kontrolka TCS
1, 2
Witam posiadam Mazde 323 F 1999r i mam problem z TCS ponieważ nie zapala się zadna kontrolka od TCS a jak wyłącze przycisk "TCS OFF" nic się nie pokazuje.... Proszę o pomoc!
-
Mazda1999
uzupelnij profil o autko i miasto, nazwij poprawnie temat (jako drugi tytul wpisz swoj samochod) mod wjedzie i skoszuje i nic sie wtedy nie dowiesz. obstawiam przepalona zarowke 
Ostatnio edytowano 13 cze 2008, 13:11 przez Mako, łącznie edytowano 1 raz
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
magicadm napisał(a):A skad pewność ,ze amsz TCS? Sprawdzałeś VIN?
TCS nie wystepowal w dieselu w reszcie byl montowany
Mazda1999 napisał(a):a czy może to byc spowodowanę przez błędy w komputerze??
raczej nie, ja mialem blad w kompie to zapalily mi sie wszystkie tcs, tcs off, reczny
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
jak jest guzik to jest tcs,jak jest jak nie dziala to swieci sie "tcs" i "tcs off",zwykle przy okazji mamy defekt absu,a i modul z samym absem jest innej firmy(jakos tam na s...) niz ten z tcs i abs-"naldec".wlasnie wymienilen go w swoim autku 
- Od: 7 cze 2008, 16:59
- Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45
Mam pytanie. Co to dokładnie jest to TCS. Niekiedy gdy zapalam auto kontrolka nie gaśnie nawet jak wciskam przycisk OFF. Możecie mi to wyjaśnić?
EDIT: Przesunąłem Twój post do juz istniejącego tematu o TCS. w przyszłości prosze używać opcji "szukaj" i nie dublować wątków. Pozdrawiam
chudy
EDIT: Przesunąłem Twój post do juz istniejącego tematu o TCS. w przyszłości prosze używać opcji "szukaj" i nie dublować wątków. Pozdrawiam
-
slawoj
Witam!!! Posiadam Mazde 626 1,8 16V 2000rok (po numerze VIN 99r.) z usterka palą się obydwie kontrolki TCS i TCS OFF. Samochód przerywa i szarpie. Potrzeba ściagnąć program z takiej samej Mazdy.
W moim aucie jest ślepa kostka za bagnetem ojeju, podobno są dwa modele tego silnika i w tym drugim jest od tej kostki przewód do komputera.
Zwracam się z prośbą do użytkowników takiego modelu Mazdy o pomoc w ściągnięciu programu z ich samochodu.
Chcę się odbyć bez serwisu!
W moim aucie jest ślepa kostka za bagnetem ojeju, podobno są dwa modele tego silnika i w tym drugim jest od tej kostki przewód do komputera.
Zwracam się z prośbą do użytkowników takiego modelu Mazdy o pomoc w ściągnięciu programu z ich samochodu.
Chcę się odbyć bez serwisu!
-
Ułan
Mam,ale w Polsce nie mieszkam.Mialem padniety abs i tcs(to jest jeden sterownik) w mojej 323,ale nigdy nie myslalem o sciaganiu programu do tcs ,poprostu kupilem uzywany sterownik na allegro(byl z 626 takiej jak Twoja) i jest oki.Kosztowal razem z pompa 195 zl.(Nowy w serwisie mazdy w Dublinie 2500€!!!-kocham allegro
).Zamontowalem sterownik z 626 do pompy w 323 i dlatego mysle ze sa zamienne.
Myśle że masz racje.Hamulce też mi się wydaje że są słabe takie miękkie,jak mi kiedyś spadła koronka z przegubu przy starszej Maździe to też miałem takie słabe hamulce i na dodatek paliła się kontrolka ABS,teraz dopiero to skojarzyłem.Elektryk tak mi powiedział że musi wgrać dobry program lub doprogramować immobilajzer który mam z dwoma niebieskimi paskami.Zapytam go o ten sterownik.Napisz mi tylko do jakiej pompy ten ster. bo nie kumam i jak wygląda ten sterownik.Elektryk twiewrdzi że jest błąd w programie i że jak wgra na nowo to będzie ok.Pozdrawiam.
