Mazda6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej – SPRZEDANA

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez Protoculture » 27 lut 2015, 23:55

;)
Forumowicz

Od: 24 wrz 2014, 09:44
Auto: Mazda 6 MPS 2.3 Turbo

Postprzez MrShaleck » 28 lut 2015, 07:55

Hej, em_dzej jak poszło z amorkami ?:)
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Marcin
Forumowicz

Od: 29 cze 2011, 21:56
Auto: Mazda 626 Coupe F2T
BMW X3 35i F25 Msport

Postprzez em_dzej » 28 lut 2015, 08:50

Zima jeszcze czekam na lepsze czasy

Tapniete z Jeziowego HTC
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez matthies » 28 lut 2015, 17:09

em_dzej napisał(a):Nie Kumam <glupek2>

no w GG po FL był inny gril, zderzak, boczki itp rzeczy :P
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez em_dzej » 28 lut 2015, 23:04

matthies napisał(a):no w GG po FL był inny

Ach to <spoko>

Dziś znowu się dowiedziałem że zwłoka w realizacji modzików :( .
Ponoć do wtorku :|
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez em_dzej » 3 mar 2015, 21:16

AloHa

Dzisiaj wyszło słonko.
Małżowinka zwolniła mnie ze szpitala domowego
wiec pojechałem wypucować Gejszę

Pierwsze standard myjka (piana + polimer i nabłyszczacz ) i osuszanie fibrą
Następnie poler ręczny pastami miejscami ULTRA CUT ; miejscami TEMPO od K2
i na koniec BALSAM tez od K2
I powiem wam że jest MIAZGA <rotfl> <rotfl> <rotfl>

Produkty może niskobudżetowe, ale powiem wam że jak na moje potrzeby to daja radę <faja>
Pierwszy raz kładłem ten BALSAM i może trwałość jest dużo mniejsza niż twardego wosku ale za to aplikacja bez porównania <spoko>
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez rafałmazda » 3 mar 2015, 21:21

gdzie zdjęcia ja się pytam? :P słonko, świecący lakier, sprzęt i umiejętności, a tu zdjęć ni ma i <dupa> :P
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez em_dzej » 3 mar 2015, 21:33

rafalmazda6 napisał(a):a tu zdjęć ni ma

Nie pstrzykam między turami <rotfl> <rotfl> <rotfl>

Ciemno już było
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez Weelkoo » 3 mar 2015, 21:37

1. po co polimer na myjce jak potem jechałeś środkami ściernymi?
2. Tempo? oby nie na lakierowanych elementach... zresztą Ultra Cut też więcej złego niż dobrego narobi
3. są "woski" i "woski" – jest dużo twardych wosków, które nakładają się bajecznie prosto ;)

jak efekt po K2 Ci się podoba to zainteresuj się czymś lepszym i poczytaj o przygotowaniu lakieru bo to całkiem inna bajka :)
Forumowicz

Od: 25 paź 2011, 21:48
Auto: BMW 330e xDrive

Postprzez em_dzej » 3 mar 2015, 22:00

Weelkoo napisał(a):1. po co polimer na myjce jak potem jechałeś środkami ściernymi?

Bo to było tak. Umyłem jak zawsze i to miał być koniec , ale znalazła się chwila wolnego więc myślę sobie że popracuję trochę i postaram się za polerować ryski i rysy po zimie. Kupiłem nawet Balsam od K2 za całe 18 zł :D

Weelkoo napisał(a):2. Tempo? oby nie na lakierowanych elementach... zresztą Ultra Cut też więcej złego niż dobrego narobi

No przecież że nie po oponach , jechałem po lakierze ludki chwalą lakier nie najnowszy wiec delikatnie jechałem grube rysy Ultra Cut delikatnie ręcznie , a pozostałe drobinki Tempo które jest mniej ścierne jak pewnie wiesz . Następnie całość Balsamem , a i i jeszcze przed balsamem poszło czernidło na plastiki <spoko>

Weelkoo napisał(a):3. są "woski" i "woski" – jest dużo twardych wosków, które nakładają się bajecznie prosto

Mam taki że nakłada się jak się nakłada a efekt podobny
Weelkoo napisał(a):jak efekt po K2 Ci się podoba to zainteresuj się czymś lepszym

No to niewątpliwie racja tylko wątpię że bedzie mi się podobało bardziej , ale fakt będę się uczył i czytał na forum co jak i z czym <spoko>

Dopisano 3 mar 2015, 22:10:

