troche sprzetu do 626 w granicach ~1000zl

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Arucard » 29 kwi 2008, 12:02

tak jak w temacie, za 2-3 dni jak dobrze pojdzie bede mial mazde 626 za 5000zl 2 litry w gazie, klima cala elektryka, chyba full opcja. Mam nadzieje ze bedzie to dobry zakup, zdalem prawko tydzien temu hehe, w autku jest wszystko to co standardowe, co byscie zrobili za 1000zl? mysle o radiu wzmacniaczu, jakims basie i z 2 tweetery? starczy? nie interesuje mnie wogole cd, radio sporadycznie slucham, muzyka w dobrej jakosci przechowywana u mnie jest na kartach sd/mmc 2gb wiec fajnie jakby radyjko mialo taka opcje bo nagrywanie plyt to meka :P no nie wiem poczatkujacy jestem wiec mam nadzieje ze mi cos poradzicie..
Początkujący

Od: 29 cze 2007, 14:41
Auto: Jeszcze nie ma :)

Postprzez say » 29 kwi 2008, 12:16

Na sprzecie sie nie znam wiec nie doradze, ale pomyslalbym przede wszystkim o wygluszeniu przynajmniej drzwi. Kolosalna poprawa jakosci dzwieku w aucie.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez arti.sa » 29 kwi 2008, 13:09

Za 1k to możesz najwyżej kupić budżetowy zestaw. Za dużo chyba oczekujesz i jeszcze ten bass :P
Jak kolega wyżej wspomnial wygłuszenie to podstawa!!! A wydatek ok 150zł jak sam potrafisz.
Zacznij od radia i jakiś system 2 drozny chwilowo pod radio. Jak dozbierasz to wykonasz instalację zasilająca i podepniesz to wszystko pod piec dodając jakiegoś suba. Wtedy będziesz miał banana... :D
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Forumowicz

Od: 31 sie 2007, 13:47
Auto: 9-5 aero 260hp, M2 DE 86hp

Postprzez Arucard » 29 kwi 2008, 13:46

Panowie wiem ze jestescie audiofile i dla Was sprzet za 5000zl to nic.. ale kuzyn ma blaupunkta za 300zl, radio keenwood za 300, bas pionera za 400zl i 2 tweetery jakies chyba tez pionera za 200zl i sprzet jest bardzo dobryy.. i jak napisalem wyzej nie mam kasy na sprzet za 5000zl wiec chcialbym cos za okolo 1000 bo wiem ze ludzie takie maja i potrafia ladnie grac. Oczywiscie mowie tutaj o audio do mojego auta a nie dla wszystkich jadacych wokol mnie ;)..

say zajme sie tym

arti.sa wiec prosze zloz mi taki zestaw wedlug Ciebie guru a ja zobacze co da sie z tym fantem zrobic, zawsze moge na raty go kupowac ^^
Początkujący

Postprzez say » 29 kwi 2008, 14:20

Arucard, nie jestem audiofilem i mam sprzet fabryczny (poza glosnikami, ktore nie sa tez gornych lotow i pewnie kiedys je zmienie, zalozylem bo mialem). Przeprowadzilem maly eksperyment. Majac jeszcze fabryczne glosniki dokonalem kompleksowego wygluszenia drzwi, bardzo starannego i 'szczelnego', dodatkowo wygluszylem caly bagaznik (premacy, wiec on generowal najwiekszy halas w czasie jazdy). Zalozylem ponownie fabryczne 'szczekaczki' i oniemialem z wrazenia jak duzo ta operacja dala. Po wymianie glosnikow na inne jest jeszcze lepiej, pokusze sie nawet o stwierdzenie, ze znacznie lepiej niz u innych z pseudo instalacjami 'super grajacymi' ale bez wygluszenia. Reasumujac, myslac o jakiejkolwiek instalacji audio, trzeba przede wszystkim zrobic wygluszenie.

