Skrzynia biegów – ciężko wchodzi dwójka

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Mirek » 15 maja 2008, 23:57

Ja zminilem na ATF dextron III i problem ze wstekiem i II biegiem zniknał no i dodatkowo pojawila sie synchronizacja I biegu

hmm chyba też będę musiał wymiankę zrobić, bo u mnie jest problem z jednynką czasami.. tzn. stojąc nawet, trzeba użyć siły do tego.. mozna to obejść wrzucając przy wysprzęgleniu 2-kę i potem 1kę no ale mimo wszystko jest to irytujące..
Co do ciężej pracującej skrzyni przy niższych temperaturach, mam ten sam objaw ale ustaje może po minucie, dwóch.. jakiś konkretny olej polecanie? ATF z tego co wiem jest do automatów?
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez y » 16 maja 2008, 18:47

Wszyscy pisza, ze przy problemach z wrzuceniem wstecznego ratuja sie machaniem wajcha po biegach czy wysprzeglaniem. Ja natomiast mam inne rozwiazanie tego problemu, jesli dzwignia nie chce wejsc na R to lekko ja dociskam tak jakbym chcial wrzucic bieg, zebatki na siebie naciskaja i delikatnie puszczam sprzeglo, dzwignia wskakuje na swoje miejsce. Dobre rozwiazanie? Przedewszystkim czy zdrowe dla skrzyni? Chyba skoro nie zgrzyta to jest ok :)

A na zminym silniku tez mam problem z wrzuceniem 2jki ;) Ahh te Mazdy...
Obrazek 270k wspólnie przejechanych kilometrów...
Forumowicz

Od: 18 mar 2007, 22:44
Auto: MX-6 FS