Nie można wyłączyć silnika (323F BG)
Strona 1 z 1
Stosunkowo nie dawno stwierdziłem coś ciekawego w moje madzi.
Chciałem zgasić silnik na włączonych światłach a tu dupa,silnik dalej się kręci.Już mi styki zagrały że się coś pop.......ale przypomniałem sobie o światłach-wyłaczyłem je i silnik no co? zamilkł.
Tu pytanie do posiadaczy 323f BG czy to normalka czy jak ją składali to coś popieprzyli?
I jeszcze jedno ,po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon włączają się światła pozycyjne.
Chciałem zgasić silnik na włączonych światłach a tu dupa,silnik dalej się kręci.Już mi styki zagrały że się coś pop.......ale przypomniałem sobie o światłach-wyłaczyłem je i silnik no co? zamilkł.
Tu pytanie do posiadaczy 323f BG czy to normalka czy jak ją składali to coś popieprzyli?
I jeszcze jedno ,po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon włączają się światła pozycyjne.
Tylko "efka" liczy się, w "efce" można byle gdzie......
- Od: 20 paź 2003, 19:47
- Auto: Madzia 323 f BG B6E 1.6 8v 90r
Witam,
Mam taka sama Madzie 323F BG 1.8 i u mnie nie ma takich jaj. Po wlaczeniu zaplonu swiatla mi sie nie zapalaja, a jak chce zgasic silnik to nie musze najpierw zgaszac swiatel. Pewnie cos jest nie tak z elektryka, chyba, ze u mnie jest nie tak jak powinno byc
Mam taka sama Madzie 323F BG 1.8 i u mnie nie ma takich jaj. Po wlaczeniu zaplonu swiatla mi sie nie zapalaja, a jak chce zgasic silnik to nie musze najpierw zgaszac swiatel. Pewnie cos jest nie tak z elektryka, chyba, ze u mnie jest nie tak jak powinno byc
===Radziu===
- Od: 19 lis 2003, 09:40
- Auto: 626 GF 1,9i
Ja mam 323fBG i mam tak.
Swiatła postojowe właczaja sie po przekreceniu kluczyka.
Jesli mam swiatła zapalone to niezgasze silnika.
Wiec te objawy co ty napisałes sa normalka chyba w 323F BG.

Swiatła postojowe właczaja sie po przekreceniu kluczyka.
Jesli mam swiatła zapalone to niezgasze silnika.

Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
- Od: 17 lis 2003, 01:14
- Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi
Miałem dwie 323F BG 1.9 i tak:
pierwsza była z Niemiec, i ta miała tak zrobione, ze po przekręceniu kluczyka od razu włączały się pozycyjne, natomiast jak nie zgasiło się świateł to auta nie mozna było zgasić.
druga była z Austrii, i w tej po przekręceniu kluczyka nie zapalała się pozycja, a silnik mozna było zgasić niezależnie od włączonych swiateł.
Tak więc widocznie Twoje jest też z Niemiec, dlatego masz taki myk i jest to normalny objaw
Pozdrawiam
Smirnoff
pierwsza była z Niemiec, i ta miała tak zrobione, ze po przekręceniu kluczyka od razu włączały się pozycyjne, natomiast jak nie zgasiło się świateł to auta nie mozna było zgasić.
druga była z Austrii, i w tej po przekręceniu kluczyka nie zapalała się pozycja, a silnik mozna było zgasić niezależnie od włączonych swiateł.
Tak więc widocznie Twoje jest też z Niemiec, dlatego masz taki myk i jest to normalny objaw
Pozdrawiam
Smirnoff
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
co kraj to obyczaj, ja mam jeszcze inny myk po wlaczeniu silnika, i opuszczeniu recznego zapalaja mi sie swiatla postojowe ( tylko przod – mowia na to dzienne ), wylaczyc auta na swiatlach innych niz postojowe takze nie moge, musze wylaczyc swiatla, a autko przywedrowalo za ocenau z kanady
- Od: 29 gru 2003, 19:56
- Auto: mazda 323 1.6 92r ver. USA
Ja mam 626 z Kanady i moge wylaczyc silnik na swiatlach, ale po zapaleniu silnika rowniez wlaczaja mi sie dzienne, ktore rowniez gasna po zaciagnieciu recznego.
the right man in the wrong place...
a ja uwazam ze to jednak zalezy od wersji.np.wszystkie auta krajow skandynawskich maja cos takiego ze po wlaczeniu stacyjki wla. sie pozycyjne a po odpaleniu automatycznie wla.sie swiatla mijania.wynika to z przepisow ktore nakazuja jazde na swiatlach przez caly rok. mozliwe tez ze zamochud byl bity i gdzies byly przetarte przewody,mogl sie zewzec obwod zasilajacy np.uklad zapl. z post.nialem taki przypadek na warsztacie przy mazdzie 121
- Od: 22 wrz 2004, 11:54
- Auto: mazda 323f bg 1992 1.6 16v
profesor napisał(a):a ja mam :
przekrece kluczyc to zadne swiatla mi sie nie wlacza chyba ze sobie sa mej wlacze
bede chcial zgasic silnik z zapalonymi swiatlami to to zrobie i silnik zamilknie
To tak jak u mnie
Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
- Od: 25 sie 2004, 12:23
- Auto: Passat B7
Panowie , ten myk spowodowany jest dodatkowym bezpiecznikiem ktorego nie powinno byc w puszce ( tej w srodku po lewej stronie ) ale jazda .....Koleś napisał(a):Jesli mam swiatła zapalone to niezgasze silnika.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
moja 323f BG nie robi takich akcji z gaszeniem silnika na światłach po prostu kiedy chce to ją gasze
-
crespo
witam
moze mi ktos napisac ktory bezpiecznik nalezy wyciagnac??..jak on jest opisany??
w tej duzej glownej skrzynce czy tej podluznej na gorze po prawej stronie??..
pozdr.
moze mi ktos napisac ktory bezpiecznik nalezy wyciagnac??..jak on jest opisany??
w tej duzej glownej skrzynce czy tej podluznej na gorze po prawej stronie??..
pozdr.
-
Gość
Wiem tylko ze chodzi o puszkę w kabinie a nie pod maską w tej chwili nie wiem ktory to jest ale jak masz przykrywkę od puszki to jest opis gdzie co i jak . Pozdrawiam Jarek
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
nie pamiętam dokładnie a nie chce mi sie teraz ganiać do samochodu ale to będzie w górnym rzędzie gdzieś tak po środku. spróbój metodą prób i błędówa napewno ci sie uda. powodzenia 
- Od: 28 wrz 2004, 23:52
- Auto: MAZDA 323 F BA 1,5 16v 98r.
kitek napisał(a):ale to będzie w górnym rzędzie gdzieś tak po środku
Jakoś chyba tak......
Strona 1 z 1