Napisz mi proszę co byś polecił z lepszych kosmetyków , ale wiesz półka cenowa niższa ;)
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez Weelkoo » 3 mar 2015, 22:12

em_dzej napisał(a):No przecież że nie po oponach , jechałem po lakierze ludki chwalą lakier nie najnowszy wiec delikatnie jechałem grube rysy Ultra Cut delikatnie ręcznie , a pozostałe drobinki Tempo które jest mniej ścierne jak pewnie wiesz . Następnie całość Balsamem , a i i jeszcze przed balsamem poszło czernidło na plastiki

to sugeruję odpuścić obie pasty bo nabawisz się tylko perfidnych swirli (a więc mocniej zniszczysz lakier) i nic więcej. A większość wosków i sealantów K2 widziałem w akcji i w żadnym efekt nie był nic ponad dobry – nie trudno będzie więc znaleźć coś co da Ci ładniejszy efekt (i dodatkowo trwały) ;)

Jak ma być tanio na start to jakiś szampon, do tego glinka do przygotowania lakieru (20~30PLN) i jakiś tester wosku (FinishKare 1000p przykładowo, puszka testera to circa 20 PLN a starczy na wiele razy – sam wosk jest zaś naprawdę długodystansowy, na ciemnych kolorach daje fajny efekt). Do tego jakieś mikrofibry (kilka PLN sztuka, na upartego jedna wystarczy do polerowania), gąbka/rękawica (~20PLN jakaś podstawowa fajna) jak nie masz i aplikator do wosku (5~7 PLN) :)

tu kilka starych zdjęć z FK1000p na jasnym (na ciemnym jest dużo fajniejszy efekt):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 3 mar 2015, 22:22 przez Weelkoo, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Nightfall » 3 mar 2015, 22:18

Ja się czaje na to bo ponoć rewelka. Widziałem niedawno autko tym zrobione.
http://www.detailer.pl/sklep/quick-deta ... ayer-.html
Jedyna reakcja to <wow> <wow> <wow>
A później <serduszka> <serduszka> <serduszka>
Widzisz Bartek tez chwali ta firmę <spoko>
Ostatnio edytowano 3 mar 2015, 22:20 przez Nightfall, łącznie edytowano 1 raz
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Klubowicz

Od: 11 lut 2013, 22:32
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez em_dzej » 3 mar 2015, 22:19

Weelkoo napisał(a):to sugeruję odpuścić obie pasty bo nabawisz się tylko perfidnych swirli (a więc mocniej zniszczysz lakier) i nic więcej.

Ja to nawet szczerze mówiąc myślałem zrobić jakiś grubszy mechaniczny poler (tymi własnie specyfikami), ale po Twoich słowach to chyba odpuszczę bo oczywiście miałem zamiar to robić sam <rotfl> <rotfl> <rotfl>

Dopisano 3 mar 2015, 22:32:

Weelkoo napisał(a):tu kilka starych zdjęć z FK1000p

no nie powiem efekt jest <spoko>
Nie pozostaje nic jak jechać na zakupy :>

A jak nie mam opcji mycia ręcznego , na ogrodzie czy pod domem
Zostaje mi tylko myjnia bezdotykowa , automatyczna .
Mam odpuścicć te ichnie piany/polimery/ nabłyszczacze serio pytam bo nie mam bardzo wyboru
Gejsza parkuje pod chmurka to tez jest duży problem , ale do wcześniejszego garażu się nie mieści :|
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez Weelkoo » 3 mar 2015, 22:39

Tu masz kompletny zestaw econo, akurat w tym sklepie mają teraz promo więc ceny mają lepsze niż większość konkurencji:

http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... poo-500ml/
http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... inka-100g/
http://autonablask.pl/produkt/finish-ka ... -wax-59ml/
http://autonablask.pl/produkt/soft99-tr ... bka-mycia/
http://autonablask.pl/produkt/meguiars- ... cator-pad/

+ MF, jakieś ~10 PLN za dwie (jedna do polerowania wosku, druga do starcia kropli wody z lakieru).

~110 PLN za cały zestaw. Można oczywiście wziąć PB ale koszt rośnie a i Natty's to hit sprzed dwóch-trzech lat, są już ciekawsze nowości np. od Soft99 ;) a QD (QUick Detailer) to się kupuje potem, by odświeżyć warstwę wosku – można i na tylko umyty samochód ale i efekt słabszy i trwałość nie ta :) Do ręcznej korekty zaś jakieś AIO – SRP od Auto Glym, Triple od Auto Finesse, wspomniany Black Hole od PB czy coś w ten deseń – chyba, że masz czas i samozaparcie to Ultimate Compound od Meguiar's i gąbka typu TriGerman :P świetnych preparatów jest mnóstwo, wszystko zależy od budżetu i tego jak chcesz robić (czy częściej, czy raz na kilka miesięcy a porządnie, czy masz kilka h na to czy wolisz preparaty typu spryskaj, zetrzyj).

