Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 3 cze 2008, 11:09

nemi – praktycznie każda licencja na oprogramowanie bazuje na licencji MS – inni producenci sobie życia nie utrudniają, skoro największy gracz dyktuje takie warunki (bo z resztą jak wziąć odpowiedzialność za oprogramowanie, które będzie działać na oprogramowaniu o którym nic nie wiadomo i na które nie ma gwarancji).

Licencja ta nie dotyczy użytkowników domowych. To jest licencja dla firm.

nemi napisał(a):Jak sobie kupisz wypasiony serwer Microsoftu, to kupujesz go razem z jednym lub dwoma ludźmi, którzy na początku (np. przez pierwszy rok) administrują wszystkim powoli przekazując obowiązki pracownikom firmy. I to jest podejście...

Ale za ewentualne wtopy nie biorą żadnej odpowiedzalności... To jest podejście :D
Ciekawe co byś powiedział gdyby samochody były sprzedawane na takich warunkach...
Chociaż owe oprogramowanie często steruje rzeczami dużo ważniejszymi niż życie jednego człowieka.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 11:11

brii napisał(a):Ale za ewentualne wtopy nie biorą żadnej odpowiedzalności...

Na szczęście Linux bierze i jeszcze mi zapłaci za straty moralne, bo się wk***łem konfigurując DNSa graficznie.

hahaha hahaha hahaha
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 3 cze 2008, 11:14

nemi napisał(a):Na szczęście Linux bierze i jeszcze mi zapłaci za straty moralne, bo się wk***łem konfigurując DNSa graficznie.

Naprawdę do Ciebie nie dociera to, że dzięki temu, że MS 30 lat temu wprowadziło taką licencję to dzisiaj nikt nie bierze odpowiedzialności za oprogramowanie? Z resztą darmowy Linux daje Ci takie same prawa gwarancyjne jak płatne systemy MS :]
I odstosunkuj się w końcu od wyższości jednego systemu nad drugim bo wogóle mi nie o to chodzi w tym wszystkim. Chociaż temat tego wątku wskazuje na coś innego.
Jeśli nie wiesz o co chodzi to przeczytaj cały temat od początku.
Ostatnio edytowano 3 cze 2008, 11:15 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 11:15

brii napisał(a):nemi – praktycznie każda licencja na oprogramowanie bazuje na licencji MS

Ale soft dla banku czy dla fabryki nie jest antywirusem czy jakimś oprogramowaniem dla grafików.
To soft dla konkretnego klienta i tylko dla niego, nikt więcej z niego nie skorzysta.

Proponuję dowiedzieć się, jak są konstruowane tego typu umowy (może jakaś książka o zarządzaniu projektem informatycznym)... I nie mówię o sofcie, który kupisz w Media Markt, tylko o takim użytkowniku jak TP, PKO BP, Multibank i tak dalej i tak dalej.
Forumowicz

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 11:16

brii napisał(a):Z resztą darmowy Linux

??
Chyba do takiego serwerka na którym stoi to forum...

brii napisał(a):Naprawdę do Ciebie nie dociera to, że dzięki temu, że MS 30 lat temu wprowadziło taką licencję to dzisiaj nikt nie bierze odpowiedzialności za oprogramowanie?

To jest inna bajka.
Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 11:17

Widziałem takie "specjalne" umowy w kancelarii która konsultowała je dla duuużych firm – różnią się praktycznie tylko tym, że wsparcie będzie działać niezwłocznie, ale i tak nie biorą odpowiedzialności i nie gwarantują naprawy w określonym czasie...

nemi napisał(a):To jest inna bajka.

Nie – to nie bajka – to życie.

Forumowicz

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 11:21

brii napisał(a):I odstosunkuj się w końcu od wyższości jednego systemu nad drugim bo wogóle mi nie o to chodzi w tym wszystkim. Chociaż temat tego wątku wskazuje na coś innego.
Jeśli nie wiesz o co chodzi to przeczytaj cały temat od początku.

Chyba nie rozmawiamy "globalnie", tylko dyskutujemy o tym, co dziś SAM OSOBIŚCIE rozpocząłem.

I gdzie mówię o wyższości? GDZIE? Gdzie napisałem że Windows jest lepszy? A ile razy napisałem jak jest w świecie, w którym się obecnie poruszam i w których punktach moim zdaniem nie masz racji? Pisałem tylko to.

Słowami:
brii napisał(a):odstosunkuj się w końcu

potwierdzasz tylko, że zwyczajnie nie masz już argumentów.

brii napisał(a):od wyższości jednego systemu nad drugim

Czytaj proszę ze zrozumieniem... Cały czas piszemy, że na sofcie MS da się zrobić to czy tamto, jest tak czy tak, a dla Ciebie to pokazywanie wyższości. Sorry :|
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 11:24

brii napisał(a):Zauważyłeś zbierzność

zauważyłem – to co napisałem dzisiaj na początku było do całości dyskusji, nie do konkretnego postu
zauważasz różnicę?

nemi napisał(a):Computerland już nie istnieje

ale istnieją jakieś tam ich produkty :)

brii napisał(a):praktycznie każda licencja na oprogramowanie bazuje na licencji MS

kolejny argument za tym że MS jest wstrętne i paskudne <lol>
Czyli jak np. Sygnity zrobi źle działający program to czyja to będzie wina ?? No czyja ??
Brii, nie wahaj się .... :P
No przecież że to wina MS, bo skoro oni jako "największy gracz" robią błędy to inni się na nich wzorują <glupek2> <lol>

nemi napisał(a):brii napisał:
Ale za ewentualne wtopy nie biorą żadnej odpowiedzalności...

