Witam
Mam do was prośbę a mianowicie: w mojej maździe po przejechaniu około 70 kilometrów wskazówka temperatury dochodzi prawie na max:( a dzieje się to przez zasyfiałą chłodnicę w środku za każdym razem jak spuszczam z niej płyn to zlatuje taki brązowawo czarny z drobinkami jak by rdzy i przez to jest za mało wydajna i nie chłodzi jak powinna (nie wiem co tam lał poprzedni właściciel ale pewnie samą wode)
Może znacie jakiś skuteczny sposób na przeczyszczenie wewnątrz chłodnicy, bo już próbowałem 2 razy takim środkiem do płukania chłodnic ale za wiele to nie zdziałało.
Dzięki za pomoc
Jak przeczyścić chłodnicę?
Strona 1 z 1
liroy79 waz z ciepla woda i niech przelatuje przez jakis czas np.pol godz.przez chlodnice.Powinno wyplukac ten syfek.Wtedy plyn,jazda dwa dni,zlanie,zalanie nowego(lub odstaw w wiadrze ten stary i osadz sie wytraci) i tak po dwoch razach powinno byc malinkowo.Sam tak robilem i pomoglo
-
waldii
liroy79 Ja płukałem octem z kwaskiem cytrynowym
Trochę pomaga, ale i tak skończyło się na nowej. U mnie poprzednik lał zwykłą kranówkę i dlatego. Coś takiego mi poradził gość co spawa chłodnice.
u mnie też było błotko w chłodnicy ale mój się nie grzał... spuściłem stary płyn, zalałem wodą i włączałem silnik żeby złapał temperaturę i spuszczałem i tak kilka razy aż woda wyleciała czysta....
aha chyba raz do wody ojciec dodał troszkę sody oczyszczonej
po co to nie wiem.... i do teraz odkąd mam auto płyn jest czysty 
aha chyba raz do wody ojciec dodał troszkę sody oczyszczonej
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
ja proponuję zdjąc dolny przewód z chłodnicy a od góry przez korek podać silny strumien wody(szlauchem najlepiej) azzacznie wypłaywać czysta. Jeżeli w xhłodnicy był ten szlam to i jest w silniku wiec proponuje jeszcze zdjac przewód powrotny od nagrzewnicy i tez lac wode przez wlew chłodnicy na zapalonym silniku.
Ja maiałem problem z "centralnym"
i taki zabieg pomógł.
Pozdrawiam
Ja maiałem problem z "centralnym"
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25 mar 2008, 22:44 przez TePe, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 gru 2007, 14:17
- Auto: 323 BG 1.6 16V 1994r
heheh ja do swojej BG wlałem 3 butelki pół litrowe octu, 3 torebki kwasku bo akurat tyle miałem i reszta uzupełniłem wodą. Pochodziło to tak w silniki ze 20 minut i wylałem. tylko u mnie problemem był kamień. I na to pomaga ocet i kwasek cytrynowy.
Moim zdaniem najlepiej wyczyścić chłodnicę metodą do czyszczenia nagrzewnicy , czyli zalać chłodnicę jakimś środkiem czyszczącym (odkamieniającym kret czy inny wynalazek) i wlać do chłodnicy ( odłączyć przewody biegnące do silnika i zatkać powstałe otwory)i pozostawić to ma dobę a później przepłukać wodą. A ocet możesz wlać do całego układu i tak pojeździj ale musisz uważać bo ocet szybko wyparowuje z układu.
- Od: 5 maja 2006, 17:00
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2002
bocian ta znam takiego co kretem aluminiowa chlodnice kretem zala to mu dzire przezarlo bo kret wchodzi w reakcje z alu
wystarczy etykietke przeczytac
co do chlodnicy to musi byc mega zatkana i jesli mam byc szczery to jesli to jej wina to bez niowej sie nei obedzie u mnie mazda sie nie grzala jak mialem zatka na chlodnice tylko weze puchly az w koncusama chlodnica pekla czyscilem ja roznymi srodkami typu ocet raz ja karscherem przedmuchalem i nic dalej puchly weze wymienilem na ina od skody na prubei bylo ok potem wsadzilem chlodnice z toyoty celicy bo mialem akurat w domu i jezdze na neij do tej pory
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 7 wrz 2007, 12:51
- Auto: mx-3 1.6 107KM 98r
Strona 1 z 1