To jest wersja 2,5 benzyna. Nie zauważyłem, aby coś się różniło na zimno od normalnej pracy. Ale i noc nie była zimna specjalnie (ok. 5 stopni rano). Jeśli to jest ten artkuł:
...to pozwolę sobię się ustosunkować:
1. Współczynnik oporu powietrza producent określa jako 0,27
2. Otwierając bagażnik nigdy nie ubrudziłem dłoni. Otwiera się go elektronicznie gumowym przyciskiem na trzecim świetle stopu (lub na pilocie), a jak klapa odskoczy to element za który się ją chwyta jest zupełnie czysty, ponieważ był niedostępny podczas jazdy! Szanownego Pana redaktora zaprosiłbym do otwarcia bagażnika np, w Berlingo
3. Śliskość skóry – nie zauważyłem a mam inne auto też w skórze. Myślę, że jak w każdym aucie – świeżo po czyszczeniu będzie śliska, a podczas normalnego użytkowania wszystko wraca do normy.
4. Podparcie boczne foteli – nie za bardzo wiem o co chodzi autorowi.
5. Wycieraczki ok, ale spryskiwacz powyżej 160 km/h raczej całej szyby nie spryskają. Dla porównania w hondzie crv nie ma z tym problemu
6. Komputer pokadowy (którego ponoć nie ma) – jakie powinien mieć funkcje?
7. Instrukcja obsługi – beznadziejna. Nie ma słowa o audio, obsłudze wielu telefonów (która notabene jest rewelacyjna)
8. System audio BOSE – myślałem że mnie powali na łopatki, ale nie widzę dużej różnicy w stosunku do seryjnego audio z crv.
9. Hamulec ręczny po prawej stronie – racja tam jest. Ale że coś jest w związku z tym nie-halo to dopiero w tym artykule się dowiedziałem.
10. Widoczność – jak oglądałem zdjęcia, wydawało mi się, że widoczność do tyłu będzie gorsza niż w kabrioletach z miękkim dachem. Myliłem się – jest idealna!
11. Prowadzenie. W szybkich zakrętach jedzie jak po szynach. Dla porównania mam MX3, która niestety wg mnie ustępuje. Na trasie wiatru nie dało się odczuć.
12. Silnik. Nie jest to rakieta, ale na trasie nawet na 6 biegu umożliwia dynamiczne wyprzedaznie. Duża pojemność i niewielka moc przekładają się wg mnie na dużą elastyczność i bardzo niewielkie spalanie. (13l/100 na zatłoczonej autostradzie przy 150-210 km/h )
13. DSC – przy ruszaniu metodą na "dresa" czyli w gaz w podłodze faktycznie system zgłupiał i mało nie zgasł. Ale jak się rusza z wyczuciem to nawet z odczuwalnie działającym DSC można ruszyć z mocnego kopyta, ale podobnie mam w crv więc nie uznaję to jako wadę tego modelu.
14. Kupiłem tą samą wersję w podobnej cenie. Nie uważam aby cena była wygórowana w stosunku do tego co samochód oferuje.
Trochę nie mogę zrozumieć redaktora, który ocenia auto przez styl przełącznika podgrzewania foteli. Podgrzewanie służy do jednorazowego podgrzania, a nie utrzymania stałej temperatury! Jeśli zapomnę wyłączyć podgrzewania jednego dnia to nie będę płakał kolejnego dnia (pewnie równie chłodnego) jak poczuję ciepło na ... czterech literach.