Jakie spalanie gazu? Wasze opinie
Ostatnie spalanie wyszło 10,8 przy bardzo ostrej jeździe w mieście i na trasie(często pod ogranicznik). Powodem dużego spalania są też opony 215/40ZR16, ale coś za coś.
Jak brat naprawi swoją Mazdę to chyba przełożę od niego felgi 15 z oponami 195 i sprawdzę spalanie.
Jak brat naprawi swoją Mazdę to chyba przełożę od niego felgi 15 z oponami 195 i sprawdzę spalanie.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Al napisał(a):Mi paliła podobnie kiedy jeździłem na LPG (co prawda II gen.) cały czas było 9-10l
No i mi poniżej 9 nie schodzi ale można sie pocieszyć 10 nie przekracza
ps.cukierek jaką masz pojemność
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
kubi2410 napisał(a):ps.cukierek jaką masz pojemność
B6
1.6
Ja mam ten sam silniczek i bardzo jestem ciekaw czy na trasie uda mi się uzyskac jakiś ciekawy wynik. Jak już pisałem, z trybu mieszanego jestem bardzo zadowolony, ciekawe jak sama trasa.
na LPG 160 km/ha na Pb 165km/ha teraz maks 150-155 km/ha zauważyłem że opony 195/50 R15 mi zabrały prędkości i spalanie wzrosło o 0,5l na tych kołach
Nie jest źle na jedynce tylko czuje różnice lepsze odejście było na Pb a potem już minimalnie może sekundę na przyspiesze4niu do setki stracił więc jest oki. A ogólnie czy zauważyliście że mazdy pala sporo w porównaniu do innych marek a tej samej pojemności czy mi sie tylko wydaje. I jeszcze dodam że mnie to spalanie 9-10l LPG trochę denerwuje bo moim zdaniem 1.3 powinno palić 8l pojechał bym do innego gazownika może by zmniejszył spalanie ale boję się że popieprzy coś w gazie bo teraz chodzi miód obroty stoją jak wmurowane nic nie faluje jeździ miodzio tylko ten brak zróżnicowania w spalaniu zawsze 9-10l nie ważne czy jazda emeryta czy ogień non stop
Al napisał(a):z ciekawości zapytam czy odczuwasz dużą różnicę w jeździe samochodu między LPG a Pb?
Nie jest źle na jedynce tylko czuje różnice lepsze odejście było na Pb a potem już minimalnie może sekundę na przyspiesze4niu do setki stracił więc jest oki. A ogólnie czy zauważyliście że mazdy pala sporo w porównaniu do innych marek a tej samej pojemności czy mi sie tylko wydaje. I jeszcze dodam że mnie to spalanie 9-10l LPG trochę denerwuje bo moim zdaniem 1.3 powinno palić 8l pojechał bym do innego gazownika może by zmniejszył spalanie ale boję się że popieprzy coś w gazie bo teraz chodzi miód obroty stoją jak wmurowane nic nie faluje jeździ miodzio tylko ten brak zróżnicowania w spalaniu zawsze 9-10l nie ważne czy jazda emeryta czy ogień non stop
kubi2410 sprawdzales bledy na komputerze gazowym i benzynowym? moze masz tak jak ja uwalona lambde... w miescie nie zejde ponizej 12. teraz zalozylem uniwersalna sonde, zobaczymy czy bedzie poprawa
fiesta 1,3 palila mi 10 litrow benzyny, tez byla lambda do wymiany
fiesta 1,3 palila mi 10 litrow benzyny, tez byla lambda do wymiany
- Od: 3 paź 2007, 11:50
- Auto: Prelude BB9
sondę lambda mam oki jak podłączał pod laptopa to parametry lambdy były prawidłowe a błędów w komputerze auta jeszcze nie sprawdzałem czy jakieś są muszę się wybrać
Moja 323f pali ok. 10l. na gazie.
Kręcę ją dosyć wysoko i mam oponki 205/40/16 to też ma wpływ na spalanie.
Na benzynie lepiej chodzi no ale jak ktoś ma 'ciężką' nogę i chcę zaoszczędzić to LPG jest wskazane, moim zdaniem!?
Kręcę ją dosyć wysoko i mam oponki 205/40/16 to też ma wpływ na spalanie.
Na benzynie lepiej chodzi no ale jak ktoś ma 'ciężką' nogę i chcę zaoszczędzić to LPG jest wskazane, moim zdaniem!?
