M5 diesel – szarpanie silnikiem na biegu jałowym – lejące wtryski

Postprzez Windom » 5 cze 2008, 12:40

Witam.
Mam Mazdę 5 2.0 CD 143 KM
Jak patrzyłem na spalanie autka, to oczom nie dowierzalem. Dodatkowo u mnie co jakiś czas dochodziło do szarpnięć silnikiem na biegu jałowym. Postanowiłem pojechać do ASO ... i już nie wyjechałem. Okazało się że wtryskiwacze nieprawidłowo podają paliwo (leją ;) ) i cała pompa musi być wymontowana i wysłana do serwisu. Do teraz jestem w szoku !!
Przejechałem raptem 800 km !! auto jest całiem nowe i mam ją od 10 maja.
Mam nadzieję że w Twoim przypadku to tylko albo aż – ciężka noga ;)

Pozdro
Ostatnio edytowano 5 cze 2008, 12:43 przez Windom, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 11 maja 2008, 13:24
Auto: Mazda 5 2.0 MZRCD

Postprzez htb » 5 cze 2008, 12:43

Windom

mozesz cos wiecej napisac o tych szaprnieciach ? u mnie tez wystepuja delikatne na biegu jalowym ale uznalem ze to silnik diesla z jakis powodow od czasu do czasu tak ma.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 17:05
Auto: Mazda 5, TOP 2.0 CD (143KM)

Postprzez Windom » 5 cze 2008, 12:50

htb napisał(a):Windom

mozesz cos wiecej napisac o tych szaprnieciach ? u mnie tez wystepuja delikatne na biegu jalowym ale uznalem ze to silnik diesla z jakis powodow od czasu do czasu tak ma.

Hmmm jak by to opisac. Silnik pracuje równo i po pewnym czasie czujesz szarpnięcie tak że zadrży kierownica i cały samochód. Jest to delikatne ale wyraźnie czujesz że silnik inaczej pracuje. Trwa to ułamek sekundy i znowu wszystko wygląda ok.
Początkujący

Postprzez htb » 5 cze 2008, 12:52

to kurna niestety tez tak mam :( i z tego co piszesz to nie jest normalny objaw ? :( hmmm, chyba bede musial sie wybrac do serwisu szybciej niz myslalem. A jak wyglalo spalanie u ciebie ? Bo u mnei na trasie jest oki, ale miasto to tak jak pisalem ponizej 9L/100 nie widze mozliwosci.
Forumowicz

Postprzez Windom » 5 cze 2008, 15:44

htb napisał(a):to kurna niestety tez tak mam :( i z tego co piszesz to nie jest normalny objaw ? :( hmmm, chyba bede musial sie wybrac do serwisu szybciej niz myslalem. A jak wyglalo spalanie u ciebie ? Bo u mnei na trasie jest oki, ale miasto to tak jak pisalem ponizej 9L/100 nie widze mozliwosci.

Mieszam na południu więc pagórkowaty krajobraz to u nas codzienność ;) ale na trasie palił 6 – 7 l a po miescie 10 :(. Srednio po zatanowaniu i obliczeniu (bo nie wierzyłem w 7,8 l/100 km sredniego spalania w kompie) wyszło mi 7,7 ;) Przynajmniej komputer dobrze liczy w tym aucie hahaha ;)
Początkujący

Postprzez htb » 5 cze 2008, 17:31

a jestes po wymianie czy przed ? Jesli po to czy cokolwiek sie zmienilo ze spalaniem i szarpaniem ?
Forumowicz

Postprzez Windom » 6 cze 2008, 07:02

htb napisał(a):a jestes po wymianie czy przed ? Jesli po to czy cokolwiek sie zmienilo ze spalaniem i szarpaniem ?

W trakcie. Auto "uziemione" od 4 dni :( Czekam. Jak już będzie po – napiszę co i jak ;)
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez SlawekMazda5 » 6 cze 2008, 15:00

Sie ma htb
i do Windom

No toś mnie chłopie zmartwił – nie pisałem o tym lekkim drganiu w czasie pracy na biegu jałowym – as zauważyłem to już w drodze z salonu do domu... widzę że to chyba jednak nie usterka a prędzej coś w stylu "ten typ tak ma". Bo chyba jest tu nas więcej z tą dolegliwością!!!!.
Jeśli chodzi o kontrolkę trakcji – na razie cisza – ale mam takie wrażenie że obydwa razy kiedy się paliła miały miejsce na drugi dzień po jeździe w dużych kałużach – u Ciebie htb nie było przypadkiem tak samo?????? turbina raczej nie ma tu nic do tego......
Co do spalania – też widzę że nie jestem SAM!!! też myslałem że coś się ułoży po jakimś czasie – tak miałem w Octavi – ale tutaj chyba nici z tego??? na 16.06 jestem umówiony w ASO na sprawdzenie kontrolki trakcji, spalania – dorzucę jeszcze problem z drganiami – zobaczymy co będzie odpowiedzią – dam sygnał!!!

A i czy ktoś może mi powiedzieć jak się włącza tempomat – rany to jakaś magia???? <glupek2>
[flash=][color=#FF0040]SlawekMazda5[/color][/flash]
Forumowicz

Od: 3 cze 2008, 21:01
Auto: MAZDA 5 2.0 143 km TOP 2008

Postprzez Windom » 7 cze 2008, 12:49

SlawekMazda5 napisał(a):Sie ma htb
i do Windom

No toś mnie chłopie zmartwił – nie pisałem o tym lekkim drganiu w czasie pracy na biegu jałowym – as zauważyłem to już w drodze z salonu do domu... widzę że to chyba jednak nie usterka a prędzej coś w stylu "ten typ tak ma". Bo chyba jest tu nas więcej z tą dolegliwością!!!!.
(...) na 16.06 jestem umówiony w ASO na sprawdzenie kontrolki trakcji, spalania – dorzucę jeszcze problem z drganiami – zobaczymy co będzie odpowiedzią – dam sygnał!!!

Hmmmm – muszę Cię zmartwić. Moje auto uziemione jest juz od tygodnia. Decyzja "góry" serwisu mazdy – wymiana wtrysków na nowe (info telefonicznie) we wtorek mam odebrać autko, więc napiszę, co zostało wymienione.
Pozdrawiam
Początkujący