Pielęgnacja lakieru

Postprzez MvG » 26 kwi 2008, 18:51

Kilka dni temu postanowiłem odnowic i zabezpieczyc lakier na aucie.
Zakupiłem Paste Tempo z firmy K2 i wosk z Turtle Wax'a (w zielonej butelce do wszystkich rodzajow lakierów).
Efekt powalający. Załuję, że nie zrobiłem zdjęc dla pokazania. Nigdy nie nakładałem wosku na samochód dlatego jestem ciekawy jak po jazdach i deszczach będzie to wyglądało. W ładniejszy dzien postaram sie zrobic zdjecia to dołacze do tematu.
Koszt materiałów: około 36zł.
Czas pracy: praca samodzielna, cała ręcznie wykonana 5h
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 sie 2006, 15:26
Auto: 323S BA Z5 96r. nobble green

Postprzez yohnny1 » 26 kwi 2008, 19:32

ja pracowałem w komisie w holandii. zajmowałem sie tam szykowaniem aut na sprzedaż. z tym odnawianiem lakieru to było tak:
po pierwsze pasta ścierna dla mnie najlepsza jest farecla G3. ( w holland tez ją znają choć pracują na jeszcze lepszych środkach – nazwy nie pamietam)
potem gdy auto bylo wyczyszczone nakładaliśmy lwosk. taki płynny – operacja polegała na nalozeniu i wytarciu na sucho miękką szmatką. oczywiście przy i farecli nakładamy i ścieramy kawałek po kawałku. no i przede wsyztskim najważniejsze: auto musi być dobrze umyte przed tymi zabiegami. uważać na uszczelki bo wetrzecie w lakier czerń i na plastiki bo sie tobią białe. i potem ciezko jest to zmyc – poleca kokpit spray :)
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 22:39
Auto: Mazda 626 coupe 91 2.2 12v

Postprzez anonimka » 2 maja 2008, 18:04

Do całego zamieszania użyto:

1. Szampon Sonax z połyskiem
2. SONAX Xtreme Wosk Polerujący BRILANT WAX 3 Nano Pro
3. Sciereczki polerujące Sonax (REWELACJA!!)
4. Gombka do nakładania wosku Sonax
5. Kosztowna ściereczka z mikrofibry na zakończenie prac – rewelacyjna polerka :)

A więc ... wstaję sobie rano iii i mam fajnego humora :D bo czeka mnie froterowanie cyckami samochodu...

a oto i ja w osobie własnej ( tak rozjaśniłam włosy :P )

Obrazek

po śmieszkach uśmieszkach... pojechałam na wioskę do bratowej gdzie po popluskaniu się w szamponie.. przystapiłam do dzieła woskowania swojego samochodu Francoliny :)

szło bardzo łatwo i bardzo szybko :)

Obrazek

w wyniku czego powstało to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to moja maska :)

Obrazek

Obrazek

a to moj bok :)

Obrazek

a to całkowity efekt końcowy :)

Obrazek

Polecam wosk z czystym sercem – poleruje się leciutko i szybko, nie trzeba machać jak wariat... w sumie to myślałam że się narobie .. a to sama przyjemność :D
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez Adaś » 2 maja 2008, 18:18

bardzo ładnie :D ale zimówki to już chyba pora do garazu schować ;)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez mazur » 2 maja 2008, 18:31

anonimka napisał(a):bo czeka mnie froterowanie cyckami samochodu...

qrcze u mnie nie widać fotek :P :P

a efekt zajebiaszczy :D
Pozdrowienia ;)
<center>Obrazek</center>
zmiana podświetlania przycisków i zegarów 323F BG/MX-3 – http://tnij.com/podswietlanie
Forumowicz

Od: 2 paź 2007, 11:32
Auto: 323F BG 1990 1,8 16V SOHC

Postprzez Marek61 » 2 maja 2008, 18:39

No ,no ,no.... bardzo piekny efekt. :D Bo i polerka też nie to czy tamto :D
Ja uwazam ,ze nawet na zimówkach ,proszę bardzo...jak najbardziej :D
Dobra robota hahaha
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 12:23
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2002

Postprzez Globy » 2 maja 2008, 23:23

Wypasik, jestem z Ciebie dumny, Slonce! :D Ciesze sie, ze dobralas odpowiedni wosk do efektu i lakieru, a przy okazji latwo sie naklada. A caly dzien chcialem zapytac o dokumentacje zdjeciowa :P
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez jacobs » 13 maja 2008, 14:50

Ja dziś też woskowałem :P Jutro matura więc trzeba podjechać czystym samochodem :P To coś napiszę...

Pasta Tempo – niepolecam, ciężko się nakłada, ciężko poleruje, potem jeszcze jakiś syff (pył) lata po całym samochodzie :P Efekt u mnie prawie zerowy (robiłem tylko niektóre elementy, akurat miałem jedną tubkę więc ją wykorzystałem :P), rys nawet tych lekkich nie wygładziło (nawet takich leciutkich obtarć od tego jak jakiś debil mi jakiś pień drzewa na maskę postawił), połysku większego raczej nie ma :P.

