadają i świeci kontrolka to myślę że pomoże coś :)

można najpierw ewentualnie akumulator odłączyć, żeby żadne spięcie przy wkładaniu kostki się nie zrobiło czy coś tam <oczko>
Bullitt_WM napisał(a):Szukałem tego wątku, bo gdzieś już o tym czytałem, ale nie mogłem znaleźć :| Dzięki!

żaden problem <spoko>
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez xRafalx » 22 cze 2014, 20:31

xRafalx napisał(a):A co do wtyczki to pomijając wszystko ja bym ją wpiął bo jeśli jest tam miejsce na nią, piny odpowiadają i świeci kontrolka to myślę że pomoże coś :)

rafalmazda6 napisał(a):można najpierw ewentualnie akumulator odłączyć, żeby żadne spięcie przy wkładaniu kostki się nie zrobiło czy coś tam <oczko>

Popieram :)
& Marta

MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez brodaM6 » 22 cze 2014, 20:40

Pochwal sie felgami ,malowałes plasti gumo
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Forumowicz

Od: 16 kwi 2012, 18:42
Auto: M6 2.3AT UsA-spec.07r.

Postprzez Bullitt_WM » 22 cze 2014, 20:41

Spoko, o aku wiem :D Jutro będę kombinował (jak pogoda pozwoli). Napiszę co coś się udało ogarnąć.

Dzięki Panowie za pomoc :)

Dopisano 22 cze 2014, 20:43:

brodaM6 napisał(a):Pochwal sie felgami ,malowałes plasti gumo

Malowałem, ale nie od Mazdy :) Od Madzi zwyczajnie MOTIPem. A tamte wyszły okropnie i nie ma się czym chwalić :/ Ja osobiście odradzam tę gumę, ale jeśli ktoś bardzo chce próbować to raczej jedynie czarny kolor.

Tutaj link do tego jak wyglądało tuż po malowaniu –> https://imageshack.com/i/eu9enjj

Dopisano 23 cze 2014, 13:36:

Ok, mimo chwilowego deszczu udało się zrobić kilka rzeczy w Madzi. Przede wszystkim "naprawiłem" klamkę klapy, ale jest strasznie zardzewiała :| Udało się ją poruszyć, jednak nie wiem na jak długo to wystarczy :|

Druga sprawa to ta nieszczęsna poducha. Chyba już kiedyś wybuchła i "Mirkowym" sposobem została "naprawiona" :( Okazuje się, że pod taśmą jest jakiś dziwny "bezpiecznik" zrobiony z drucika, który jest wsadzony we wtyczkę, a cały ten czarny plastik zabezpieczający jest wyłamany :| Nie ruszałem tego tylko dokładniej zakleiłem taśmą. Póki co kontrolka przestała świecić. Zobaczymy na jak długo to pomoże.

Zrobiłem też fotki ostatnio pomalowanych na srebrno felg (foty nie najlepsze, ale i nie było co kombinować, bo auto nie umyte a i deszcz ciągle pada :( ). Felgi malowane MOTIPem w garażu. Żeby nie było :) Koszt 40 zł + paliwo na dojazd do sklepu + paper ścierny + coś do odtłuszczenia powierzchni = nie dużo hajsu a efekt bardzo przyzwoity.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz jeszcze tylko zaciski na czarny mat walnę i powinno być ok :)
Forumowicz

Postprzez Bullitt_WM » 24 cze 2014, 14:38

Mam jeszcze jedno pytanie jakby ktoś mądry kiedyś tu zaglądał – czy jak się okazało, że moja poduszka już kiedyś wystrzeliła i teraz chciałbym na przykład nową wstawić, ale znalazłem całą kierownicę za fajne pieniądze tylko ze sterowaniem radiem i takimi tam już na kierownicy, a seryjnie tego nie miałem, to czy podłączenie tych wszystkich przycisków żeby działały jest do ogarnięcia we w miarę prosty sposób (najlepiej jakby była po prostu jakaś wtyczka), czy dużo z tym zachodu?
Forumowicz

Postprzez xRafalx » 24 cze 2014, 14:51

Według mnie to jest już przygotowana instalacja pod to, więc tylko wpięcie wtyczek pozostaje, ale niech wypowie sie ktoś kto to robił :) Np: tak jak z kablami od systemu bose nie każdy ma bose ale każdy ma wiażkę do bose :P
& Marta

MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez WisniaUs » 24 cze 2014, 20:49

A gdzie dekielki do felg masz??? pogubiłeś??
WisniaUs

Postprzez Bullitt_WM » 24 cze 2014, 20:51

Wisniaus napisał(a):A gdzie dekielki do felg masz??? pogubiłeś??

A na dekoderze od TV leżą <rotfl> Ciężko je się wyciąga jak koło założone na auto a zamówiłem nowe naklejki, bo stare już się nie nadawały do oglądania i czekam aż przyjadą żeby założyć :D
Forumowicz

Postprzez NIEBO! » 24 cze 2014, 21:08

rafalmazda6 napisał(a):kolega NIEBO! zrobił elegancką fotorelację u siebie w wątku viewtopic.php?f=331&t=151941&start=280 <spoko>

Ktoś jeszcze o mnie pamięta :) Dziękuję, dziękuję i cieszę się, że się przydałem :)

Bullitt_WM napisał(a):Przede wszystkim "naprawiłem" klamkę klapy, ale jest strasznie zardzewiała :| Udało się ją poruszyć, jednak nie wiem na jak długo to wystarczy :|
Bardziej zardzewiała niż moja nie mogła być <lol> Jeśli zrobiłeś to rzeczowo i sumiennie to nie masz się co martwić – moja chodzi już ponad pół roku w tym całą zimę i na razie nic się nie zaciera :)
Forumowicz

Od: 5 mar 2013, 22:47
Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :)
Jest.. Das Auto :)

Postprzez Bullitt_WM » 24 cze 2014, 21:30

NIEBO! napisał(a):
Bardziej zardzewiała niż moja nie mogła być <lol> Jeśli zrobiłeś to rzeczowo i sumiennie to nie masz się co martwić – moja chodzi już ponad pół roku w tym całą zimę i na razie nic się nie zaciera :)[/quote]

Oj wydaje mi się, że jednak była :) Widziałem fotki Twojej i widziałem swoją. Zrobiłem to tak dobrze jak umiałem i jak dałem radę się tam dostać. Mam nadzieję, że trochę wytrzyma.

A tutaj to co zostało z dekielków, a bardziej z naklejek na dekielkach :/

Obrazek

Dopisano 25 cze 2014, 14:39:

Dziś było małe mycie, opony też potraktowane dresingiem. Teraz czekam już tylko na naklejki na dekielki felg i nową kierę i powinno być dość "modów" na razie :)

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bullitt_WM » 27 cze 2014, 15:44

Dziś wreszcie wymieniłem kierownicę na taką "funkcyjną" i okazało się, że tak jak pisał xRafałx byłą wtyczka i teraz już wszystko działa pięknie ładnie, ale problem poduszki został nierozwiązany :|

Nie wiem co zrobić z wtyczką pomarańczową, w której jest ten zabezpieczający drucik i brakuje "locking device" :|

I teraz nie wiem czy wyciągać ten drucik i próbować wcisnąć wtyczkę w poduszkę (w końcu ktoś po coś to tam wsadził i teraz nie wiem tylko po co, bo może się okazać, że jak włożę ro dojdzie do jakiegoś spięcia i mi poducha w nos wystrzeli :|) Ale druga sprawa polega na tym, czy bez tego zabezpieczającego plastiku ta wtyczka będzie się trzymać. I jeśli nie, to czy coś takiego można gdzieś kupić? Miał już ktoś może do czynienia z takim problemem? Byłbym wdzięczny za rady :)
Załączniki
kierownica mazda 6 schemat.png
Schemat chyba z nowszej wersji, ale sytuacja ta sama :)
Forumowicz

Postprzez xRafalx » 27 cze 2014, 19:17

Ten locking to tylko jest jakis zatrzask zdaje mi sie, osadz to na kleju na goraco i gra gitara :)
& Marta

MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez Bullitt_WM » 27 cze 2014, 19:45

xRafalx napisał(a):Ten locking to tylko jest jakis zatrzask zdaje mi sie, osadz to na kleju na goraco i gra gitara :)

Niby racja, można tak zrobić, ale mnie wciąż zastanawia dlaczego ktoś zamiast wcześniej tak zrobić (zajrzałem do ten poduszki na tyle ile mogłem i okazuje się niczym nie różnić od tej nie wystrzelonej, która dziś wraz z kierownicą do mnie dotarła), zabezpieczył to wszystko tym drucikiem i owinął taśmą zamiast po prostu wsadzić tę wtyczkę na swoje miejsce i czymś zamocować :| No nic, jutro będę kombinował. Jak we mnie nie wystrzeli to napiszę czy się udało. I w takim układzie będę miał drugą poduszkę na sell :D

Dopisano 28 cze 2014, 14:06:

No i *uj :/ Nic to nie dało. Wsadzenie tej pomarańczowej wtyczki do poduszki spowodowało, że kontrolka zaczęła zapodawać morsem sygnały –> raz, a później chwila przerwy i dziewięć mignięć :| nie kumam o co kaman :(

zna ktoś może co to może znaczyć? to 1 i 9? Bo nie mogę nigdzie znaleźć żadnych opisów kodów :|
Forumowicz

Postprzez Bullitt_WM » 29 cze 2014, 16:46

Dziś w wolnej chwili zająłem się "detailingie" :D Wyczyściłem syf w szczelinach uszczelek i różnych takich trudno dostępnych zakątkach. Ale najpoważniejsze przedsięwzięciem i tak było naczernienie plastików. Relingi dachowe, elementy lusterek, chlapacze, tylna wycieraczka i ten plastik pod przednią szybą. Musze przyznać, że jest lepiej :)

Tylna wycieraczka przed:
Obrazek

I po:
Obrazek

Relingi dachowe; ten z prawej zrobiony do połowy żeby było widać różnicę, ale chyba trochę słabo widać :/
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i lusterka przed:
Obrazek

I po:
Obrazek
Forumowicz

Postprzez matthies » 29 cze 2014, 16:48

czym robiłeś?