Ciekawi mnie odpowiedz na pytanie, czy jakikolwiek pseudo audiofil z umcyk umcyk w aucie, przyznal sie do tego, ze po jakims czasie od instalacji takiego basu, nagle slyszy w aucie mnustwo swierszczy (dzwiekow poluzowanych podzespolow auta od wibracji), oczywiscie podczas 'cichej' jazdy? :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Arucard » 29 kwi 2008, 15:07

Ehh.. ale to mi nie pomaga w zakupie sprzetu.. wiem jakie sa wady i zalety roznych opcji, idiota nie jestem.. poprostu nie jestem na topie i nie wiem co kupic..
Początkujący

Postprzez arti.sa » 29 kwi 2008, 15:25

Arucard napisał(a):wiec prosze zloz mi taki zestaw
gdyby to było takie proste <czytaj>
Pierwsze kup auto i wygłusz drzwi przednie. Nie podałeś ważnych szczegółów, jakiej muzy słuchasz i ile możesz max przeznaczyć i czy ma byc wszystko nowe? Po części masz odpowiedź co możesz kupić i zrobic za 1k. Powiem tak rozsądnego wzmacniacza 4kanalowego nowego nie kupisz za 200, 300, .... czy nawet 500zł. Cały czas mówimy o zestawie budżetowym dla początkującego. To co kuzyn kupił to jego cyrk jak chcesz miec taki sam to zamawiaj to samo jeżeli ci sie to podoba. Najwyraźniej nie słuchaliście "poprawnego" systemu.
Forumowicz

Postprzez Arucard » 29 kwi 2008, 15:54

Podales mi opcje..

"Zacznij od radia i jakiś system 2 drozny chwilowo pod radio. Jak dozbierasz to wykonasz instalację zasilająca i podepniesz to wszystko pod piec dodając jakiegoś suba. Wtedy będziesz miał banana... zeby"

Wiec powiedz jakie radio bys polecil, jaki system dwudrozny. I jaki potem podlaczylbys wzmak + sub?

Budzet jak mowilem 1000zl. Muzyke slucham hh, lecz moja kobieta lubi techno posluchac. Jak mniemam glosniki tylko 2 z przodu + radio + wzmak + sub i to jest caly komplet? Wyciszanie matami APP?

P.S. Jasno tez napisalem ze smialo mozesz podac swoja wersje "nie" budzetowa bo kupie sobie ja na raty.. czyli radio + glosniki a potem wzmak + sub ;–) wiec po co te nieporozumienia?
Początkujący

Postprzez mily200 » 29 kwi 2008, 20:43

Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 11:12
Auto: Seat leon i lodgy

Postprzez Arucard » 29 kwi 2008, 22:12

No i dziekuje ;) ktos jeszcze cos proponuje? Szkoda ze radyjko nawet usb/mmc nie ma :P, ale w tej kasie chyba nie ma co liczyc na to? :(
Początkujący

Postprzez arti.sa » 29 kwi 2008, 23:05

Jednostka sterująca jest ważna bo opierasz na niej cały system np.
KENWOOD KDC-W4537UA – wada brak filtrów i 1para rca
CLARION DXZ388RUS – jak się podoba design to w tej cenie o lepszym brzmieniu nie znajdziesz

Glosniki to zestaw odseparowany np.
helix blue 62 – typowe pod radio ale pokazują pazurki pod nawet niewielkim wzmakiem
PB s-6c
μ-Dimension EL-6 Comp (EL-X6520S) – fajne glosniczki
PB L-6c – te będą najlepsze do twojej muzy w tym budzecie :)
...... itd ale cena ;)

WYgłuszenie – Taśma dekarska i maty APP (150zł) – tani sposób ale przynosi już efekty, nie wspominam o dynamat czy stinger bo to nie twój budżet ;)

Przewody zasilające conajmniej 16-20mm2, przewody głosnikowe i RCA (200-240pln)

upsss ... dxz, L-6c, gluszenie, przewody 1200pln :|
Niestety nie umiem ludziom wciskać kitu i tak wychodzi to jest absolutne min. żeby fajnie zagrało.
Ale to nie koniec brak pieca i suba, i rodzi się najważniejsze pytanie czego oczekujesz od suba?
Forumowicz

Postprzez Arucard » 30 kwi 2008, 07:29

ekhmm.. dozbieram ciut i sie zglosze ;P
Początkujący