Szyba przednia w Xedosie ?
1, 2
Witam wszystkich !
Mam pytanko odnośnie oryginalnej przedniej szybky w Xedosie 6, a mianowicie czy seryjnie przednia szyba miała daszek przeciwsłoneczny? Oglądam pare egzemplarzy w i takie szyby miały z paskiem przeciwslonecznym, natomiast nigdzie na oryginalnych reklamówkach Mazdy Xedos 2.0 V6 takich szyb nie widizałem? Czy może to świadczyć o wymienie szyby ? Czy o dodatkowej opcji przy zakupie wyposażeniowej?
Dziękuje i pozdrawiam!
Mam pytanko odnośnie oryginalnej przedniej szybky w Xedosie 6, a mianowicie czy seryjnie przednia szyba miała daszek przeciwsłoneczny? Oglądam pare egzemplarzy w i takie szyby miały z paskiem przeciwslonecznym, natomiast nigdzie na oryginalnych reklamówkach Mazdy Xedos 2.0 V6 takich szyb nie widizałem? Czy może to świadczyć o wymienie szyby ? Czy o dodatkowej opcji przy zakupie wyposażeniowej?
Dziękuje i pozdrawiam!
- Od: 19 mar 2008, 13:03
- Auto: Mazda Xedos 1.6 16V 107KM
Pasek byl dostepny opcjonalnie na niektorych rynkach po liftingu w 1995 roku. Zazwyczaj bedzie jednak efektem wymiany przedniej szyby – warto miec na wzgledzie, ze jej przyczyna mogl byc pajaczek po kamieniu. Warto jednak tez sprawdzic, czy wszystkie szyby danego egzemplarza sa jednego producenta i rocznika (bodajze Nis... albo Carlex).
Pasek jest bardzo przydatny w codziennej eksploatacji, seryjnie montowany jest w najwyzszych wersjach wyposazenia Mazd z rynku amerykanskiego
PS. Korozja wokol przedniej szyby w X6 to czasami naturalna przypadlosc modelu.
Pasek jest bardzo przydatny w codziennej eksploatacji, seryjnie montowany jest w najwyzszych wersjach wyposazenia Mazd z rynku amerykanskiego
PS. Korozja wokol przedniej szyby w X6 to czasami naturalna przypadlosc modelu.
Ja ostatnio wymieniłem przednią szybę, bo kamyczek strzelił. Za tą przyjemność zapłaciłem jak stąd do Barcelony i z powrotem, więc jak mi ktoś przy sprzedaży będzie marudził, że szyba wymieniana, to $#@!.
the right man in the wrong place...
Ja też wymieniałem ostatnio szybkę w xedulku – z tego co mi powiedziano to do tego modelu aktualnie sa szyby tylko z paskiem, a byłem zarówno w Pilingtonie jak i w Hanesco. Ostatecznie zdecydowałem się na szybą NordGlass (chyba tak sie to pisze) i nie żałuję
. Choć zobaczymy co będzie po pewnym czasie.
Natomiast wiem że poprzednia szybka tez była wymieniana przez innego właściciela – był to Carlex bez żadnego paska, ale czy takie szybki są jeszcze dostępne tego nie wiem..
Natomiast wiem że poprzednia szybka tez była wymieniana przez innego właściciela – był to Carlex bez żadnego paska, ale czy takie szybki są jeszcze dostępne tego nie wiem..
- Od: 7 lis 2006, 17:57
- Auto: Mazda XEDOS CA B69 1994r
Honda Accord 2.0 CL VII
U nie był carlex bez paska z tego co pamiętam data produkcji nie pokrywała się z datą innych szyb i była biała nie brązowa tak jak pozostałe
W zamiennikach występują tylko szyby z paskiem.
Tydzień temu założyli mi Pilkingtona jest z niebieskim paskiem brązowa nawet ciemniejsza niż boczne oryginalne
Można pewnie w ASO kupić oryginał bez paska ale pewnie tania nie będzie.
Tech-Man
To pewnie ty byłeś na Poligonowej i zabrałeś szybę bez monażu (chyba jeszcze zieloną ja poczekałem na brązową)
Ile cię wyszła bez montażu?
W zamiennikach występują tylko szyby z paskiem.
Tydzień temu założyli mi Pilkingtona jest z niebieskim paskiem brązowa nawet ciemniejsza niż boczne oryginalne
Można pewnie w ASO kupić oryginał bez paska ale pewnie tania nie będzie.
Tech-Man
To pewnie ty byłeś na Poligonowej i zabrałeś szybę bez monażu (chyba jeszcze zieloną ja poczekałem na brązową)
Ile cię wyszła bez montażu?
Hazu napisał(a):Pilkingtona
Dobry wybor