em_dzej napisał(a):A jak nie mam opcji mycia ręcznego , na ogrodzie czy pod domem
Zostaje mi tylko myjnia bezdotykowa , automatyczna .
Mam odpuścicć te ichnie piany/polimery/ nabłyszczacze serio pytam bo nie mam bardzo wyboru
Gejsza parkuje pod chmurka to tez jest duży problem , ale do wcześniejszego garażu się nie mieści

ostatnio pod blokiem śmigałem z resztką FK1000p więc nie potrzeba nie wiadomo czego ;) Plac przy myjni wystarczy. A że pod chmurką to tym bardziej zainwestowałbym w solidny twardy wosk o dobrej wytrzymałości, choćby właśnie tego 1000p – potrafi leżeć na samochodzie przez kilka miesięcy bez uszczerbku ;) Do tego sprawisz sobie jakiś QD (z tanich – popularny ostatnio Brilliant Shine Detailer od Sonaxa za ~30PLN) i potem po myciu i osuszeniu spsikasz, przetrzesz i będzie i fajny efekt i ochrona ;) a po nałożeniu wosku to na myjce tylko i wyłącznie woda + gąbka i szampon z domu ;)
Forumowicz

Postprzez em_dzej » 3 mar 2015, 22:56

Dzięki Weelkoo za konkretne info , teraz jeszcze przed Gejszą kilka poprawek to tu to tam .
Na pewno jednak wezmę sobie mocno do serca co mi tu napisałeś <spoko>
koledzy to już chyba nie będą gadać ze mną bo jak stoję pod firmą teraz to się rzucam w oczy a co dopiero jak zapodam Twoje kosmetyki i sposoby <jupi> <spoko> <jupi> <spoko>

Dopisano 4 mar 2015, 15:27:

AloHa

Żonka kupuje MAZDĘ 2

viewtopic.php?f=35&t=179915

Proszę zobaczcie do tematu
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez em_dzej » 8 mar 2015, 16:49

AloHa

Obrazek

Gejsza dostała kilka modzików:

– Rozpórka kolor śliwka półmat + naklejka czarna Mazda6
– Pokrywa silnika śliwka półmat + naklejka JDM + naklejka Made in Japan ( krzaczkami )
– Podkładki FENDER WASHERS Fiolet <rotfl>
– Ramki świateł dziennych w kolor karoseri

Uwagi

Rozpórka jest wątła :D, mocowanie do kielichów do poprawy , na razie siedzi na Gejszy jak jest i efekt jest OK <ok>
auto prowadzi się inaczej , przód sztywniejszy , nierówności pokonuje jakoś tak sztywniej, w łukach dalej miękko ale pewniej , lepsza precyzja można tak rzec .

FENDERÓW za mało musza być 2 paczki (16 sztuk) akurat styka :D

Ramki świateł dziennych no cóż są w śliwke ale całość się zlała i teraz widać sam klosze dziennych :/
to do poprawy najpewniej znaczek i ramki pójdą w oklejkę stal szczotkowana
Obrazek

Pokrywa silnika trochę kosztowała trochę roboty (lakier i podkłady ) ale efekt SUPEREK <spoko>
Obrazek

To tyle papa
Ostatnio edytowano 8 mar 2015, 22:25 przez em_dzej, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Postprzez Nightfall » 8 mar 2015, 17:48

No mi się osobiście podobają wszystkie mody które zrobiłeś <spoko> Bardzo dobra robota <serduszka>
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Klubowicz

Od: 11 lut 2013, 22:32
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez Beny » 8 mar 2015, 17:53

Twój lakier +polerka i mógłbyś na stalowkach jeździć a ludzie by odwracali glowe ;)

Naprawdę widzicie różnice po użyciu Pb blackhole?Miałem tester i ciesze się ze tylko tester bo na przygotowanym lakierze nie widziałem żadnej różnicy :|

Megs UC to dobra propozycja na początek ;)
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez em_dzej » 8 mar 2015, 18:15

Beny napisał(a):Twój lakier +polerka

Fotki poglądowe z telefonu , ale zgodzę się lakier MIAZGA , w słońcu lśni się jak cholera ;)

Beny napisał(a):Megs UC to dobra propozycja

będę myślał za tydzień wizyta u lakiernika, polerka i zmieniam kosmetyki.
K2 oddam żonie <spoko>
Obrazek
MACIEK
Forumowicz