-
Ułan
Usterka abs nie powinna wplywac na to ze hamulce sa miekkie po prostu nie dziala i to wszystko,poza swiecacymi kontrolkami samochod hamuje jak kazdy bez abs.Nie jestem elektrykiem tylko zwyklym mechanikiem nie wiem czy te wgranie programu cos da.Ale mozesz zresetowac komp.poprzez odlaczenie akumulatora bo twoje auto nie zapamietuje usterek na stale w pamieci(po odlaczeniu klem nacisnij hanulec albo wlacz postojowki czy co kolwiek zeby pozbyc sie resztek energii z ukladu elekt.) na jakies 10 min.Czy twoj abs dziala? znaczy sie czy po przekreceniu kluczyka zapala sie kont.abs a potem gasnie?A najlepiej przyhamuj tak zeby zadzialal.Wczesniej mowilem o pompie abs i mam taka w domu, fotki przesle Ci pozniej bo informatykiem tez nie jestem i nie wiem jak dolaczyc je do tej wiadom.
.A i pompa abs jest jakos tak pod akumulatorem wychodzi z niej 6 metalowych przewodow(typowych hamulcowych),pod nia dokrecony jest sterownik(z niego dla odmiamy wuchodzi wiazka przewodow).A i jeszcze jedno tego nie sprawdzalem ale jak mialem padniety sterownik to gdy odlaczylem wtyczke od niego to gasly kontrolki tcs zostawal tylko abs,wiec moze sprobuj to zrobic to moooooze silnik przesyanie przerywac???

Może to laickie pytanie ale muszę się dowiedzieć co to jest TCS? Moja "Madzia" to 323F /BJ/ `99, 1,5 B
-
slawoj
To jest kontrola trakcji moze sie nazywac inaczej w samochodzie innej marki np.asr itp.A jest po to by przy dynamicznym ruszeniu z miejsca samochod nie krecil w miejscu kolami tylko ruszyl z optymalna przyczepnoscia kol np.na sniegu.Wiec jak masz tcs i chcesz spalic popisowo gume to wylacz go. 
makoshark napisał(a):uzupelnij profil o autko i miasto, nazwij poprawnie temat (jako drugi tytul wpisz swoj samochod) mod wjedzie i skoszuje i nic sie wtedy nie dowiesz
Mod poprawił temat i prosi Mazda1999 o zapoznanie się z regulaminem i stosowanie się do niego choćby w zakresie nazewnictwa wątków
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
keczu Mylisz TCS z ASR.
TCS – system kontroli trakcji (inne oznaczenie to ESP) – to układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu, zabezpieczający przed niekontrolowanym poślizgiem.
Z kolei ASR (Acceleration Slip Regulation) to tak jak piszesz – system zapobiegający utracie przyczepności kół podczas przyspieszania.
TCS – system kontroli trakcji (inne oznaczenie to ESP) – to układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu, zabezpieczający przed niekontrolowanym poślizgiem.
Z kolei ASR (Acceleration Slip Regulation) to tak jak piszesz – system zapobiegający utracie przyczepności kół podczas przyspieszania.
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
Witam
Mam problem u siebie z niegasnącą kontrolką TCS. Jak ja kupilem to nie działał licznik i palily sie kontrolki ABS i TCS OFF. W servisie powiedzieli ze jest to wina sterowników pompy ABS, więc zakupiłem na allegro pompke ze sterami, numery takie same jak na uszkodzonej pompie i na sterach. Po zamontowaniu licznik zaczął działac, ABS zgasł ale kontrolka TCS OFF nadal sie świeci... Pojechałem na komputer i nie wykryło żadnych błędów. Co może być przyczyną???
Mam problem u siebie z niegasnącą kontrolką TCS. Jak ja kupilem to nie działał licznik i palily sie kontrolki ABS i TCS OFF. W servisie powiedzieli ze jest to wina sterowników pompy ABS, więc zakupiłem na allegro pompke ze sterami, numery takie same jak na uszkodzonej pompie i na sterach. Po zamontowaniu licznik zaczął działac, ABS zgasł ale kontrolka TCS OFF nadal sie świeci... Pojechałem na komputer i nie wykryło żadnych błędów. Co może być przyczyną???
-
puzi3
puzi3 U mnie kontrolka TCS OFF świeciła się jak były mrozy, nie pomagało włączanie/wyłączanie przyciskiem. Po paru chwilach dosłownie, jak silnik się lekko zagrzał, to kontrolka gasła. nie wiem co jest przyczyną i na razie nie mam czasu się tym zająć.
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
1, 2