Hazu napisał(a):To pewnie ty byłeś na Poligonowej i zabrałeś szybę bez monażu
Wiesz, faktycznie byłem na Poligonowej, ale ostatecznie zdecydowałem się na szybkę z Hanseco -NordGlass- tam tez mi ją zakładali – jest niebieskawa z niebieskim paskiem – też trochę ciemniejsza od bocznych, ale ok. Tak więc z Pilingtona żadnej szybki nie łyknąłem.. może to był ktoś inny.. co do ceny masz info na pv
Natomiast zarówno w Hanesco jak i w Pilingtonie powiedzieli mi ze do tego modelu są dstp. jedynie syzbki z paskiem aktualnie..
Honda Accord 2.0 CL VII
A jak u was wyglądała sprawa z uszczelką szyby? Dało si odratować poprzednią czy dawaliście nową? Jeśli nową to oryginał czy jakiś zamiennik/patent?
Wczoraj nie istnieje, dziś dobiega końca, jutro niszczy nadzieję.
- Od: 11 sty 2006, 22:33
- Auto: Był Xedos CA KF
Jest 6 MPS
U mnie dało się odratować starą.
Nowa oryginalna kosztuje 300 zł
ale napewno da sie dobrać jakiś zamiennik od innego modelu. Jak byłem w Pilingtonie mówili coś o uszczelce z audi za jakieś 40 zł. Inna sprawa że twierdzili że mojej się nie da uratować, a w Hanesco jednak okazało się że można było.. i wygląda ślicznie 
Nowa oryginalna kosztuje 300 zł

Honda Accord 2.0 CL VII
Tech-Man napisał(a):U mnie dało się odratować starą.
no i czego oszukujesz
zarówno u Ciebie jak i u mnie uszczelka doznała uszczerbku tyle że od wewnatrz
Ale została przyklejona do szyby w taki sposób że z zenatrz wygląda jak przed wymianą

Hazu napisał(a):że z zenatrz wygląda jak przed wymianą
oj żebyś Ty widział moją uszczelkę przed wymianą – coś okropnego. Teraz natomiast
Tech-Man napisał(a): wygląda ślicznie
Nie wnikam czy była uszkodzona, czy nie – faktem jest że wsadzili mi stara uszczelkę.. i wszystko jest ok
Honda Accord 2.0 CL VII
chłopaki niech ktoś podeśle mi na priva ile dawaliście za przednie szybki , bo w moim poprzednik ostatnie pieniadze na bene chyba wydał . dwa strzały po kamykach , odchodząca uszczelka w narożniku i zatarta od wycieraczek . cholera nie da rady z tym jeździć.
z góry dzieki i pozdrówka dla wszystkich
z góry dzieki i pozdrówka dla wszystkich
- Od: 19 wrz 2007, 23:01
- Auto: Mazda Xedos 6 CA/KF
Widelec napisał(a):jakiej produkcji szyby są najlepsze?
Ja tam zasugerowałem się tym co mi polecali znajomi i wybrałem Hanesco, gdzie zakładają szyby NordGlass. Choć z tego co wiem Pilington też jest całkiem niezły.
Póki co jeżdźę ze swoją szybką zaledwie kilka tygodni więc niewiele mogę powiedzieć, zobaczymy po kilku latach tak naprawdę ile jest ona warta
Yarick napisał(a):chłopaki niech ktoś podeśle mi na priva ile dawaliście za przednie szybki
poszło na pv
Honda Accord 2.0 CL VII
Tech-Man napisał(a):poszło na pv
Hazu napisał(a):juz nie bardzo pamętam ale chyba 480za pikingtona
w hanesco chcieli 550 (nie każdy ma znajomości)
dzięki wielkie , będzie załatwione cztery w jednym.

- Od: 19 wrz 2007, 23:01
- Auto: Mazda Xedos 6 CA/KF
Ja z tym jeździłem ponad rok
. Powiedziano mi że nie opłaca się robić samej uszczelki (i faktycznie jakoś drogo chcieli). Dopiero ostatnio przy okazji wymiany szyby zrobili mi to ładnie.
Jedynie z tego co pamiętam przed zimą wpuścili mi w Hanesco taką masę plastycznę za uszczelkę (w naroznikach właśnie) co to by woda sie nie dostała
U mnie ta odstająca uszczelka wyglądała baaardzo bleee..
Podjedź popytaj po zakładach może sa jacyś magicy którzy Ci to tanio zrobią..
Jedynie z tego co pamiętam przed zimą wpuścili mi w Hanesco taką masę plastycznę za uszczelkę (w naroznikach właśnie) co to by woda sie nie dostała
U mnie ta odstająca uszczelka wyglądała baaardzo bleee..
Podjedź popytaj po zakładach może sa jacyś magicy którzy Ci to tanio zrobią..
Honda Accord 2.0 CL VII
Sorry, że trochę odgrzebię temat, ale nie ma sensu zakładać nowego. Pytanie jest następujące: Czy szyby przednie w xedos 6 i w 626 były identyczne? Mam możliwość kupna nowej od 626, ale nie mam jak przymierzyć do xedosa.
Dzięki za odpowiedź
Dzięki za odpowiedź
-
michalrydz
1, 2