Problem z hamulcami – nie odpowietrzone? – pilne
Strona 1 z 1
Witam.
Mam taki problem, zakupiłem dzisiaj zestaw naprawczy do zacisków, rozkręciłem wszystko, przez moją nieuwage zleciał mi cały płyn ze zbiorniczka/układu.
Powymienialem gumeczki, nasmarowałem wsio i poskładałem tak jak było. Dolałem płynu hamulcowego, odpowietrzyłem oba przednie koła i po postawieniu auta na betonie zorientowałem się, że straciłem hamulce.... Podejżewam, że jak powietrze dostało się do układu mogło dostać się na tył i teraz krąży po układzie.... czy odpowietrzenie całego układu usunie problem? Powinienem zacząć od najdalszego tylnego lewego koła?
Zadzwoniłem do poleconego mechanika i powiedział mi, że muszę wymienić cylinderki z tyłu bo się zapowietrzyły i nie da się ich odpowietrzyć. Coś mi też zaczął gadać o pompie, że jak ją zalałem nowym płynem to już ją pewnie szlak trafił.... wydaje mnie koleś chce naciąć....
Konkretne pytanie brzmi: czy w tej sytuacji muszę odpowietrzać tylne hamulce ? Jeżeli tak to jak się do tego zabrać?
Odpowietrzać na włączonym silniku? Można mieć zaciągnięty hamulec ręczny, czy trzba go spuścić?
Mam taki problem, zakupiłem dzisiaj zestaw naprawczy do zacisków, rozkręciłem wszystko, przez moją nieuwage zleciał mi cały płyn ze zbiorniczka/układu.
Powymienialem gumeczki, nasmarowałem wsio i poskładałem tak jak było. Dolałem płynu hamulcowego, odpowietrzyłem oba przednie koła i po postawieniu auta na betonie zorientowałem się, że straciłem hamulce.... Podejżewam, że jak powietrze dostało się do układu mogło dostać się na tył i teraz krąży po układzie.... czy odpowietrzenie całego układu usunie problem? Powinienem zacząć od najdalszego tylnego lewego koła?
Zadzwoniłem do poleconego mechanika i powiedział mi, że muszę wymienić cylinderki z tyłu bo się zapowietrzyły i nie da się ich odpowietrzyć. Coś mi też zaczął gadać o pompie, że jak ją zalałem nowym płynem to już ją pewnie szlak trafił.... wydaje mnie koleś chce naciąć....
Konkretne pytanie brzmi: czy w tej sytuacji muszę odpowietrzać tylne hamulce ? Jeżeli tak to jak się do tego zabrać?
Odpowietrzać na włączonym silniku? Można mieć zaciągnięty hamulec ręczny, czy trzba go spuścić?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
U siebie zawsze odpowietrzam całość. Bez ręcznego, silnik wyłączony – hamulce i tak hamują przecież
.
tak mi to wygląda
jeżeli to przez zapowietrzenie to tak
bajer0 napisał(a):wydaje mnie koleś chce naciąć....
tak mi to wygląda
bajer0 napisał(a):czy odpowietrzenie całego układu usunie problem?
jeżeli to przez zapowietrzenie to tak

dzieki
A czy tym co zrobilem wczesniej moglem faktycznie cos uszkodzic??
A czy tym co zrobilem wczesniej moglem faktycznie cos uszkodzic??
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
Jeszcze nie słyszałem aby zapowietrzając układ lub dając nowy płyn coś się zepsuło. Koleś perfidnie chce cię wyrolować. Ale ekspertem nie jestem
Miałem zapowietrzony układ zmieniałem płyn i jakoś
w niemalowane wszystko działa 

Tak tez podejzewalem. Mam tylko nadzieje, ze sie uda bez problemu odkrecic te odpowietrzacze z tylu
Dzieki za szybka pomoc
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Dzieki za szybka pomoc
Kult – Park23
Kult – Park23
Cały uklad odpowietrz i bedzie gitara.Mysle,ze nie uszkodziles cylinderków bo wtedy familiada 
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
przez nalanie nowego płynu napewno sie nic nie stanie trzeba go nawet w całości wymieniac co 2 lata bo jest hydroskopijny i pobiera wode z otoczenia a woda w płynie hamulcowym to nic dobrego co do wspomagania to słyszałem ze jak ktos ma ABS i tak mocno zapowietrzy układ to moze sie cos satać ale why to nie wiem.
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 paź 2007, 15:32
- Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC
na szczescie ABS`u nie mam
jutro wstaje o 6 rano i walcze![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
jutro wstaje o 6 rano i walcze
Kult – Park23
Kult – Park23
bajer0 to sie usmialem.Zniszczyc cylinderek przez jego zapowietrzenie
Mechanicy maja pomysly,jak naciagnac klienta
Moja rada.Odpowietrzyc i na 11 jechac do kosciola lub do hipermarketu.Jak kto woli 

-
waldii
Jak pompy ABSu nie ma to nic się nie uszkodzi. Poza może karoserią jak w coś przyładujesz
Masz do odpowietrzenia 4 koła i sprzęgło. A tego mechanika to omijaj szerokim łukiem. Cylinderek którego się nie odpowietrza...
A kół się nie pompuje tylko wymienia opony razem z felgami jak powietrze zejdzie...
Masz do odpowietrzenia 4 koła i sprzęgło. A tego mechanika to omijaj szerokim łukiem. Cylinderek którego się nie odpowietrza...

