Mazda6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej – SPRZEDANA
Hej, em_dzej jak poszło z amorkami ?:)
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
AloHa
Dzisiaj wyszło słonko.
Małżowinka zwolniła mnie ze szpitala domowego
wiec pojechałem wypucować Gejszę
Pierwsze standard myjka (piana + polimer i nabłyszczacz ) i osuszanie fibrą
Następnie poler ręczny pastami miejscami ULTRA CUT ; miejscami TEMPO od K2
i na koniec BALSAM tez od K2
I powiem wam że jest MIAZGA
Produkty może niskobudżetowe, ale powiem wam że jak na moje potrzeby to daja radę
Pierwszy raz kładłem ten BALSAM i może trwałość jest dużo mniejsza niż twardego wosku ale za to aplikacja bez porównania
Dzisiaj wyszło słonko.
Małżowinka zwolniła mnie ze szpitala domowego
wiec pojechałem wypucować Gejszę
Pierwsze standard myjka (piana + polimer i nabłyszczacz ) i osuszanie fibrą
Następnie poler ręczny pastami miejscami ULTRA CUT ; miejscami TEMPO od K2
i na koniec BALSAM tez od K2
I powiem wam że jest MIAZGA
Produkty może niskobudżetowe, ale powiem wam że jak na moje potrzeby to daja radę
Pierwszy raz kładłem ten BALSAM i może trwałość jest dużo mniejsza niż twardego wosku ale za to aplikacja bez porównania

-
MACIEK
- Od: 26 paź 2013, 11:27
- Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej
gdzie zdjęcia ja się pytam?
słonko, świecący lakier, sprzęt i umiejętności, a tu zdjęć ni ma i

1. po co polimer na myjce jak potem jechałeś środkami ściernymi?
2. Tempo? oby nie na lakierowanych elementach... zresztą Ultra Cut też więcej złego niż dobrego narobi
3. są "woski" i "woski" – jest dużo twardych wosków, które nakładają się bajecznie prosto
jak efekt po K2 Ci się podoba to zainteresuj się czymś lepszym i poczytaj o przygotowaniu lakieru bo to całkiem inna bajka
2. Tempo? oby nie na lakierowanych elementach... zresztą Ultra Cut też więcej złego niż dobrego narobi
3. są "woski" i "woski" – jest dużo twardych wosków, które nakładają się bajecznie prosto
jak efekt po K2 Ci się podoba to zainteresuj się czymś lepszym i poczytaj o przygotowaniu lakieru bo to całkiem inna bajka
- Od: 25 paź 2011, 21:48
- Auto: BMW 330e xDrive
Weelkoo napisał(a):1. po co polimer na myjce jak potem jechałeś środkami ściernymi?
Bo to było tak. Umyłem jak zawsze i to miał być koniec , ale znalazła się chwila wolnego więc myślę sobie że popracuję trochę i postaram się za polerować ryski i rysy po zimie. Kupiłem nawet Balsam od K2 za całe 18 zł
Weelkoo napisał(a):2. Tempo? oby nie na lakierowanych elementach... zresztą Ultra Cut też więcej złego niż dobrego narobi
No przecież że nie po oponach , jechałem po lakierze ludki chwalą lakier nie najnowszy wiec delikatnie jechałem grube rysy Ultra Cut delikatnie ręcznie , a pozostałe drobinki Tempo które jest mniej ścierne jak pewnie wiesz . Następnie całość Balsamem , a i i jeszcze przed balsamem poszło czernidło na plastiki

Weelkoo napisał(a):3. są "woski" i "woski" – jest dużo twardych wosków, które nakładają się bajecznie prosto
Mam taki że nakłada się jak się nakłada a efekt podobny
Weelkoo napisał(a):jak efekt po K2 Ci się podoba to zainteresuj się czymś lepszym
No to niewątpliwie racja tylko wątpię że bedzie mi się podobało bardziej , ale fakt będę się uczył i czytał na forum co jak i z czym

Dopisano 3 mar 2015, 22:10:
Napisz mi proszę co byś polecił z lepszych kosmetyków , ale wiesz półka cenowa niższa

-
MACIEK
em_dzej napisał(a):No przecież że nie po oponach , jechałem po lakierze ludki chwalą lakier nie najnowszy wiec delikatnie jechałem grube rysy Ultra Cut delikatnie ręcznie , a pozostałe drobinki Tempo które jest mniej ścierne jak pewnie wiesz . Następnie całość Balsamem , a i i jeszcze przed balsamem poszło czernidło na plastiki
to sugeruję odpuścić obie pasty bo nabawisz się tylko perfidnych swirli (a więc mocniej zniszczysz lakier) i nic więcej. A większość wosków i sealantów K2 widziałem w akcji i w żadnym efekt nie był nic ponad dobry – nie trudno będzie więc znaleźć coś co da Ci ładniejszy efekt (i dodatkowo trwały)
Jak ma być tanio na start to jakiś szampon, do tego glinka do przygotowania lakieru (20~30PLN) i jakiś tester wosku (FinishKare 1000p przykładowo, puszka testera to circa 20 PLN a starczy na wiele razy – sam wosk jest zaś naprawdę długodystansowy, na ciemnych kolorach daje fajny efekt). Do tego jakieś mikrofibry (kilka PLN sztuka, na upartego jedna wystarczy do polerowania), gąbka/rękawica (~20PLN jakaś podstawowa fajna) jak nie masz i aplikator do wosku (5~7 PLN)
tu kilka starych zdjęć z FK1000p na jasnym (na ciemnym jest dużo fajniejszy efekt):

