hertz dsk 165.3 wersja 2008
1, 2
czy ktos mial okazje przesluchiwac dsk165 w wersji 3? czy poprawili tweetery? bo to chyba jedyny minus hertza? musze w miare szybko zdecydowac sie na jakis system do 250zl.
czy w tej cenie mozna kupic cos lepszego? moze helix albo mac audio? bedzie gralo pod wzmacniaczem mac audio 60w rms na kanal wspomagane subwooferem
hertz dsk 165.3
– Moc max: 160 W
– Moc RMS: 80 W
– Skuteczność: 93 dB
– Pasmo: 50Hz – 21 kHz
– Tweeter: magnes neodymowy
– Zwrotnica: 3,5 kHz – 6/12 dB Oct.
helix 62.1
-moc ciągła/szczytowa 50 W/100W
-skuteczność 90 dB
-pasmo przenoszenia 60 Hz – 22 kHz
-zawieszenie woofera z gumy butylowej
-tweeter z jedwabną kopułką
mac audio 2.16
-Moc Max: 140 W
-Moc RMS: 70 W
-Skuteczność: 90 dB
-Impedancja: 4 ohm
-Pasmo przenoszenia: 36 – 23.000 Hz
-Częst. podziału: 4000 Hz
czy w tej cenie mozna kupic cos lepszego? moze helix albo mac audio? bedzie gralo pod wzmacniaczem mac audio 60w rms na kanal wspomagane subwooferem
hertz dsk 165.3
– Moc max: 160 W
– Moc RMS: 80 W
– Skuteczność: 93 dB
– Pasmo: 50Hz – 21 kHz
– Tweeter: magnes neodymowy
– Zwrotnica: 3,5 kHz – 6/12 dB Oct.
helix 62.1
-moc ciągła/szczytowa 50 W/100W
-skuteczność 90 dB
-pasmo przenoszenia 60 Hz – 22 kHz
-zawieszenie woofera z gumy butylowej
-tweeter z jedwabną kopułką
mac audio 2.16
-Moc Max: 140 W
-Moc RMS: 70 W
-Skuteczność: 90 dB
-Impedancja: 4 ohm
-Pasmo przenoszenia: 36 – 23.000 Hz
-Częst. podziału: 4000 Hz
- Od: 3 paź 2007, 11:50
- Auto: Prelude BB9
marcus_87 a nie wyskrobiesz na ESK 165 (2008 edition) ? Bo to fajnie już gra...
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
marcus_87 nie przejmuj się mocami, pod wzmakiem 60W ESK będą pięknie grały, tak jak zagrały pod wzmakiem 40W.
Pozdrawiam,
ok wiec bede sie staral dozbierac troche. ale gdybym pozostal w przedziale cenowym do 250zl to polecasz dsk czy cos innego? ja wybralem je ze wzgledu na to ze mialem okazje posluchac troche i wg danych maja najwieksza efektywnosc i moc. niestety nie sluchalem zadnych innych zestawow 
marcus_87 napisał(a):w przedziale cenowym do 250zl
W tym tygodniu podzwoniłem troszke po sklepach, które maja i HELIXy i HERTZe DSK – wszędzie doradzano DSK jako lepiej wykonane, z lepszym tweeterem i mniej awaryjne.
A montaż ESK bez wzmaka na forach intrnetowych traktowana jest jako nieporozumienie.
DSK – zaprojektowane pod fabryczną końcówkę, mają z innego materiału resor, który rozbuja słaba końcówka
ESK – zaprojektowana pod wzmacniacz. Pod radiem zagra, ale nie pokaże swoich możliwości – więc po co przepłacać??? Mam ESK w Lancerze, z radiem Kenwood 4x44W i grają...słabo – w najbliższym czasie podpinamy pod wzmaka.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
marcus_87 napisał(a):i wg danych maja najwieksza efektywnosc i moc
Pamiętaj nie sugerować sie skutecznością podaną przez producenta Hertz podaje ją np 93 dB przy 2.83 V natomiast 91 dB/W może zagrać głośniej. Wszystko zależy od sposobu mierzenia. Polecam poczytać polski Car Audio Faq Bartosza Nazara.
Masz link do niego nawet na forum
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40192
- Od: 9 paź 2006, 22:36
- Auto: 323F BA 1.5 (Z5) 10 1994
No i.... kupiłem DSK
za 230zł
Miałem do wyboru jeszcze PowerBass-y S-6C za 200zł. PowerBassy miały lepszy, większy tweeter i "pełną" zwrotnicę. Za to woofer wygladał....hm...słabiej
Materiał membrany i całokształ wyglądał dużo gorzej – a i gwarancja była tylko na rok – HERZT daje 24 miesiące.
Zbyt duże tweetery PowerBassa źle by wyglądały w trójkątach w drzwiach – moim zdaniem, za to tweetery od DSK są malutkie, leciutkie (wiem, ze to minus), ale za to cholernie elegeanckie i dyskretne, a skuteczność ich jest satysfakcjonująca.
Jak grają na ory radiu:
Nawet bez wytłumienia drzwi i z "na szybko" montowanymi głośnikami – basu jest ....za dużo. Płytkę Timbalanda "Shock Value" słuchałem z sopranem, średnimi i basem ustawionymi za zero i bas "urywał głowę" – na miarę możliwości końcówki mocy oczywiście
Nie zdążyłem wytłumić drzwi, nie zdążyłem uszczelnić, a głośniki są nówki i dopierą się "rozkręcają" – a już jest baaardzo dobrze. Zastanawiam sie co będzie po wykończeniu prac.
