Dziwny rezonans po wymianie półosi prawej z podporą.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Firepoland » 19 cze 2008, 11:51

Wymieniłem sam wczoraj prawą półoś z podporą przy xedzie. Stara już zaczynała walić i hałasować w czasie jazdy, skręcania, toczenia się na jałowym biegu. Zakupiłem używaną, sprawdziłem u mechnika, który stwierdził, że nadaje się do założenia.Więc zmieniłem. Zamieniłem całość, czyliu od skrzyni biegów do koła.
Teraz już nie stuka, nie czuję luzów na frezach(lekkie stukanie przy ruszaniu). Nic nie ma. Za to przy prędkości 90 km/h do 120 km/h pojawia się dziwny głośny rezonans z półosi na kierownicę. Nie było tego. Coś skopałem lub wadliwa część. Raczej to drugie, bo składając nie miałem czego skopać. <glupek2>
Forumowicz

Od: 3 lip 2013, 22:26

Postprzez Bartek. » 19 cze 2008, 13:23

Na półosi powinien być taki pierścień (ciężarek) do wyważania. Na 100% nie jestem pewien czy w X6 też jednak w kilku samochodach już to widziałem. W Bravo miałem podobny objaw jak ten ciężarek przesuwał mi się po pólosi.
Chill out...
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 10:21
Auto: Xedos 6 2.0V6

Postprzez Firepoland » 20 cze 2008, 11:25

możesz bliżej wytłumaczyć o co chodzi i gdzie szukać tego ciężarka??
Forumowicz

Od: 3 lip 2013, 22:26

Postprzez Bartek. » 20 cze 2008, 12:48

Nie wiem czy wystepuje tez w X6 jednak w Bravo to była taka cylindryczna nakładka średnicy około 30mm i długości też ze 30 mniej więcej w połowie półosi (a przynajmniej tam się miała znajdować) Tak twierdził gość zajmujący się regeneracją półosi i rzeczywiście po jego interwencji czyli właściwym umocowaniu tegoż ciężarka drgania ustały.
Chill out...
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 10:21
Auto: Xedos 6 2.0V6