Ostatnio edytowano 3 mar 2015, 22:22 przez Weelkoo, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Ja się czaje na to bo ponoć rewelka. Widziałem niedawno autko tym zrobione.
http://www.detailer.pl/sklep/quick-deta ... ayer-.html
Jedyna reakcja to
A później

Widzisz Bartek tez chwali ta firmę
http://www.detailer.pl/sklep/quick-deta ... ayer-.html
Jedyna reakcja to
A później

Widzisz Bartek tez chwali ta firmę

Ostatnio edytowano 3 mar 2015, 22:20 przez Nightfall, łącznie edytowano 1 raz
Nightfallówna
Weelkoo napisał(a):to sugeruję odpuścić obie pasty bo nabawisz się tylko perfidnych swirli (a więc mocniej zniszczysz lakier) i nic więcej.
Ja to nawet szczerze mówiąc myślałem zrobić jakiś grubszy mechaniczny poler (tymi własnie specyfikami), ale po Twoich słowach to chyba odpuszczę bo oczywiście miałem zamiar to robić sam
Dopisano 3 mar 2015, 22:32:
Weelkoo napisał(a):tu kilka starych zdjęć z FK1000p
no nie powiem efekt jest

Nie pozostaje nic jak jechać na zakupy
A jak nie mam opcji mycia ręcznego , na ogrodzie czy pod domem
Zostaje mi tylko myjnia bezdotykowa , automatyczna .
Mam odpuścicć te ichnie piany/polimery/ nabłyszczacze serio pytam bo nie mam bardzo wyboru
Gejsza parkuje pod chmurka to tez jest duży problem , ale do wcześniejszego garażu się nie mieści

-
MACIEK
Tu masz kompletny zestaw econo, akurat w tym sklepie mają teraz promo więc ceny mają lepsze niż większość konkurencji:
http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... poo-500ml/
http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... inka-100g/
http://autonablask.pl/produkt/finish-ka ... -wax-59ml/
http://autonablask.pl/produkt/soft99-tr ... bka-mycia/
http://autonablask.pl/produkt/meguiars- ... cator-pad/
+ MF, jakieś ~10 PLN za dwie (jedna do polerowania wosku, druga do starcia kropli wody z lakieru).
~110 PLN za cały zestaw. Można oczywiście wziąć PB ale koszt rośnie a i Natty's to hit sprzed dwóch-trzech lat, są już ciekawsze nowości np. od Soft99
a QD (QUick Detailer) to się kupuje potem, by odświeżyć warstwę wosku – można i na tylko umyty samochód ale i efekt słabszy i trwałość nie ta
Do ręcznej korekty zaś jakieś AIO – SRP od Auto Glym, Triple od Auto Finesse, wspomniany Black Hole od PB czy coś w ten deseń – chyba, że masz czas i samozaparcie to Ultimate Compound od Meguiar's i gąbka typu TriGerman
świetnych preparatów jest mnóstwo, wszystko zależy od budżetu i tego jak chcesz robić (czy częściej, czy raz na kilka miesięcy a porządnie, czy masz kilka h na to czy wolisz preparaty typu spryskaj, zetrzyj).
ostatnio pod blokiem śmigałem z resztką FK1000p więc nie potrzeba nie wiadomo czego
Plac przy myjni wystarczy. A że pod chmurką to tym bardziej zainwestowałbym w solidny twardy wosk o dobrej wytrzymałości, choćby właśnie tego 1000p – potrafi leżeć na samochodzie przez kilka miesięcy bez uszczerbku
Do tego sprawisz sobie jakiś QD (z tanich – popularny ostatnio Brilliant Shine Detailer od Sonaxa za ~30PLN) i potem po myciu i osuszeniu spsikasz, przetrzesz i będzie i fajny efekt i ochrona
a po nałożeniu wosku to na myjce tylko i wyłącznie woda + gąbka i szampon z domu 
http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... poo-500ml/
http://autonablask.pl/produkt/shiny-gar ... inka-100g/
http://autonablask.pl/produkt/finish-ka ... -wax-59ml/
http://autonablask.pl/produkt/soft99-tr ... bka-mycia/
http://autonablask.pl/produkt/meguiars- ... cator-pad/
+ MF, jakieś ~10 PLN za dwie (jedna do polerowania wosku, druga do starcia kropli wody z lakieru).
~110 PLN za cały zestaw. Można oczywiście wziąć PB ale koszt rośnie a i Natty's to hit sprzed dwóch-trzech lat, są już ciekawsze nowości np. od Soft99
em_dzej napisał(a):A jak nie mam opcji mycia ręcznego , na ogrodzie czy pod domem
Zostaje mi tylko myjnia bezdotykowa , automatyczna .
Mam odpuścicć te ichnie piany/polimery/ nabłyszczacze serio pytam bo nie mam bardzo wyboru
Gejsza parkuje pod chmurka to tez jest duży problem , ale do wcześniejszego garażu się nie mieści
ostatnio pod blokiem śmigałem z resztką FK1000p więc nie potrzeba nie wiadomo czego
Dzięki Weelkoo za konkretne info , teraz jeszcze przed Gejszą kilka poprawek to tu to tam .
Na pewno jednak wezmę sobie mocno do serca co mi tu napisałeś
koledzy to już chyba nie będą gadać ze mną bo jak stoję pod firmą teraz to się rzucam w oczy a co dopiero jak zapodam Twoje kosmetyki i sposoby

Dopisano 4 mar 2015, 15:27:
AloHa
Żonka kupuje MAZDĘ 2
viewtopic.php?f=35&t=179915
Proszę zobaczcie do tematu
Na pewno jednak wezmę sobie mocno do serca co mi tu napisałeś

koledzy to już chyba nie będą gadać ze mną bo jak stoję pod firmą teraz to się rzucam w oczy a co dopiero jak zapodam Twoje kosmetyki i sposoby

Dopisano 4 mar 2015, 15:27:
AloHa
Żonka kupuje MAZDĘ 2
viewtopic.php?f=35&t=179915
Proszę zobaczcie do tematu

-
MACIEK
AloHa

Gejsza dostała kilka modzików:
– Rozpórka kolor śliwka półmat + naklejka czarna Mazda6
– Pokrywa silnika śliwka półmat + naklejka JDM + naklejka Made in Japan ( krzaczkami )
– Podkładki FENDER WASHERS Fiolet
– Ramki świateł dziennych w kolor karoseri
Uwagi
Rozpórka jest wątła
, mocowanie do kielichów do poprawy , na razie siedzi na Gejszy jak jest i efekt jest OK
auto prowadzi się inaczej , przód sztywniejszy , nierówności pokonuje jakoś tak sztywniej, w łukach dalej miękko ale pewniej , lepsza precyzja można tak rzec .
FENDERÓW za mało musza być 2 paczki (16 sztuk) akurat styka
Ramki świateł dziennych no cóż są w śliwke ale całość się zlała i teraz widać sam klosze dziennych :/
to do poprawy najpewniej znaczek i ramki pójdą w oklejkę stal szczotkowana

Pokrywa silnika trochę kosztowała trochę roboty (lakier i podkłady ) ale efekt SUPEREK

To tyle
Gejsza dostała kilka modzików:
– Rozpórka kolor śliwka półmat + naklejka czarna Mazda6
– Pokrywa silnika śliwka półmat + naklejka JDM + naklejka Made in Japan ( krzaczkami )
– Podkładki FENDER WASHERS Fiolet
– Ramki świateł dziennych w kolor karoseri
Uwagi
Rozpórka jest wątła
auto prowadzi się inaczej , przód sztywniejszy , nierówności pokonuje jakoś tak sztywniej, w łukach dalej miękko ale pewniej , lepsza precyzja można tak rzec .
FENDERÓW za mało musza być 2 paczki (16 sztuk) akurat styka
Ramki świateł dziennych no cóż są w śliwke ale całość się zlała i teraz widać sam klosze dziennych :/
to do poprawy najpewniej znaczek i ramki pójdą w oklejkę stal szczotkowana
Pokrywa silnika trochę kosztowała trochę roboty (lakier i podkłady ) ale efekt SUPEREK

To tyle
Ostatnio edytowano 8 mar 2015, 22:25 przez em_dzej, łącznie edytowano 3 razy

-
MACIEK
Twój lakier +polerka i mógłbyś na stalowkach jeździć a ludzie by odwracali glowe
Naprawdę widzicie różnice po użyciu Pb blackhole?Miałem tester i ciesze się ze tylko tester bo na przygotowanym lakierze nie widziałem żadnej różnicy
Megs UC to dobra propozycja na początek
Naprawdę widzicie różnice po użyciu Pb blackhole?Miałem tester i ciesze się ze tylko tester bo na przygotowanym lakierze nie widziałem żadnej różnicy
Megs UC to dobra propozycja na początek
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a):Twój lakier +polerka
Fotki poglądowe z telefonu , ale zgodzę się lakier MIAZGA , w słońcu lśni się jak cholera
Beny napisał(a):Megs UC to dobra propozycja
będę myślał za tydzień wizyta u lakiernika, polerka i zmieniam kosmetyki.
K2 oddam żonie

-
MACIEK