Na szczęście Linux bierze i jeszcze mi zapłaci za straty moralne, bo się wk***łem konfigurując DNSa graficznie.

hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

nemi napisał(a):brii napisał:
Nie wiem czemu się tak uparliście na to, że Linux do niczego się nie nadaje i nie jest w żadnym przypadku konkurencją dla MS.

??
Chyba coś pomyliłeś – walczymy z Twoim poglądem, że jednak do czegoś Windows się nadaje

widzę że Brii zaczyna tracić kontakt z tematem <lol>
No chyba że pomylił miejsca gdzie wstawić nazwy firm w swoim poście :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez brii » 3 cze 2008, 11:33

nemi napisał(a):I gdzie mówię o wyższości? GDZIE? Gdzie napisałem że Windows jest lepszy? A ile razy napisałem jak jest w świecie, w którym się obecnie poruszam i w których punktach moim zdaniem nie masz racji? Pisałem tylko to.

Wkurzyło mnie to:
nemi napisał(a):Na szczęście Linux bierze i jeszcze mi zapłaci za straty moralne, bo się wk***łem konfigurując DNSa graficznie.

I dlatego napisałem żebyś się odstosunkował.

Jeśli nie macie żadnych wniosków po przeczytaniu licencji. To Wam współczuję.

Grzyby napisał(a):widzę że Brii zaczyna tracić kontakt z tematem

Nie, nie tracę. Cały czas idzie o jedno.

Grzyby napisał(a):kolejny argument za tym że MS jest wstrętne i paskudne
Czyli jak np. Sygnity zrobi źle działający program to czyja to będzie wina No czyja
Brii, nie wahaj się ....
No przecież że to wina MS, bo skoro oni jako "największy gracz" robią błędy to inni się na nich wzorują

Dokładnie tak. Jak OPEC podnosi ceny ropy to inne kraje wydobywające ropę nie zrzeszone w OPEC też ją podnoszą. Tak samo jest w świeci oprogramowania – jak dominujący gracz coś robi to reszta też tak robi...
Idą dalej – czemu Netia jest tragiczna? Bo nie musi być lepsza od TP, ludzie i tak przyjdą.
Ostatnio edytowano 3 cze 2008, 11:34 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 11:33

nemi napisał(a):I nie mówię o sofcie, który kupisz w Media Markt, tylko o takim użytkowniku jak TP

coś w temacie – cały France Telekom (w tym również TP) pracuje na XPku opracowanym pod potrzeby zamawiającego (FT). Również Office czy inne konkretne programy są opracowane w jednym standardzie pod wymagania zamawiającego.
Wszystkie filie FT (kilka/kilkanaście telekomów nie tylko w Europie) pracują na dokładnie tych samych, zrobionych specjalnie dla FT wersjach oprogramowania MS (tzw. pakiet e-biuro).

Taką umowę też widziałeś Brii ??
Czy FT to dla Ciebie w końcu jest firma która jest "duuuża" ?
Czy to tez jakiś tam średniaczek?

Podejście francuzów jest strasznie sknerowate, wszędzie szukają oszczędności. Ale to najwyraźniej straszni frajerzy skoro płacą za oprogramowanie mogąc mieć je za darmo.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez Winetou » 3 cze 2008, 11:35

Cholera... właśnie sobie uświadomiłem, że jestem strasznym frajerem, że zgodziłem się ponosić odpowiedzialność finansową za niedotrzymanie określonych w umowie czasów reakcji i czasów przywrócenia funkcjonowania systemu którym zarządzam w przypadku awarii. Do tego jest to system MS, do którego nie mam żadnego wsparcia bo przecież technet czy technicy na supporcie, którzy na każdy problem z którym się spotkałem potrafili z głowy natychmiast podać rozwiązanie to nie żadne wsparcie bo przecież MS nie udziela wsparcie... jejq jaki ze mnie frajer hahaha

P.s.
Brii może pośmigamy po wyrazowie jak mi dasz się przejechać którymś z Twoich pojazdów, bo w sumie to powinienem na kolanach do częstochowy zapierdzielać w podziękowaniu za to, że od kiedy pracuje miałem do tej pory tylko jeden incydent kiedy nie udało mi się dotrzymać określonych w umowie czasów przywrócenia systemu do życia...

p.s.2
Była to wysypana baza firebird działająca na SuSE Linux
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 11:36

brii napisał(a):Dokładnie tak.

