Świecące się kontrolki: ABS i hamulca ręcznego (BJ)
Witam
Mam taki mały problem w swoim aucie: świecą się kontrolki od ABS i "zaciągniętego" ręcznego tzn. kółko z wykrzyknikiem w środku. Co to oznacza i jak tą usterkę zlikwidować? Może ktoś borykał się już z tym problemem? Wszystkie podpowiedzi mile widziane... Dzięki.
Mam taki mały problem w swoim aucie: świecą się kontrolki od ABS i "zaciągniętego" ręcznego tzn. kółko z wykrzyknikiem w środku. Co to oznacza i jak tą usterkę zlikwidować? Może ktoś borykał się już z tym problemem? Wszystkie podpowiedzi mile widziane... Dzięki.
Ostatnio edytowano 2 lut 2005, 18:41 przez megatomi, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 25 sty 2005, 10:31
- Auto: 626 GF/GW 2,0 Dti 2000
megatomi napisał(a):"zaciągniętego" ręcznego
To nie oznacza tylko zaciągniętego ręcznego, ale też AWARIĘ układu hamulcowego. Jeśli świeci Ci się kontrolka ABS to nie znaczy, że nie będzie działał – auto będzie bez abs-u więc jak jesteś przyzwyczajony to lepiej uważać na śniegu...
Sprawdź najpierw poziom płynu hamulcowego, byćmoże ze względu na zużywające się klocki jego poziom zrobił się niższy.
Ale co do tego ma ABS? Jeżeli tylko jedna kontrolka się zaświeci, to wykazuje jakiś problem... ale dwie równocześnie? Myślałem, że ktoś miał podobny problem i że wskazuje to na jakiś konkretny defekt, ale w tym momencie to tylko pozostaje mi udanie się do serwisu...
- Od: 25 sty 2005, 10:31
- Auto: 626 GF/GW 2,0 Dti 2000
Dolej płynu do maxa ,mi się też kiedyś wydawało, że płyn jest ok.To jeśli chodzi o kontrolkę ręcznego.ABS jeśli ci się świeci pojedź na suchy odcinek drogi i kilka krotnie przy hamuj gwałtownie,widocznie gdzieś czujnik nie odbił i powinno być wszystko ok. To tylko teoria ,ale spróbój za nim cię skasują w serwisie.Hej
Ostatnio edytowano 28 sty 2005, 14:10 przez waldi, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 gru 2004, 12:30
- Auto: Mazda626 2.0 116KM 98r
megatomi napisał(a):Ale co do tego ma ABS? Jeżeli tylko jedna kontrolka się zaświeci, to wykazuje jakiś problem... ale dwie równocześnie?...ale w tym momencie to tylko pozostaje mi udanie się do serwisu...
Lampka żółta (ABS) zaświeca się jednocześnie z czerwoną (!) nie bez powodu. W nowszych autach (np. BJ/FL, GF_GW/FL) tak auto informuje użytkownika o błędzie w obrębie układu ABS.
waldi napisał(a):Dolej płynu do maxa ,mi się też kiedyś wydawało, że płyn jest ok.To jeśli chodzi o kontrolkę ręcznego.ABS jeśli ci się świeci pojedź na suchy odcinek drogi i kilka krotnie przy chamuj gwałtownie,widocznie gdzieś czujnik nie odbił i powinno być wszystko ok. To tylko teoria ,ale spróbój za nim cię skasują w serwisie.Hej
Jeśli wydaje ci się, że wiesz co piszesz, to jesteś w błędzie. Na przyszłość zastanów 10 razy zanim znowu nawalisz bzdur, od których robi się słabo.
nemi napisał(a):Nie każdy pracuje w super-hiper serwisie.
I bardzo dobrze...dlatego część samochodów jest pod dobrą opieką
nemi napisał(a):newbie napisał(a): bardzo dobrze...dlatego część samochodów jest pod dobrą opieką
A która część?? Rozumiem, że ta poza super-hiper??
Jak zwykle mnie nie zawodzisz, bo jak zwykle źle rozumiesz....
megatomi napisał(a):Mam pytanie do newbie: Czyli jednak serwis?
Pozdr
Tak i nie.
Jeśli nie chcesz się sam grzebać, bądź nie wiesz howto...powierz auto komuś z głową. To ma dobre strony, ponieważ masz gwarancję pewnej diagnozy i odpowiedzialności za nią.
Jeśli chcesz być Zosia-samosia, załóż mostek między TBS a GND w DLC, włącz zapłon i obserwuj (ABS), zapamiętaj sekwencję mrugania i podrzuć ją w tym thread-zie...ja (albo super-hiper NEMI) podrzucę solucję.
Powodzenia,
newbie napisał(a):jak zwykle źle rozumiesz....
Ja tylko nie mogę zrozumieć, że nie dostrzegasz ironii....
newbie napisał(a):albo super-hiper NEMI
Ja nie jestem specjalistą od czegokolwiek w dziedzinie mechaniki i elektryki i żadnych "solucji" nie podrzucę, bo znam się na tym tylko na tyle, żeby sprawdzić płyn...
