xANDy napisał(a):No – i to spalanie, które tam wyliczyli też nie wiadomo skąd wzięli...
Miala w koncu palic tyle, co 2.3 przy osiagach 3.0.
www.mazdaspeed.pl
xANDy napisał(a):No – i to spalanie, które tam wyliczyli też nie wiadomo skąd wzięli...
Adaś napisał(a):w najnowszym Motorze jest artykuł o 323F BJ:)
Polecany silnik to DiTD:P
lucas_ka napisał(a):Dokładnie jest cos w tym co piszesz, z tego co ja słyszałem to gosc opracowywał ten patent siedząc w wiezieniu we wronkach, a ile w tym jest prawdy to nie wiem.
xANDy napisał(a):Hmmm – jedna bzdura na samo "dzień dobry" w artykule. Silnik wankla wziąl nazwę nie od twórcy ale od człowieka, który zaczął go wdrażać. Konstruktorem był Polak – Różycki (jeśli dobrze pamiętam nazwisko), ale ponieważ napotkał na utrudnienia (brak zainteresowania oraz problemy z uszczelnieniem), odsprzedał całą dokumentację panu Wanklowi.
Należy również zwrócić uwagę na silnik zaprojektowany na identycznych zasadach przez rosyjskiego konstruktora całkowicie niezaleznie od Różyckiego. Jednak poza eksperymentami nie został on wprowadzony do szerszej produkcji.
luxusxx napisał(a):Kompletnie poprzekręcałeś fakty xANDy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości