Synchronizator

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sps-snipers » 14 maja 2008, 22:18

Witam
Pytanko mam takie czy to wina padnietego synchronizatora czy podupadającego sprzęgła ?
Jakimkolwiek autkiem niejezdziłem to zawsze nawet jak sie toczyło 10 km/h mozna było smiało wrzucic 1 bieg bez zgrzytu. W mojej Mazdzie natomiast musze sie zatrzymac aby wrzucic 1 bieg,poniewaz nastapi zgrzyt. Dodam tylko,ze powoli pada mi sprzęgło.SLizgaja sie tarcze i praktycznie zamielenie kołami jest niemozliwe.Czy jest to wina sprzegła(tarcze i docisk) ?? Czy mam padniety synchronizator na 1 biegu ??
Pozdrowionka ;)
Forumowicz

Od: 5 sty 2007, 18:46
Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)

Postprzez dziubek » 15 maja 2008, 21:33

Chyba to twoje sprzęgiłlko dalej ci dodatkowo znać o sobie byś sie pośpieszył (czy czasem jak masz np 1 wrzucone i wciśniesz sprzęgło to ci huczy czy masz cisze? ), ja wiem ze u mnie za jakiś czas tez mnie czeka , i czasem tez daje znać o sobie ale nie tak jak tobie. Wrzucaj nowe sprzęgło bo jak pamiętam tez robisz sporo km miesięcznie Madzią wiec lepiej nie czekać niż nagle zostać z Madzią w trasie lub stanąć podczas wyprzedzania ;)

Pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez sps-snipers » 15 maja 2008, 21:48

Tzn. wiesz tak ok 1500 km miesiecznie robie.Ale temat sprzegła juz kiedys przerabiałem w Punto .Stanac na trasie niestaniesz.Nic nie huczy,bo jakby huczało,to by było łożysko oporowe a u mnie ono jest ok.Wiem,ze na 100% tarcze sa juz kaput i poprostu bede jezdził do konca ,bo sprzegło troche kosztuje wiadomo.Jak cos to załatwie sobie sprzegiełko z Hertz -Buss Jakoparts za 300zl ale to jak te juz sie rozsypie ;)
Narazie jezdze,bo siana niemam a inne wydatki sie szykuja w aucie ;)
CIagnac dalej to co z tym synchronizatorem???
Forumowicz

Postprzez Briareos » 15 maja 2008, 22:10

Jak ci sprzęgło nie rozłącza to się nie dziw że biegi zgrzytają. Tak na marginesie – oszczędzając na sprzęgle zarzynasz skrzynkę, właśnie synchronizatory głównie. Już nie mówiąc o tym że cena części sprzęgła to jedno, a włożenie go między skrzynię a silnik to drugie :P Da się niby samemu (i to bez wyciągania skrzyni), ale to głównie dla zapaleńców – zdecydowanie nie polecam.
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez sps-snipers » 15 maja 2008, 22:27

No właśnie kupno to jedna a robota najdroższa.Niestety ja sie tego niepodejme bo nierobiłem a mechanikowi 200 zl jak nic za robote ;)
Forumowicz

Postprzez Gość » 16 maja 2008, 17:23

sps-snipers napisał(a):SLizgaja sie tarcze

sps-snipers napisał(a):Wiem,ze na 100% tarcze sa juz kaput

myślałem że w madzi jest jedna tarcza... :)
Gość

Postprzez dziubek » 16 maja 2008, 18:54

Zmienisz sprzęgiełko i pewnie będziesz miał spokój , tylko zainwestuj w asina bo sprzęgła nie zmienia sie jak oleju , będziesz miał spokój na kolejne 100tys albo i więcej chyba ze chcesz szybko sprzedać madzie.....

pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi