Przeczytałem kilka wątków o wydechach i chciałbym zebrać te informację w jednym temacie.
Pacjent mazda xedos 9 2,5V6 LPG.Samochód nie ma problemu z olejem,wydaję sie że jedzie dość sprawnie.Oczywiście przed i po wymianie wydechu auto będzie hamowane.
Zdaje sobie sprawę że te zabiegi moga nie przynieść wielkich efektów,ale tłumik środkowy i końcowy i tak mam do wymiany więc zaryzykuje
1. Dolot powietrza.
Filtr stożkowy czy wkładka? Producenci wkładek deklarują zwiększenie przepływu powietrza o 30% a jak to ma sie w przypadku filtrów stożkowych? W poprzedniej Vce miałem dolot i wiem że dzwięk wkręcania na obroty jest piękny ale w xedzie chciałbym żeby było normalnie.
2.Kolektory wydechowe.
Zamówione 6-2-1 z kwasówki.Pytanie owijać bandażem czy nie?
Czytałem że warto poprawić spawy bo lubią pękać ? Ktoś się z tym spotkał?
3.Katalizator
Przeczytałem wątki o wywalaniu kata i wstawieniu strumienic,rurek itp Dużo jest opinii o metalicznym odgłosie,dymieniu więc to rozwiązanie odpada.
Z tego co wycztałem w necie
Katalizator szybciej się wypala ze względu na wysokie temperatury. Ponadto obciążony jest oddziaływaniem siarki, która niestety występuje w polskim gazie. Duże zasiarczenie gazu sprawia, ze katalizator ulega stopniowemu zatykaniu, natomiast wysoka temperatura (spowodowana wypalaniem siarki) szybciej zużywa materiał tłumiący w tłumiku środkowym oraz tłumiku końcowym.
więc chyba zdecyduje się na wymianę na metalowy
Czy taki będzie dobry
http://allegro.pl/katalizator-metalowy- ... 57900.html widziałem że przewija się przez forum w kilku samochodach.4.Tłumik środkowy przelotowy
Tutaj skłaniam sie w stronę firmy RM-motors i tłumika przelotowego.
Ori tłumik w xedosie ma długość 60 cm,robiąc na zamówienie podać oryginalne wymiary,czy może być krótszy.
Warto wykonać dodatkowe przetłoczenie które ma niby tłumic dzwięk tak jak opisano w aukcji?
http://allegro.pl/sportowy-przelotowy-t ... 75170.html5. Tłumik końcowy przelotowo komorowy
Mam taki u znajomego tłumikarza,nierdzewny w cenie 300zł z montażem i możliwościa zwrotu jeśli będzie za głośny.
Pozdrawiam
delikatnie zmieniłem tytuł wątku, jarek.ZE

Co do kata to ja wyciąłem, ale wleci na swoje miejsce bo auto przy przygazówkach kopci jakby brało oliwe na litry i wali niedopalonym paliwem a wcześniej tego nie było
X9 nie miał takich bajerów, chociaż wygląd kolektorów może na to wskazywać, kształt ten sam, ale w środku pusto.