Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Hm, no może nie mieszkasz tam gdzie ja, w zimę dochodzi do przynajmniej metra śniegu i jak nie odkurzy się odbiornika to sygnał jest strasznie słaby lub nie ma wcale, jeszcze zależy jak wygląda ta antena.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Święta prawda
- Od: 27 maja 2008, 22:23
- Auto: BJ ZM '03
1,5 mega za free to kusząca oferta i chyba w to wejde. A jak anteny zawieje to mam jeszcze blueconnecta za którego i tak musze płacić do końca umowy
no chyba, że ktoś chce to odstąpie
Jedyne moje wątpliwości to ta niby szkodliwość...

Jedyne moje wątpliwości to ta niby szkodliwość...
626 GE KL --> 626 GE FS --> Xedos 6 CA KF --> Grandeur 3.3
Nie są szkodliwe, to mniej więcej tak jak telefon komórkowy tylko ileś(set) krotnie mniej szkodzi. Gdzieś czytałem że rok przebywania w pomieszczeniu w którym działa sieć radiowa odpowiada 20 minutom rozmowy przez telefon.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Święta prawda
radost napisał(a):Jedyne moje wątpliwości to ta niby szkodliwość...
Ludzie w domach maja Access Pointy na wyciagniecie reki i zyja (sam mam tak umiejscowiony), a Ty sie przejmujesz czyms tam na dachu?
Pewnie napewno nie bedzie nadawał z wieksza moca jak 100mw.
Telefon w najgorszym przypadku moze ciskac w eter 2w mocy, a trzyma sie go przy uchu.
Pozatym, jak to sie mawia – najciemniej pod latarnia. Anteny raczej nie promienuja w gore czy tez dol tylko w lini poziomej.
Gdybym nie korzystal z czegos lepszego w czasie propozycji, sam bym sie skusil

Bakss napisał(a):radiówka jest słaba
dobijają mnie takie teksty. jak sie nie potrafi zrobić dobrego połączenia radiowego to jest słabe. Tak samo jak połączenie kablowe na tandetnym sprzęcie. Przy radiu siedzę już 5 rok. W domu mam linka radiowego utrzymującego stabilne 40Mb. To też jest wg ciebie słabe? Co do warunków pogodowych to szczerze mówiąc miewamy większe problemy w lecie w czasie okresów burzowych... Przy dobrym doborze sprzętu zima niczemu nie przeszkadza.
Neostrada lepsza? Głupota jakich mało. Jeżeli wg ciebie internet połączony po kablach miedzianych z lat 80-tych jest lepszy od nowoczesnej technologii radiowej, to chyba nie mamy już o czym rozmawiać. W dużych miastach ok. Wyciągniesz te 4Mb na neostradzie. W mniejszych, gdzie centralki są oddalone o kilka km, zapomnij o stabilnych 2Mb. Korzystałem ze słynnego DSL'a TP przez 3 lata. Wrogowi tego nie polecam. Wtedy jeszcze tylko polpak był godny uznania, ale to inne pieniądze. Jak już wspomniałem na publicznym paśmie 5GHz można uzyskać spokojnie stabilne 40Mb, a pewnie i wiele więcej po zastosowaniu dobrego sprzętu. Nie wspomnę już o pasmach komercyjnych...
Bierz te radio i sie nie zastanawiaj. Skoro to stacja bazowa po przerzutce, to raczej będzie odbierać na 5GHz. O ile dobrze to zrobią, to będziesz się cieszył stabilnym i szybkim internetem. Zdrowiu jako tako nie szkodzi. Jeżeli nie będziesz trzymał swoich klejnotów przy samej antenie, to nic Ci nie będzie