Po wrzuceniu redukcji z 5x7 na 16,5cm musiałem delikatnie "podskrobać tapicerkę", żeby nowy (okragły) głośnik miał odpowienie "warunki pracy" tj, nie walił w tapicerkę
Jak zakończę zabawę, napisze czy coś się jeszcze poprawiło. Moim zdaniem, jak ktoś chcę niewielkim kosztem poprawić bardzo zauważalnie odbiór z firmowym audio – polecam Hertze DSK
Miałem do wyboru jeszcze PowerBass-y S-6C za 200zł. PowerBassy miały lepszy, większy tweeter i "pełną" zwrotnicę. Za to woofer wygladał....hm...słabiej
Zbyt duże tweetery PowerBassa źle by wyglądały w trójkątach w drzwiach – moim zdaniem, za to tweetery od DSK są malutkie, leciutkie (wiem, ze to minus), ale za to cholernie elegeanckie i dyskretne, a skuteczność ich jest satysfakcjonująca.
Jak grają na ory radiu:
Nawet bez wytłumienia drzwi i z "na szybko" montowanymi głośnikami – basu jest ....za dużo. Płytkę Timbalanda "Shock Value" słuchałem z sopranem, średnimi i basem ustawionymi za zero i bas "urywał głowę" – na miarę możliwości końcówki mocy oczywiście
Nie zdążyłem wytłumić drzwi, nie zdążyłem uszczelnić, a głośniki są nówki i dopierą się "rozkręcają" – a już jest baaardzo dobrze. Zastanawiam sie co będzie po wykończeniu prac.
Po wrzuceniu redukcji z 5x7 na 16,5cm musiałem delikatnie "podskrobać tapicerkę", żeby nowy (okragły) głośnik miał odpowienie "warunki pracy" tj, nie walił w tapicerkę
Jak zakończę zabawę, napisze czy coś się jeszcze poprawiło. Moim zdaniem, jak ktoś chcę niewielkim kosztem poprawić bardzo zauważalnie odbiór z firmowym audio – polecam Hertze DSK
zalozylem dsk w czwartek – na szybko bo wyjazd mialem, drzwi nie wygluszone, glosniki podpiete pod radio i powiem ze jest super.
nie moge sie doczekac efektu pod wzmacniaczem i z porzadnym wytlumieniem. tweetery sa ok, ja akurat lubie wysokie tony.

magicadm marcus_87 gratuluje zakupu
ale ciekawi mnie kiedy będzie nowy zestaw
Z tym się nie zgodzę, wystarczy przeprowadzić odpowiednią regulację z "głową" – tą większą
magicadm DSK w m6 hymmm
radziłem coś lepszego ale to oczywiście zależy od budżetu, choć patrząc z drugiej strony jak kogoś stać na m6 to nie wyskrobie na jakiś "ubiwersalny" zestaw....
Skoro wyciołeś ten "rant" w boczku to jeszcze daj dookoła na ścisk watolinę nie chłonącą wody.
Zobczysz efekt bo obecnie wofer gra w tapicerkę.
magicadm napisał(a):Obyś tylko ich nie uwędził...
Wzmak bym zostawił na suba usmiech
Z tym się nie zgodzę, wystarczy przeprowadzić odpowiednią regulację z "głową" – tą większą
magicadm DSK w m6 hymmm
Skoro wyciołeś ten "rant" w boczku to jeszcze daj dookoła na ścisk watolinę nie chłonącą wody.
Zobczysz efekt bo obecnie wofer gra w tapicerkę.
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
arti.sa napisał(a):magicadm DSK w m6 hymmm radziłem coś lepszego
Dziękuję ślicznie Tobie za porady
DSK wrzuciłem "na szybko". Nadal mogę zamienić je na ESK + Wzmak, ale na to nie mam teraz absolutnie czasu i warunków. Nawet maty wytłumiające leżą i czekaja na montaż
W sumie to bardzo jestem ciekaw na ile są w stanie poprawić brzmienie???
Bo o ile od blach i srodka drzwi nie dochodzą żadne hałasy, to sama tapicerka (jako skladająca sie z kilku części plastiku) przy bass testach potrafi przyrezonować – i ją chcę troszkę poobklejać.
Wiem, że DSK to niższa liga, ale w porównaniu z ORY głośnikami to naprawdę przepaść.
arti.sa napisał(a):Zobczysz efekt bo obecnie wofer gra w tapicerkę.
Tak właśnie jest. Dziękuję, świetna uwaga

marcus_87
bardzo mnie ciekawi Twoja opinia dla DSK i wzmaka
dzwonilem do konsultanta w sprawie podlaczenia glosnikow pod wzmacniacz. kabel od wzmacniacza spokojnie wystarczy 1,5-2,0 najlepiej skrocic do minimum te cienkie przewody przy zwrotnicach i miedzy tweeter a zwrotnice dac rezystor 3,3ohm 5v zeby go nie uwedzic a przy okazji lekko przyciszyc 
niema co sie obawiać z głową sterować wzmakiem i będzie lux tylko uważajcie na przestery bo czasem łatwiej zabić przesterem niż za dużą moca
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Ja mam w swojej madzi hertze esk napedzane wzmakiem helixa wczesniej mialem hertze dsk ale roznica w dzwieku kolosalna esk najladniej graja gdy dostaja duza dawke mocy sterowane zawodową jednostka clariona na porzadnych kablach sprawia ze nie chce sie wychodzic z auta wymienilem tylko tweetery jak dla mnie hertze sa za bardzo metaliczne...Lepiej dolozyc kase i kupic esk tym bardziej ze bedzie wzmak..pzdr..
bum bum cyk cyk
- Od: 14 mar 2008, 16:49
- Auto: mazda 323 bg
1, 2