I dlatego nie wygłaszam też tekstów:
newbie napisał(a):Jeśli wydaje ci się, że wiesz co piszesz, to jesteś w błędzie. Na przyszłość zastanów 10 razy zanim znowu nawalisz bzdur, od których robi się słabo.
bo wydaje mi się, że na tym przesympatycznym forum są nie na miejscu (wiadomo – jest wolność słowa, ale ja na miejscu waldi'ego poczułbym się trochę urażony). A pozatym waldi napisał:
waldi napisał(a):To tylko teoria
--------------------------------------------------------------------------------
newbie napisał(a):Jeśli chcesz być Zosia-samosia, załóż mostek między TBS a GND w DLC, włącz zapłon i obserwuj (ABS)
Czy nie można tego napisać od razu bez besztania kogoś? I tak dla przeciętnego człowieka to nic nie znaczy (np. dla mnie), ale chociaż widać dobrą wolę
Chyba tym sposobem zachęciłeś kolegę do odwiedzenia jednak serwisu lub też wykręcenia żarówki
Pozdrawiam,
tych co lubię i tych, których nie lubię
tych którzy mnie lubią i tych, którzy mnie nie znoszą.
nemi napisał(a):newbie napisał(a):jak zwykle źle rozumiesz....
Ja tylko nie mogę zrozumieć, że nie dostrzegasz ironii....
Pan bystry jest niewystarczająco bystry...szkoda gadać.
PS.
Zjeba należy się każdemu, który wprowadza w błąd, niezależnie od jego intencji.
Należałoby przypomnieć opowiastkę o głupim, głupio-mądrym i mądrym.
A "komercha" pod telefonem (081) 527 45 25.
no i to samo od nowa
newbie chce pomóc i powstaje problem.
bo pewne osbistości forumowe wytykają zjadliwie, że nie pomaga tak jak trzeba... tzn na poziomie kompletnego analfebetyzmu technicznego.
dno i kilometr mułu.
dobrze, że chociaż tym razem założyciel nie nakrzyczał...
podziwiam cierpliwość
...
newbie chce pomóc i powstaje problem.
bo pewne osbistości forumowe wytykają zjadliwie, że nie pomaga tak jak trzeba... tzn na poziomie kompletnego analfebetyzmu technicznego.
dno i kilometr mułu.
dobrze, że chociaż tym razem założyciel nie nakrzyczał...
podziwiam cierpliwość
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
nightcomer napisał(a):newbie chce pomóc i powstaje problem.
Właśnie w pierwszym poscie nie pomógł tylko zrobił zjebkę... A poza tym, Ty jako pewna osobistość forumowa (do której NIC nie mam!!!!!), dostrzegłeś w wypowiedziach pana Newbie wskazówkę do problemu, czy tylko tyle, że probelm jest?
nightcomer napisał(a):bo pewne osbistości forumowe wytykają zjadliwie
Zjadliwie?? Nie sądzę. Raczej niezwykle delikatnie. A antypatia zrodziła się po pierwszej wizycie u przedstaiwciela Mazdy w LBNie, a pogłębiła przy okazji organizacji któregoś tam spota /nie tylko moja/. I tak ciągle jestem bardzo miły.
Proponuję zamknięcie tej dyskusji, bo do niczego nas nie doprowadzi. Nerwy są nie potrzebne. Ja w każdym razie ucinam dyskusje.
Pozdrawiam,
nemi
Morder napisał(a):możesz rozwinąć temat ?
Mogę, ale po co? Nie chcę robić sobie wrogów, bo później jest jazda z byle powodu, a bardzo tego nie lubię i strasznie razi mnie jak ktoś kogoś jeździ – właściwie to stąd moja reakcja w tym poście, a nie stąd, że coś mam bądź też nie mam do newbie'go...
Jak znajdę to wyślę na PW.
Edit: nie znajdę bo to jest usunięte na wieki wieków (zaśmiecało wątek na temat spota)
Qr... miałem nie odpowiadać w tym temacie

nemi napisał(a):dostrzegłeś w wypowiedziach pana Newbie wskazówkę do problemu, czy
newbie napisał(a):Lampka żółta (ABS) zaświeca się jednocześnie z czerwoną (!) nie bez powodu. W nowszych autach (np. BJ/FL, GF_GW/FL) tak auto informuje użytkownika o błędzie w obrębie układu ABS
newbie napisał(a):załóż mostek między TBS a GND w DLC, włącz zapłon i obserwuj (ABS), zapamiętaj sekwencję mrugania i podrzuć ją w tym thread-zie...ja (albo super-hiper NEMI) podrzucę solucję
opis problemu.
rozwiązanie.
coś więcej trzeba?
może wyjasnić należało dodatkowo ile to może być dwa plus dwa?
dwukrotnie skorzystałem z tego typu podpowiedzi newbie i zaoszczędziłem potężny worek pieniędzy.
czego wszystkim zosiom samosiom życzę
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99