Mazda 323 BG Protege traci zasilanie przy odpalaniu, rozrusznik ??

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Gcze » 27 gru 2004, 11:07

Witam zdażyło mi się wczoraj 2 razy. Efekt jest taki że jak włączam rozrusznik pada całe zasilanie w samochodzie oprucz radia. Nawet świateł nie mogę włączyć. Gdy wtedy próbuję włączyć światła słychać coś terkoczącego jakis przekaźnik. Efekt ustępuje sam po ok minucie ? Co to jest jakieś zabezpieczenie przeciwzwarciowe ? Jaka może być przyczyna ? Z rozrusznikiem mam problem juz od jakiegoś czasu, często trzeba szybko przekręcić kilka razy kluczyk w stacyjce żeby zaskoczył tak jakby miał jakis martwy punkt przy którym nie chce kręcić. Pomocy. Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia ? . Jak byłem z tym u mechanika to powiedział żebym poczekał aż całkiem sie zepsuje bo tak ciężko coś powiedzieć, ale co mam czekać aż mi się samochod spali ? :–/
Mazda 323 Protege 1,8 SOHC 91r
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 02:00
Auto: Mazda 323 Protege 1,8 SOHC 91r

Postprzez Bartek » 27 gru 2004, 17:47

Hej!

Mam do sprzedania sprawny rozrusznik do identycznego silnika... ;)

Pozdrawiam!
Bartek
Forumowicz

Od: 25 paź 2003, 21:13
Auto: tymczasowo Civic

Postprzez Vel Mario » 28 gru 2004, 14:54

Obawiam się że oprócz rozrusznika masz padnięty też akumulator , przekaźnik o którym piszesz włącza całe zasilanie silnika i przy spadku napięcia po prostu się wyłącza i słychać tylko właśnie takie klekotanie , sprawdź też przewody masowe czy mają dobry styk , najlepiej odkręć , przeczyść i posmaruj jakąś wazeliną albo smarem, klemy też nie zaszkodzi przeczyścić, no i poziom płynu w akumulatorze (podstawa).
Miłej zabawy <ganja> <faja>
Forumowicz

Od: 3 lis 2004, 20:02
Auto: 323 sedan BG 1,6 16V 93r.LPG

Postprzez Gcze » 30 gru 2004, 13:40

Na szczęście to chyba były tylko róźne klemy ale muszę w końcu wyremontować instalację w samochodzie bop często mi się zdaża że muszę od nowa ustawiać zegarek w samochodzie . A wszystko to przez papraka od alarmów. Jak mi zakładał alark to zrobił go całego na zaciskach zamiast lutowac i po kilku latach jest taki efekt właśnie :–/
Mazda 323 Protege 1,8 SOHC 91r
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 02:00
Auto: Mazda 323 Protege 1,8 SOHC 91r

Postprzez Vel Mario » 30 gru 2004, 14:47

<jupi> <jupi> <jupi> I znowu zadowolony forumowicz Mazdaspeed , pamiętaj że zawsze trzeba wyeliminować najprostsze przyczyny zanim się weźmiemy za wymianę "nienajtańszych" części.
Forumowicz

Od: 3 lis 2004, 20:02
Auto: 323 sedan BG 1,6 16V 93r.LPG