a ja powiem krotko bierz jak daja radiowke mialem 3 lata 1 mb i zawsze bylo 1 mb pozniej namowili mnie na neostrade i uj... nie ma nigdy pelnego 1mb z radiowki Bylem bardzo zadowolony wiec POLECAM czy deszcz czy snieg nic nie przeszkadza ja mialem nadajnik na domu bo mialem taka sama sytuacje jak TY rozsyl dalej z anteny na dachu
wiec nie zastanawiaj sie i bierz
- Od: 5 lis 2007, 10:42
- Auto: mazda 323 f 1.8 dohc. 96 r.
Jeśli byś nie zaakceptował anteny na dachu to pewnie by to zrobił sąsiad, wtedy antena 'dmuchałaby' ci prosto w okno. Dodatkowo należy pamiętać, że anteny mają charakterystykę geometrii rozsiewu – nadawania. Nawet antena o charakterystyce dookólnej nie sieje pod siebie ani w niebo. Dlatego lepiej mieć to nad głową niż 10m od okna u sąsiada. Nie ma czym się stresować.
A co do zaśnieżania anteny, to zawsze w razie potrzeby można na antene nakleić kabel grzejny lub matę i śnieg sam się okresowo upłynni.
A co do zaśnieżania anteny, to zawsze w razie potrzeby można na antene nakleić kabel grzejny lub matę i śnieg sam się okresowo upłynni.
- Od: 12 maja 2008, 23:50
loockas napisał(a):Bakss napisał(a):radiówka jest słaba
dobijają mnie takie teksty. jak sie nie potrafi zrobić dobrego połączenia radiowego to jest słabe. Tak samo jak połączenie kablowe na tandetnym sprzęcie. Przy radiu siedzę już 5 rok. W domu mam linka radiowego utrzymującego stabilne 40Mb. To też jest wg ciebie słabe? Co do warunków pogodowych to szczerze mówiąc miewamy większe problemy w lecie w czasie okresów burzowych... Przy dobrym doborze sprzętu zima niczemu nie przeszkadza.

No i może to być też wina dostawcy. Pingi duże, często brak sygnału i inne. Ale z tym połączeniem kablowym na tandetnym sprzęcie naprawdę mnie rozbawiłeś :
Peace, panowie.
Nie zapominajmy, że łącze radiowe z drugiej strony zakończone jest kablem, którym dane lecą dalej w świat. Jeżeli ten kabel tudzież osprzęt są niskiej jakości lub źle skonfigurowane to nie ma się co dziwić, że potem taki klient na radiówkę narzeka.
Ja akurat mam w chacie net z radiówki i złego słowa na samą jakość sygnału i stabilność połączenia z access pointem nie pozwolę powiedzieć – ale cóż, wszystko na Cisco, podział łącza na solidnym routerze (identyczny obsługuje wyjście na świat w mojej poprzedniej firmie, ca 500 osób, branża finansowa, więc stabilność działania wysoce pożądana!), wszystko dobrze skonfigurowane i działa praktycznie bezobsługowo. Problemy robią się wyłącznie gdy TP zaczyna coś działać na łączu lub chłopaki bawią się w dopieszczanie sprzętu – ale to się dzieje może raz na miesiąc, poza tymi momentami ja nie wiem co to znaczą problemy z siecią.
Natomiast siostra miała przez ponad rok neta również z radiówki, ale od innego dostawcy... Tragedia... Jakiś DSL z Dialogu, podział robiony komputerkiem z Linuksem, posadzone na tym dobre 50% osób za dużo... W efekcie straty pakietów średnio 15-20% i transfer momentami na poziomi 70-10 kB/s... Miesiąc temu siora przeszła na DSL z Tele2 i pluje sobie w brodę czemu tak późno :–)
Nie zapominajmy, że łącze radiowe z drugiej strony zakończone jest kablem, którym dane lecą dalej w świat. Jeżeli ten kabel tudzież osprzęt są niskiej jakości lub źle skonfigurowane to nie ma się co dziwić, że potem taki klient na radiówkę narzeka.
Ja akurat mam w chacie net z radiówki i złego słowa na samą jakość sygnału i stabilność połączenia z access pointem nie pozwolę powiedzieć – ale cóż, wszystko na Cisco, podział łącza na solidnym routerze (identyczny obsługuje wyjście na świat w mojej poprzedniej firmie, ca 500 osób, branża finansowa, więc stabilność działania wysoce pożądana!), wszystko dobrze skonfigurowane i działa praktycznie bezobsługowo. Problemy robią się wyłącznie gdy TP zaczyna coś działać na łączu lub chłopaki bawią się w dopieszczanie sprzętu – ale to się dzieje może raz na miesiąc, poza tymi momentami ja nie wiem co to znaczą problemy z siecią.
Natomiast siostra miała przez ponad rok neta również z radiówki, ale od innego dostawcy... Tragedia... Jakiś DSL z Dialogu, podział robiony komputerkiem z Linuksem, posadzone na tym dobre 50% osób za dużo... W efekcie straty pakietów średnio 15-20% i transfer momentami na poziomi 70-10 kB/s... Miesiąc temu siora przeszła na DSL z Tele2 i pluje sobie w brodę czemu tak późno :–)
Roman S.
Czerwony Smok
Czerwony Smok
Bakss napisał(a):Myślisz że radiówka w całej polsce ma 40mb?
No to przecież napisałem:
loockas napisał(a):jak sie nie potrafi zrobić dobrego połączenia radiowego to jest słabe
Bakss napisał(a):jeszcze nikt tego nie pochwalił.
jak wyżej.
W moim otoczeniu jest taka sama ilość zwolenników jak i przeciwników więc trudno powiedzieć, że radiówka ogólnie jest do du**. Pracowałem w 4 sieciach radiowych i tylko jedna była źle zrobiona i było widać, że ludzie mają fatalną jakość połączenia. Właściciel sieci jednak nie dał się przegadać... Każdy chce oszczędzać na czym się da, a z ludzi ściągać gigantyczny abonament. Te czasy się skończyły...
Bakss napisał(a):Ale z tym połączeniem kablowym na tandetnym sprzęcie naprawdę mnie rozbawiłeś
O co ci dokładnie chodzi? Chyba nie myślisz, że każdy kabelek dobrze chodzi?
Fakt, zabawa z radiem wymaga poświęcenia czasu by dobrze dobrać sprzęt. Jak sie o to postaramy, to można uzyskać bardzo dobry efekt. Radio nie musi być wcale gorsze od miedzi. Mowa tu tylko i wyłącznie o 5GHz, bo 2.4GHz wg mnie to już przeżytek (zbyt dostępne się to zrobiło). Na dzień dzisiejszy tylko 5GHz na rozsiew, a 2.4 po domu, żeby też w kibelku mieć Internet
Sokool napisał(a):Wolę gigabita po świetle
Ty się nie odzywaj
Mimo wszystko też bym wolał szkło
elo, od jakiegoś czasu zdarzają się przywieszki kompów zarówno prywatnego w domu jak i tego, którego używam w pracy, dzieje się to co kilka, kilkanaście sekund i trwa jakieś 2-3 sekundy, jestem pewien, że to przez FF bo przedtem tego nie było, poza tym jak wyłączę FF to problem znika, gdzie szukać przyczyny mam wersję 2.0.0.14 czy ona posiada jakieś błędy czy może któraś aktualizacja lub dodatek to powoduje?
FF – Firefox czy może FF Show ?
Święta prawda
Święta prawda
Siw-y napisał(a):gdzie szukać przyczyny
skoro na dwóch komputerach z których korzystasz, to ja bym przyczyny szukał między klawiaturą, a krzesłem

a tak poważnie, to jeśli po wyłączeniu ff problem znika, to chyba masz przyczyne. Obecnie jednak korzystam z 2.0.0.14 i tego problemu nie mam. Widocznie FF w tej wersji nie współgra z jakąś inna aplikacją na twoich komputerach. Szukaj
Oczyść ciastka i tmp i sprawdź, czy coś pomogło. Jeśli nie, to zainstaluj starszą wersję FF lub Operę
.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
loockas napisał(a):ja bym przyczyny szukał między klawiaturą, a krzesłem
loockas napisał(a):Widocznie FF w tej wersji nie współgra z jakąś inna aplikacją na twoich komputerach
w domu mam odpalony FF, Outlook, GG, a w robocie oprócz tego jeszcze Total Commander'a i czasem inne aplikacje ale głównie te trzy co w domu, może jakiś dodatek w FF robi sieczkę (chociaż w robocie wszystkie odinstalowałem)
GofNet napisał(a):Oczyść ciastka i tmp i sprawdź, czy coś pomogło
nic nie pomogło, w robocie czyszczę codziennie wszystkie "prywatne dane" z FF
opere miałem przez kilka godzin ale jakoś dziwnie mi się na niej pracuje