Jestem już po zabiegu (specjalnie wstałem o bandyckiej godzinie)
Nie chciał puścić tylny prawy odpowietrzać, zapiekł się do tego stopnia, że nie dało się go ruszyć i zrobił się okrągły. Niczym go nie szło odkręcić, więc tymczasowo na prowizorke odpowietrzyliśmy wężykiem – sporo z tym roboty, bo musieliśmy ściąć góre odpowietrznika, ale udało się. Podjade w tygodniu do mechanika co by spróbował wykręcić reszte i wstawił nowy odpowietrznik. Tylne lewe poszło bez problemu, a z przodu zapodałem nowe odpowietrzniki już wczoraj. Jeżeli mechanior nie odkręci to rozumiem, że mam cylinderek jednak do wymiany?
Po odpowietrzeniu hamulce wróciły do normy
Ale zastanawia mnie to:
w 323C jest hydrauliczny wysprzęglik? Czy jest linka? Nie zwróciłem na to uwagi, ale sprzęgło pracuje normalnie.
Nie chciał puścić tylny prawy odpowietrzać, zapiekł się do tego stopnia, że nie dało się go ruszyć i zrobił się okrągły. Niczym go nie szło odkręcić, więc tymczasowo na prowizorke odpowietrzyliśmy wężykiem – sporo z tym roboty, bo musieliśmy ściąć góre odpowietrznika, ale udało się. Podjade w tygodniu do mechanika co by spróbował wykręcić reszte i wstawił nowy odpowietrznik. Tylne lewe poszło bez problemu, a z przodu zapodałem nowe odpowietrzniki już wczoraj. Jeżeli mechanior nie odkręci to rozumiem, że mam cylinderek jednak do wymiany?
Po odpowietrzeniu hamulce wróciły do normy
Ale zastanawia mnie to:
Briareos napisał(a):Masz do odpowietrzenia 4 koła i sprzęgło.
w 323C jest hydrauliczny wysprzęglik? Czy jest linka? Nie zwróciłem na to uwagi, ale sprzęgło pracuje normalnie.
Kult – Park23
Kult – Park23
bajer0 napisał(a):musieliśmy ściąć góre odpowietrznika
Widzę uparłeś się na tą wymianę cylinderków

bajer0 napisał(a):hydrauliczny wysprzęglik?
Już w BG zawsze był, więc mocno by mnie zdziwiło gdyby do jednego silnika Mazda zastosowała inne rozwiązanie. Trochę tylko zapowietrzone sprzęgło będzie działać ale nie będzie całkowicie odpuszczać tarczy. Jak by się pojawiły problemy z wrzucaniem biegów albo na prostej równej drodze wybicie biegu nie zatrzyma w końcu auta tylko będzie kulać się dalej (bo ruszyć z miejsca to nie ruszy) to trzeba będzie jednak odpowietrzyć.
bajer0 napisał(a):Jeżeli mechanior nie odkręci to rozumiem, że mam cylinderek jednak do wymiany?
zetnij odpowietrznik przy samym zacisku,wiertarka,wiertlo o ok.0,7mm ciensze niz gwint i jazda.Troche zabawy i ryzykowne.Jednak warsztat mechaniczno tokarski upora sie bez problemu za pewnie ok.40zl
A z tym sprzeglem to raczej nie tak.Zwroc uwage jak zbydowany jest zbiorniczek plynu hamulcowego.Niby hamulce i sprzeglo maja wspolny plyn jednak na dnie jest przegrodka.Zapobiega zapowietrzeniu drugiego ukladu gdy w pierwszym nie ma plynu.Czyli np.walnie Ci silownik sprzegla,plyn zleci ale hamulce nadal masz i rowniez na odwrot.
-
waldii
Hmm... normalnie przegroda jest dlatego że pompa ma 2 niezależne obwody hamowania (Mazda ma klasycznie przód + tył). Sprzęgło jest wpięte w zbiornik wyżej, dzięki temu z kolei wyciek w tym układzie nie pozbawi nas hamulców tylko części płynu.
waldii napisał(a):zetnij odpowietrznik przy samym zacisku,wiertarka,wiertlo o ok.0,7mm ciensze niz gwint i jazda.Troche zabawy i ryzykowne.Jednak warsztat mechaniczno tokarski upora sie bez problemu za pewnie ok.40zl
taniej wyszlo kupic cylinderek... cylinderek juz z odpowietrznikiem JC kosztowal 27zł
P.S oczywiscie wszystko dziala, wystarczylo prawidłowe odpowietrzenie tyłu
Pozdrawiam serdecznie.
Kult – Park23
Kult – Park23
bajer0 napisał(a):taniej wyszlo kupic cylinderek... cylinderek juz z odpowietrznikiem JC kosztowal 27zł

-
waldii
Strona 1 z 1