Na to dałem mleczko Formula 1 z woskiem Carnauba (już na cały samochód), dostałem je taniej niż normalnie bo się pani w sklepie pomyliła :P Efekt średni, ale może być. Dość krótko działa bo po ostatnim woskowaniu, po 2 tygodniach deszcz już tak ładnie nie spływał jak np. po sonaxie ;)

Nawet jedną fotkę pstryknąłem (niestety z telefonu):
Obrazek
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez jacobs » 13 maja 2008, 15:39

Jeszcze zdjęcia szmatek po zbrodni TEMPO. Dla wyjaśnienia, jedna była żółta, druga biała ;) Trochę lakieru zostało.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Adaś » 13 maja 2008, 16:05

jacobs napisał(a):Trochę lakieru zostało.

w końcu Tempo to pasta lekko ścierna:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez krawcu100 » 2 cze 2008, 10:58

SONAX DLA MNIE MISTRZEM. Ostatnio zaszalałem i swojej "6" kupilem komplet kosmetyków sonaxa. wszystko z allegro bo faktycznie kupując w marketach jest znacznie znacznie drożej. Wosk dla mnie daje swietny efekt, choć przyznam ze WAX moim zdaniem pozostaje dłuzej na lakierze mimo mniejszego "blasku" ale to odczucia subiektywne. W zasadzie reszta artykułów sonaxa tez swietna( matowy spray do kokpitu,neutralizator, odplamiacz, płyn do mycia szyb). polecam płyn do spryskiwaczy SONAX do rozcieńczania.
Początkujący

Od: 9 kwi 2008, 08:30
Auto: Mazda6 2.0MZR-CD 136KM TOP

Postprzez freshbratek » 2 cze 2008, 21:05

a ja uzywam POLITURY PLASTMALA – czerona plastikowa buteleczka koszt jesli dobrze pamietam 15 zl.
mleczko naklada sie na umyty lakier, czeka sie az wyschnie i wyciera :)
efekt bardzo dobry:)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć !!!!
Forumowicz

Od: 28 lut 2008, 16:45
Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001

Postprzez freshbratek » 2 cze 2008, 21:10

krawcu100
kupilem ten plyn do rozcienczania i prawde mowiac jestem tak srednio zadowolony a to dlatego ze jak zastosowalem sie do wskazowek producenta to nie radzi sobie z rozbitymi owadami na szybie:(, a jak zwiekrzylem dawke koncentratu to efekt sie poprawil ale znacznie pogorszyl sie stan widocznosci po za zasiegiem wycieraczek :|
zapach na plus :)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć !!!!
Forumowicz

Od: 28 lut 2008, 16:45
Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001

Postprzez krawcu100 » 3 cze 2008, 13:37

co do płynu do spryskiwaczy-wiem że ściemą producenta jest opis produktu iż wystarczy raz psiknąć, przetrzeć i malinka. mimo wszystko stawiam go na bardzo wysokiej pozycji prownijąc do innych specyfików no i ta cena-szałowa. (dałem tylko ciała gdy za pierwszym razem zamiast nalac do zbiornika wody a nastepnie koncentratu...wlałem koncentrat a nastepnie wodę no i zaczęło się...PIEKNE PIENIENIE!!!!!)

kiedys na moim starym aucie uzywalem politury PLASTMAL. Wg mnie w stosunku do wszytskich innych specyfików w tej grupie cenowej wygrywa.

WYBITNIE NIE POLECAM WOSKÓW KOLORYZUJĄCYCH. NA AUCIE POZOSTAJĄ DO PIERWSZEGO MYCIA.
Początkujący

Postprzez jacobs » 3 cze 2008, 14:42

kiedys na moim starym aucie uzywalem politury PLASTMAL. Wg mnie w stosunku do wszytskich innych specyfików w tej grupie cenowej wygrywa.

w tej grupie tzn. do 10zł? :| Wątpię w cudowne działanie plastmala, spróbuj czegoś innego i wtedy porównaj :P
Forumowicz

Postprzez krawcu100 » 20 cze 2008, 07:34

no własnie na podstawie wczesniejszych wpisów..porównałem i napisałem iż najlepszym woskiem dla mnie jest SONAX. faktycznie PLASTMAL nalezy do dolnej półki produktów ale porównując go do marketowych wosków a tym bardziej koloryzujących to wypada naprawde dobrze. ODRADZAM KUPOWANIA SPECYFIKÓW "MARKETOWYCH"
Początkujący

Postprzez Lukano » 20 cze 2008, 08:11

freshbratek napisał(a):a ja uzywam POLITURY PLASTMALA – czerona plastikowa buteleczka koszt jesli dobrze pamietam 15 zl

Obrazek
A oto moja madzia po plastmalu. Dla mnie jakość jak najbardziej wystarczająca. Koszt 9 złotych i wystarcza spokojnie na 4-5 razy.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez krawcu100 » 20 cze 2008, 12:02

dla mnei istotną sprawą oprócz efektu "lśnienia" po polerowaniu jest trwałośc utrzymania się specyfiku na aucie a to moim zdaniem najbardziej różni TURTLA I SONAXA od innych artykułów ale pragne zauważyc iż to są moje-subiektywne opinie.
Początkujący

Postprzez Grzesiu » 22 cze 2008, 10:26

krawcu100 napisał(a):dla mnei istotną sprawą oprócz efektu "lśnienia" po polerowaniu jest trwałośc utrzymania się specyfiku na aucie a to moim zdaniem najbardziej różni TURTLA I SONAXA od innych artykułów ale pragne zauważyc iż to są moje-subiektywne opinie.

turtle na aucie (seria 3 artykułów kolejno color resto. + wax + ultra gloss) jakies.. 2/3 miesiace na pewno, wczoraj przeprowadzilismy z bratem 2 raz woskowanie/polerkowanie z turtlami, zapodam fotki;)
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez Grzesiu » 22 cze 2008, 20:49

nanotechnologia do karoserii sie poprostu nie nadaje.
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