idąc jeszcze dalej .... (skoro posuwamy się do takich absurdów) – jak zabijesz człowieka to nie Twoja wina, tylko Kaina .....

brii napisał(a):Wkurzyło mnie to:
nemi napisał:

czemu? Czyżby płacili odszkodowania? Czy dlatego że Michał prawdę napisał?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 11:38

brii napisał(a):Jeśli nie macie żadnych wniosków po przeczytaniu licencji. To Wam współczuję.

mamy i co z tego? Nic tego nie zmieni, a już na pewno nie wolne oprogramowanie lub płatne linuksy, chyba, że są tak zupełnie pozbawione błędów, a producenci dają gwarancję usunięcia usterki w ciągu doby oraz biorą odpowiedzialność za kasę, która jest tracona na skutek błędu. Jeśli tak jest, to wielki szacun (nie miałem kontaktu z płatnym Linuksem, ani jego licencją, więc nie wiem).
Forumowicz

Postprzez Winetou » 3 cze 2008, 11:41

brii napisał(a):czemu Netia jest tragiczna? Bo nie musi być lepsza od TP, ludzie i tak przyjdą.

z netią i tepsą jest jak z linuxem i windowsem – naprawdę

Coś się wysypało w tepsie – zgłoszenie awarii – po krótkim czasie wszystko działa dzięki wsparciu i błyskawicznie działającym technikom z dużym doświadczeniem i wiedzą

coś się wysypało w netii – po kilku godzinach przyjechał gość, wlazł do mnie do serwerowni, podłączył się do modemu (dzierżawionego od netii) pętlą zwrotną i przez 3 godziny wisiał na telefonie z gościem w centrali który przełączał kabelki w szafie i czekał aż trafi na ten na którym zadziała hahaha

Brii – jeśli narzekasz na tepsę podpisz umowę z netią – Ty chyba lubisz sadomasochizm

p.s.
Netia jest tańsza – znacznie :D
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez marek » 3 cze 2008, 11:52

brii – mądry z Ciebie facet a czasami Twoje wypowiedzi zalatują mi lekko moherem (układy itd) ;)

MS jest tylko firmą. Firma ma zarabiać, kwestię jakiejś moralności nalezy zostawić na bok.
Linux jako "baza" systemu nie jest firmą i rozwija się tylko dzięki maniakom (dzięki nim są darmowe wersje – które mogą przestać się rozwijać bo komuś się poprostu odechce i np zatrudni się w MS) ale jak już jakąś dystrybucję rozwija firma to już kosztuje i to nie mało.

Gadanie że licencje innych producentów oprogramowania opierają się na licenacjach MS jest gadamniem bzdur – poprostu licencje opierają się na zasadzie – "licencja taka, aby zarobić jak najwięcej" w końcu taki jest cel każdej firmy. Nawet Greenpeace jest przedsięwzięciem komercyjnym. Kościoły zresztą też.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 11:54

Winetou napisał(a):Netia jest tańsza – znacznie

coś za coś :)
Tak zupełnie nie w temacie – mnóstwo firm i osób prywatnych które zrezygnowały z tepsy na rzecz "konkurencji" szybko wraca. M.in. z takich powodów.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 14:08

Dobra, śmigam na kolokwium z administrowania Linuksem. Jak dostanę 5 (uczyłem się w domu dwa dni), to uroczyście napiszę, że system jest intuicyjny i szybki do nauczenia :D papa

EDIT: Nie dostałem 5 :P
Forumowicz

Postprzez radost » 10 cze 2008, 17:45

Dostałem ofertę od dystrybutora internetu radiowego z pobliskiego miasteczka. Otóż z uwagi iż mam stosunkowo wysoki dom zaproponowali mi instalację swego nadajnika i dobiornika na dachu. Antena ma ściągać sygnał z innej, a kolejna ma rozsyłać go po okolicy. W zamiam mam mieć gratis internet 1536kbps/320kbps. Oferta wydaje mi się kożystna. Tylko nurtuje mnie pytanie... Czy taki nadajnik nie jest szkodliwy dla zdrowia (w domu małe dziecko)?
Z góry dziękuję za informacje.
626 GE KL --> 626 GE FS --> Xedos 6 CA KF --> Grandeur 3.3
Forumowicz

Od: 22 mar 2006, 21:23
Auto: xedos 6 CA KF

Postprzez Bakss » 10 cze 2008, 21:23

Dla zdrowia wątpie. A co do internetu gratis to na wiele nie licz, radiówka jest słaba, już lepsza neostrada.
I weź pod uwagę że w zimę trzeba będzie co drugi dzień wchodzić na dach i strzepywać śnieg z anteny.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez nemi » 10 cze 2008, 21:28

Bakss napisał(a):I weź pod uwagę że w zimę trzeba będzie co drugi dzień wchodzić na dach i strzepywać śnieg z anteny.

??

U mnie na bloku coś takiego jest i jakoś nie trzeba nic strzepywać... Działa non stop, chyba, że ktoś ukradnie albo strzeli piorun.
Forumowicz