tom79 napisał(a):jerry_skarbek napisał(a):Dla zainteresowanych jak dorobić tylne światło przeciwmgielne w wersji USA, służe pomocą
chetnie bym sie dowiedziac, masz jakiegos manula spisanego??
No właśnie jak robiłem to nie cykałem zdjęć... ale to szło tak:
1. trzeba mieć pojedyńczą żyłkę kabla w koszulce mniej więcej 1mm^2 powinien wystarczyć
2. ja zaczynałem od tyłu

trzeba zdjąć plastiki z klapy, wpiąć się pod lampę (w US spec jest nawet żarówka dwu-włóknowa i złączka na 3 bagnety)
3. poprowadzić kabelek razem z wiązką (przewlec też przez tą gumową osłonę na łączeniu klapy i dachu – nawet łatwo się to ściąga i zakłada)
4. podsufitki nawet nie trzeba ściągać, ale przyda się odchylić kawałek bliżej tylnego słupka.
5. no i chyba bez ściągnięcia lewego plastiku (słupek ten jasny i czarny ten co idzie aż do siedzeń.
6. tak ogólnie to starać się polecieć jak oryginalna wiązka – schody zaczynają się jak się jest pod kierownicą...
7. mnie się nie udało puścić we wiązce głównej... ale powyżej idą chyba dwa kabelki do silnika od wycieraczek – jak dla mnie to jest to wystarczająco dobre miejsce.
8. Należy sciągnąć czarny plastik osłonę (między maską i szybą) w tym celu wykręcamy wycieraczkę (całą, nie pióro) – plastik dzieli się na pół, więc można poprzestać na lewej stronie
9. z tej strony jest lepsze dojście... sprytem należy przewleźć kabel...
10. z tej części do komory głównej silnika można dostać się miedzy blachami idąc w kierunku błotnika i spowrotem aż pod akumulator – aha w między czasie, ściągamy akumulator i półkę akumulatora – pod nim biegnie ta główna wiązka
11. stąd już blisko do bezpieczników/przekaźników
12. ten od przeciwmgielnych jest akurat na rogu i "łatwiej" się do niego podpiąć – trzeba niestety poluzować całą skrzynkę!
13. kabelek spinamy z kablem od świateł przednich przeciwmgielnych – przepraszam, ale nie pamiętam koloru – zmierzyłem sobie wyciągając przekaźnik...
Nie wiem czy to jakoś Wam pomoże... postaram się zrobić zdjęcia jak GILB do mnie wpadnie z jego Madzią i będzie czas na ten mod.
w razie pytań walcie na priv!