BF3
kubi2410 napisał(a):mnie to spalanie 9-10l LPG trochę denerwuje bo moim zdaniem 1.3 powinno palić 8l

Fides et Ratio
- Od: 7 sty 2006, 18:53
- Auto: 323C 1.3,1997, 626 1996 FP
Cztery osoby na pokładzie, lekka noga nie była, często redukcja z piątki na trójkę
470KM przejechane, z czego ~150KM w górach, zeżarła mi 38litrów
w miare możliwości i drogi prędkość rozwijana nawet do 190km/h...
w miare możliwości i drogi prędkość rozwijana nawet do 190km/h...
- Od: 28 mar 2008, 16:06
- Auto: 626 GE 1.8 16V ==> 2.0 16V
Cukierek napisał(a):Jak brat naprawi swoją Mazdę to chyba przełożę od niego felgi 15 z oponami 195 i sprawdzę spalanie.
Jak zapowiedziałem tak zrobiłem.
Felgi z oponkami 195/50R15 spisują się bardzo dobrze i do tego spalanie na trasie... 7,38 l/100km. Jechałem na trasie z Brodnicy w okolice Ryk i eskortowałem rozbitą Mazdę brata. Bardzo spokojna jazda na trasie, w tym jazda przez Wawę, prędkość podróżna 80-110km. Nawet prędkość mi nie przeszkadzała bo jakoś taki spokojny ostatnio jestem.
www.gtrproject.pl
Ja byłem zdziwiony bo zrobiłem prawie 350km a miałem jeszcze 2 kropki na wskaźniku. Spokojna jazda nie jest zła.
P.S Sprzedaje moje felgi 16 cali.
P.S Sprzedaje moje felgi 16 cali.
www.gtrproject.pl
Lukano napisał(a):Kurde a mnie wczoraj łykneła 13 na trasie. Znowu coś sie dzieje, no chyba ze nie lubi lata
Mój samochód właśnie w lecie pali więcej niż w zimie, no ale 13 to jes max nawet w lecie tym bardziej na trasie.
Z doświadczenie wiem że dosyć ciężkie samochody z małymi silnikami mogą spalić dużo więcej niz normalnie jeśli się je ostro traktuje.
Hazu napisał(a):Z doświadczenie wiem że dosyć ciężkie samochody z małymi silnikami mogą spalić dużo więcej niz normalnie jeśli się je ostro traktuje.
Na to wychodzi. Jazda emerycka do 120 czasem wyprzedzić tira.Nie wiem jak na trasie, ale w mieście jak kiedyś sprawdzałem to spalił tyle samo jak trzymałem większe obroty niż przy emeryt stayle.
626 2.0 GW, 2001r LPG BRC seq24.. (reduktor BRC, elektrozawor BRC, wrtysk BRC, wymienione swiece)
moje spalanie: LPG 10,5 w miescie, 10 w trasie.. Na benzynie PB95 9-10 w miescie, 7.5 w trasie.. LPG zalozone miesiac temu (przejechane 2000km)
Niby juz bylem u gazownika i przykrecil mieszanke o 7% (czuc niestety, bo jakos chodzi mniej rowno),
efekt czy spalanie sie polepszylo bedzie mierzalny za jakis czas..
To co mnie zastanawia, to brak znaczacej roznicy miedzy spalaniem LPG w miescie i na trasie..
Ktos ma sensowne wytlumaczenie?
pozdr. Michal
moje spalanie: LPG 10,5 w miescie, 10 w trasie.. Na benzynie PB95 9-10 w miescie, 7.5 w trasie.. LPG zalozone miesiac temu (przejechane 2000km)
Niby juz bylem u gazownika i przykrecil mieszanke o 7% (czuc niestety, bo jakos chodzi mniej rowno),
efekt czy spalanie sie polepszylo bedzie mierzalny za jakis czas..
To co mnie zastanawia, to brak znaczacej roznicy miedzy spalaniem LPG w miescie i na trasie..
Ktos ma sensowne wytlumaczenie?
pozdr. Michal
Lukano napisał(a):łykneła 13 na trasie
Po zmianie, świec, przewodów, kopułki, palca, filtra powietrza no i aparatu zapłonowego spaliła 8,9.
100 km bardzo butowana na mieście i resztę normalna trasa 110-120
a ja zmienilem stacje i spalanie spadlo z 12 na 10,4. tankowalem na shellu zawsze i palila mi 12-13 w miescie i 9,5 w trasie. teraz zatankowalem juz drugi raz przy carrefurze i po miescie spalila mi 10,4. do tego gaz tanszy o 19gr a dostawca jest orlen
- Od: 3 paź 2007, 11:50
- Auto: Prelude BB9