Żarówki – typy, opinie, testy
Mr_Bartek napisał(a):Tylko ludzie nie chcą długo świecących żarówek, a dobrze świecące żarówki.
Faktycznie pewnie cos w tym jest. Dobra pojde teraz ta droga. To co mi polecicie do swiatel mijania jakie zarowki H7 zeby chociaz na wzglednym poziomie oswietlaly droge ale byly zywotne?
matthies napisał(a): w porównaniu z ksenonami
Ja miałem te Philipsy viewtopic.php?f=331&t=166541&start=140

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Czy moglibyscie cos ze swojego doswiadczenia mi doradzic o to co powyzej z ciekawosci zapytalem?
Teraz mam na oku Philips EcoVision LongLife. Cos takiego:
http://www.tasmarlight.pl/pl/p/Zarowka- ... ision-/369
http://www.tasmarlight.pl/pl/p/Zarowka- ... ision-/369
Ja tam mam tungsram bluish, swieca swietnie. Pewnie lepiej sie juz nie da ze zwyklych zarowek. Wytrzymuja ok pol roku czyli znosnie. Jesli u Was zarowki padaja szybciej, to zalozcie uklad lagodnego startu zarowek, moze pomoze z zywotnoscia..
matthies napisał(a):ZOOMik napisał(a):A nie chcesz żarówek Philips Blue Vision W5W?
a masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda nocą z tyłu oraz w porównaniu z ksenonami (jakiej barwy?)?
Fotek swojego autka nie pstrykałem, ale zamieściłem kilka „zapożyczonych” przy okazji rekomendowania tych żarówek w dziale 3BL:
viewtopic.php?p=2687359#p2687359
Koszt jest niewielki (ok. 10zł/2szt.), więc możesz kupić na próbę i sam ocenić.
Dopisano 11 lis 2014, 00:02:
sebek-71 napisał(a):Czyli tak: co lepiej?...
Kupić ori drogie żarówki i mieć nadzieję, że będą świeć dłuuugo, a jak się spalą to 5-6 dyszek pójdzie...
Kupić tanie, chińskie za parę złotych, a jak sie przepalą, to następne i w sumie na jedno wyjdzie...?
Zależność jest taka, że ilość/jakość światła nie idzie w parze z trwałością i niską ceną, dlatego można powiedzieć, że nie ma żarówki idealnej. W związku z tym zmuszeni jesteśmy iść zawsze na kompromis, a jaki to już zależy od indywidualnych potrzeb. Jeśli dużo jeździmy nocą, warto sięgnąć po żarówki, które lepiej oświetlą drogę, godząc się z niższą ich trwałością/wyższą ceną. I odwrotnie, jeśli rzadko wypuszczamy się w podróż po zmroku, rozsądniej będzie postawić na żywotność zwłaszcza, jeśli nie mamy DRL. Przy odrobinie chęci i wysiłku można znaleźć na rynku „złoty środek” w postaci żarówki, która świeci przyzwoicie, jest w miarę trwała i nie kosztuje majątku – coś w rodzaju „best buy”.
Tak na marginesie, ten wątek bardzo przypomina „olejowy” – kilkadziesiąt stron i ludzie wciąż zadają te same pytania, nie wiedzą co kupić. Moim zdaniem, moderator powienien spróbować temat ogarnąć, jakoś usystematyzować. W obecnej systuacji chyba najlepszym wyjściem byłoby zrobić „reset” tego wątku, tzn. zaczać nowy, wprowadzając jednek pewien wzorzec w kwestii opisu oceny żarówek. Pierwszą stronę można poświęcić na coś w rodzaju „rankingu”, który byłby na bieżąco przez moderatora aktualizowany w oparciu o opinie, ale również profesjonalne testy, których również nie brakuje.

dokładnie dobry pomysł Zoomik – na początku wątku wyniki sondy, potem zdjęcia w nocy z krótkim opisem i będzie materiał porównawczy – co do żarów to każde wytrzymają dłużej jak będziemy włączać i wyłączać je ręcznie po starcie auta i systemów i potem na początku wygaszania – żarniki nie lubią skoków napięcia w tych momentach. Sprawdzone
Filipy Blu visiony komplet h4 i w5w dają radę ponad pół roku i świetnie świecą w nocy podobnie jak Tungi bluishe tylko bielej.

