zauważyłem ze jak silnik sie rozgrzeje to syczy mocniej

www.mazdaspeed.pl
DymeK napisał(a):zauważyłem ze jak silnik sie rozgrzeje to syczy mocniej
MarekS napisał(a):syczenie i brak pracy jednego cylindra jednoznacznie wskazują na nieszczelność przewodu dolotowego(kolektora)w pobliżu tego gara ,który nie pali.Jeśli na "żeberku"dolotowym do tego gara nie masz krućca od jakiegoś wężyka od podciśnienia to na 99% masz do wymiany uszczelkę między głowicą,a kolektorem.Jeśli wężyk jest to tam też szukaj nieszczelności.Większe syczenie po rozgrzaniu jest zrozumiałe bo po zamknięciu ssania wzrasta podciśnienie w kolektorze.
Jeśli chcesz mieć pewność czy to uszczelka to weź np. WD40 i ze słomki napsikaj na połączenie kolektora z głowicą.Jeśli tam gdzieś zasysa to zobaczysz w jakim tempie znika płyn.
Możliwa jest jeszcze nieszczelność tuż za przepustnicą.
Po opisie dolegliwości stawiam jednak na uszczelkę.
nor napisał(a):Nie strasz chłopa takimi dolegliwościami. Jeśli nie pracuje ci jeden cylinder to prawdopodobnie świeca Ci padła. Ja miałem kiedyś przypadek że padły mi naraz dwie a objawem był drżący silnik na wolnych obrotach i duży spadek mocy. Także radzę zmień najpierw świece (przede wszystkim najtańszy i najprostszy sposób) a potem jak nie da efektu bedziemy się martwić co dalej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6