Czy w europejskich (lub też w ameryhańskich) wersjach "szóstki" montowane były
wentylowane siedzenia pasażerów (względnie kierowcy)? Czy jest to do zrobienia
we własnym zakresie, ew. przez ASO? Nie wiedziałem że tak się cierpi
w upały na skórze zwłaszcza jak siada się do nagrzanego auta... :/
M6 chyba ma skórę przystosowaną do wentylowania (mikro-dziurki)?
wentylowane siedzenia
Strona 1 z 1
W fotelach z wentylacją dziurki w skórze są widoczne (tak ma Merc), nie wiem co kto rozumie przez mikro, ale te dziurki tworzą regularny kształt i je po prostu widać bez przypatrywania się. Do tego przy włączonej wentylacji na max czuć ją wyraźnie na 4 literach i plecach, wydaje mi się że nawiew odciąga powietrze a nie dmucha nim.
U mojego ojca skóra nie nagrzewa się mocno (szyby mają znacznie lepszą atermiczność niż w mojej mazdzie), ale muszę przyznać że wentylacja jest bardziej użytecznym dodatkiem do fotela niż ogrzewanie.
U mojego ojca skóra nie nagrzewa się mocno (szyby mają znacznie lepszą atermiczność niż w mojej mazdzie), ale muszę przyznać że wentylacja jest bardziej użytecznym dodatkiem do fotela niż ogrzewanie.
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
mr_t: oczywiście dziurki są widoczne gołym okiem,
ale nie są takie jak w serze szwajcarskim. Dlatego mikro-dziurki.
Teraz pytanie, czy da się wentylować skórę w M6 EU i jak tego dokonać?
Klima jest na pewno podciągnięta pod siedzenia, ale skoro piszesz
że odciąga powietrze, to chyba jakieś zupełnie inny system...
ale nie są takie jak w serze szwajcarskim. Dlatego mikro-dziurki.
Teraz pytanie, czy da się wentylować skórę w M6 EU i jak tego dokonać?
Klima jest na pewno podciągnięta pod siedzenia, ale skoro piszesz
że odciąga powietrze, to chyba jakieś zupełnie inny system...
Pozdor Myjk
Wydaje mi się, że w fotelu jest jakiś wolnoobrotowy wentylator. Każdy z foteli posiada niezależną 3-stopniową wentylację. Nawiew z klimy byłby trochę problematyczny – fotele mają duży zakres regulacji przód-tył.
Zajrzę tam dziś i popatrzę czy widać jakieś przewody powietrza, czy tylko elektryczne.
Zajrzę tam dziś i popatrzę czy widać jakieś przewody powietrza, czy tylko elektryczne.
mr_t: dzięki wielkie.
Czy ktoś natomiast ma informacje na temat oryginalnego systemu wentylacji w Mazdach,
lub też ma taki system u siebie? Co z przełącznikami do takiej wentylacji (gdzie są położone)?
Czy ktoś natomiast ma informacje na temat oryginalnego systemu wentylacji w Mazdach,
lub też ma taki system u siebie? Co z przełącznikami do takiej wentylacji (gdzie są położone)?
Pozdor Myjk
mr_t napisał(a):Wydaje mi się, że w fotelu jest jakiś wolnoobrotowy wentylator
Do zassania powietrza przez takie siedzisko trzebaby mieć wentylator ze sporym sprężem. Wątpię, by coś wolnoobrotowego wystarczyło. Zresztą Myjk chciałby mieć chłodno w ....siedzisko zanim wsiądzie a nie podczas jazdy (chyba, że nie rozumiem intencji). Moja propozycja – parkuj tak, by siedzisko kierowcy było w cieniu (dachu samochodu?)
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
mcbeth napisał(a):Zresztą Myjk chciałby mieć chłodno w ....siedzisko zanim wsiądzie a nie podczas jazdy (chyba, że nie rozumiem intencji).
Nie koniecznie, chodzi o wentylację permanentną.
W końcu gorący chopak jestem, to i w czasie jazdy się grzeję.

Pozdor Myjk
mcbeth napisał(a):No i ogrzewanie fotela w zimie, gdy silnik jeszcze zimny ganja
Ja mam welur z ogrzewaniem.
Myjk, a Ty jesteś pewien że Mazda montowała w tym modelu wentylację foteli? Bo mi się wydaje, że nie.
Ostatnio edytowano 8 sty 2012, 04:01 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: OT
Powód: OT

- Od: 20 sty 2006, 16:37
- Auto: Mazda 6 GG '07 2.0 LF 147KM A/T
Mazda 6 GG '07 MZR-CD 143KM Active (była, ale się rozbiła)
Summit napisał(a):Myjk, a Ty jesteś pewien że Mazda montowała w tym modelu wentylację foteli? Bo mi się wydaje, że nie.
Właśnie nie jestem pewien – dlatego pytam.
Fascynują mnie te dziurki na skórze i chcę wiedzieć czy da się je wykorzystać
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Fascynują mnie te dziurki na skórze i chcę wiedzieć czy da się je wykorzystać
Zapewne do dmuchania albo do ssania (powietrza)

Obawiam się, że o ile fotel nie jest specjalnie wykonany jako konstrukcja przewiewna, to pewne warstwy (np. mata grzejna , czujnik obecności siedzącego itp.) mogą takową wentylacje uniemożliwić. Nie znam wprawdzie budowy elementów siedziska, ale obawiam się, że nie da rady.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
Nie bylo takiej opcji, chlopcy... To nie premium, badz co badz
A skora ma dziurki, zeby sama lepiej "oddychala". Zostaje parking w cieniu, czarna szybka... Klima na maksa i papieros, zanim zajmiemy miejsce za sterem 
Ja (choć nie mam skóry -miałem w poprzednim aucie) zakupiłem sobie taką matę wentylacyjna w "NETTO" za bodaj 65 zł. a było to dwa lata temu i do dzisiaj mi służy. Ma swój niezależny wiatraczek i sobie dmucha (natężenie dmuchania też jest regulowane ) .
W taki oto prosty sposób poradziłem sobie z mokrymi plecami i du ..
.
pozdrawiam Leszek
W taki oto prosty sposób poradziłem sobie z mokrymi plecami i du ..

pozdrawiam Leszek
Jestem zauroczony moją Mazdą...
Link do wykresów z hamowni: str.2
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=15
1) momentu obrotowego w NM 2) mocy w KM
Link do wykresów z hamowni: str.2
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=15
1) momentu obrotowego w NM 2) mocy w KM
- Od: 14 gru 2006, 12:37
- Auto: Mazda6 2002 – 136 KM hatchback
W Mercu są w fotelu dwa wentylatory. Jeden w oparciu, drugi w siedzeniu. Wentylatory jednak dmuchają (a nie wysysają powietrza) w plecy i 4 litery. Nie ma żadnych doprowadzeń powietrza z klimy.
Zrobienie tego samemu wymaga pewnie nie mało zabawy – trzeba by rozebrać całą tapicerkę, zamontować wentylatorki, zrobić to tak żeby z jednej strony coś powietrza dawały, a z drugiej żeby się fotel nie zapadał. Nie wiem jak w praktyce, ale w teorii nie wygląda to na coś co można szybko zrobić. Przypuszczam, że lepiej pewniej kupić nowe fotele np. Recaro. Mają ogrzewanie, wentylacje, super kształt, a nawet poduchy boczne. Są klasą samą dla siebie
Zrobienie tego samemu wymaga pewnie nie mało zabawy – trzeba by rozebrać całą tapicerkę, zamontować wentylatorki, zrobić to tak żeby z jednej strony coś powietrza dawały, a z drugiej żeby się fotel nie zapadał. Nie wiem jak w praktyce, ale w teorii nie wygląda to na coś co można szybko zrobić. Przypuszczam, że lepiej pewniej kupić nowe fotele np. Recaro. Mają ogrzewanie, wentylacje, super kształt, a nawet poduchy boczne. Są klasą samą dla siebie

Strona 1 z 1