Filipy Blu visiony komplet h4 i w5w dają radę ponad pół roku i świetnie świecą w nocy podobnie jak Tungi bluishe tylko bielej.
Wszystko ładnie, pięknie, ale...6dyszek za postojówki to już na pewno żaden kompromis!!!
Ja właśnie wczoraj założyłem na próbę Tungsramy megalight ultra +120% w miejsce sportlightów bluish +50(które po dwóch latach nadal świecą
)
Szkoda że fotki nie zrobiłem, ale patrząc na reflektor wcale nie świeciły jaśniej
Być może dopiero w nocy z pozycji kierowcy oświetlając drogę będzie różnica???...ciekawe jak z żywotnością...
Ja właśnie wczoraj założyłem na próbę Tungsramy megalight ultra +120% w miejsce sportlightów bluish +50(które po dwóch latach nadal świecą
Szkoda że fotki nie zrobiłem, ale patrząc na reflektor wcale nie świeciły jaśniej
Być może dopiero w nocy z pozycji kierowcy oświetlając drogę będzie różnica???...ciekawe jak z żywotnością...
Domelek napisał(a):dokładnie dobry pomysł Zoomik – na początku wątku wyniki sondy, potem zdjęcia w nocy z krótkim opisem i będzie materiał porównawczy
Dzięki. Jak ktoś będzie chciał zrobić zdjęcia i dołączyć to nie widzę przeciwwskazań. Jednak trzeba wyraźnie zaznaczyć, że przydatność takich amatorskich fotek do oceny źródeł światła jest praktycznie żadna i to z wielu powodów. Pisząc o „rankingu”, miałem na myśli głównie żywotność żarówek, bo to akurat jesteśmy w stanie sami ocenić (zmierzyć liczba przejechanych km), dane zebrać w jednym miejscu a następnie spróbować wyciągnąć jakieś wnioski. Następnie spośród tej listy każdy będzie mógł wytypować sobie dowolną liczbę żarówek, które spełniają jego indywidualne oczekiwania, co do trwałości i ceny a następnie zakupić i przetestować samodzielnie we własnym aucie już pod kątem jakości świecenia – jasności, zasięgu, rozkładu światła, itd. W ten sposób byłaby szansa szybszego znalezienia produktu, najbardziej dopasowanego do naszych potrzeb.
sebek-71 napisał(a):Wszystko ładnie, pięknie, ale...6dyszek za postojówki to już na pewno żaden kompromis!!!
A kto Ci każe je kupować, bo na pewno nie ja. Wyraźnie napisałem, że żadne LED-y, zarówno te za 6 jak i za 60 zł, nie są przeznaczone do oświetlenia zewnętrznego auta i osobiście chociażby z tego powodu nie wywaliłbym na nie ani zł. Poleciłem do tego celu żarówki W5W lepsze niż zwykłe, które kosztują raptem po 5zł/szt. A jak komuś nie odpowiadają to niech sobie montuje, co tam chce – przecież ja nikogo do niczego nie zmuszam.

Minął rok na żarówkach z Lidla +50 % mocy (Osram w innym opakowaniu) cena 24 zł i dalej świecą
Aż mnie korci wymienić na inne dla zasady bo dotychczas inne żarówki max pół roku i padały.

Szanowni Forumowicze.
Wkurzają mnie już wszystkie halogenowe żarówki H11. Osramy Night Breaker'y padły zbyt szybko, po niecałym roku.
Myślę nad ledami. Znalazłem coś takiego na Allegro:
1. H11 H4 LED CREE 3600 LM NAJMOCNIEJSZE LED (to przykładowa aukcja, oczywiście mówię o H11) –> aukcja nr 4725810038 ; w tym przypadku lampy mają certyfikat CE oraz RohS. Nie mają homologacji E4.
2. Żarówka LED CREE 60W 12V-> aukcja nr 4788697554 ; tutaj pytanie o moc. Moje H11 mają 50W, tutaj jest 60W. Niby ledy nie emitują ciepła, ale czy wszystko będzie ok? Również w tym przypadku lampy mają certyfikat CE oraz RohS.
Czekam na sensowne informacje i ewentualną rzeczową dyskusję.
Wkurzają mnie już wszystkie halogenowe żarówki H11. Osramy Night Breaker'y padły zbyt szybko, po niecałym roku.
Myślę nad ledami. Znalazłem coś takiego na Allegro:
1. H11 H4 LED CREE 3600 LM NAJMOCNIEJSZE LED (to przykładowa aukcja, oczywiście mówię o H11) –> aukcja nr 4725810038 ; w tym przypadku lampy mają certyfikat CE oraz RohS. Nie mają homologacji E4.
2. Żarówka LED CREE 60W 12V-> aukcja nr 4788697554 ; tutaj pytanie o moc. Moje H11 mają 50W, tutaj jest 60W. Niby ledy nie emitują ciepła, ale czy wszystko będzie ok? Również w tym przypadku lampy mają certyfikat CE oraz RohS.
Czekam na sensowne informacje i ewentualną rzeczową dyskusję.
Znając życie będą wyglądały jak zwykłe żarówki W5W.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Jeśli oczekujesz białej barwy, to z tych żarówek jej nie osiągniesz. Miałem takie same, na zdjęciu tylko ładnie wyglądają 

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok