Wyświetlacz czujnika cofania
Ja też to mam u siebie w mazdzie 6. Także zamontowano to w niemieckim ASO. Są to oryginialne czujniki Mazdy, nie są tandetne, ani nie szpecą na tylnym zderzaku. Oczywiście tylko z tyłu. Całoś wykonana jest naprawde fachowo. Zero kabli (tak jak mam to w corolli), plastik bardzo dobraj jakości, a czujniki "widzą" wszystko, naewt czasen za dużo. Mieszkam na poza miastem i nawet wyskoka trawa "piszczy". ale całość bardzo ok. można zapomnieć ze potrzeba lusterka w samochodzi.
Mnie właśnie przed chwilą dealer poinformował, że oryginalne czujniki do M6 dają tylko sygnał dźwiękowy (brak wyświetlacza), są sensory z przodu i z tyłu, z czego przednie można permanentnie wyłączyć. Ile w tym prawdy, standardowo nie wiadomo. 
Pozdor Myjk
W active+ jest tak:
-tył – sygnalizator akustyczny, włacza się po wrzuceniu wstecznego, ton wyższy
-przód – sygnalizator akustyczny, jest wyłącznik/włącznik na konsolce z lewej strony, wyłączenie/włączenie zapłonu lub uruchomienie silnika resetuje go w stan włączenia. Powyżej pewnej prędkości sam się wyłącza a jak zwolnisz – włącza. Czasem piszczy jak mija Cię sycząca pneumatyką ciężarówka a Ty stoisz np. w korku. Mnie czasem wkurza, jak np parkuję na wprost trawnika – wyje jak opętany od ździebeł trawy
. Ton niższy.
Dla mnie sygnalizacja akustyczna jest zupełnie wystarczająca. Ostatnio robiłem po ciemku, w deszczu długą manewrówkę na parkingu (ciasny wyjazd tyłem z kilkoma zakrętami) praktycznie 'na słuch' ... Bez czujników musiałbym mieć kogoś do pomocy.
Jeśli masz jeszcze pytania o Active+ to wal śmiało (np. a jak uruchomić spryskiwacze reflektorów ?
).
-tył – sygnalizator akustyczny, włacza się po wrzuceniu wstecznego, ton wyższy
-przód – sygnalizator akustyczny, jest wyłącznik/włącznik na konsolce z lewej strony, wyłączenie/włączenie zapłonu lub uruchomienie silnika resetuje go w stan włączenia. Powyżej pewnej prędkości sam się wyłącza a jak zwolnisz – włącza. Czasem piszczy jak mija Cię sycząca pneumatyką ciężarówka a Ty stoisz np. w korku. Mnie czasem wkurza, jak np parkuję na wprost trawnika – wyje jak opętany od ździebeł trawy

Dla mnie sygnalizacja akustyczna jest zupełnie wystarczająca. Ostatnio robiłem po ciemku, w deszczu długą manewrówkę na parkingu (ciasny wyjazd tyłem z kilkoma zakrętami) praktycznie 'na słuch' ... Bez czujników musiałbym mieć kogoś do pomocy.
Jeśli masz jeszcze pytania o Active+ to wal śmiało (np. a jak uruchomić spryskiwacze reflektorów ?
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
mcbeth napisał(a):Dla mnie sygnalizacja akustyczna jest zupełnie wystarczająca.
Ja też nie lubię za dużo świecidełek – myślę że akustyka jest wystarczająca.
mcbeth napisał(a):Jeśli masz jeszcze pytania o Active+ to wal śmiało (np. a jak uruchomić spryskiwacze reflektorów ? zeby ).
Znowu OT, ale zapodaj
Pozdor Myjk
mam pytanie troszkę z innej beczki mianowicie czy można wykorzystać wyświetlacz nawigacji do systemu czujników parkowania?
Mam navi ale, jak chyba każdy, nawet nie otwieram bo wkurza mnie jak Europa kończy się na Niemieckiej granicy
. Może chociaż wyświetlacz do parkowania by się przydał. 

jeżeli ja nie pomogę Tobie a Ty nie pomożesz mi to kto nam pomoże
- Od: 28 lut 2008, 08:13
- Auto: Mazda 6 2008 2.0d 140KM sport excl. kombi
czujniki tandetne a nie tandetne nie dajcie sie z fiksowac ...
polowe z nich robi i tak siemens.... i to jest tak cholernia prosta konstrunkcja ze nawet chinczyk nie moze spieprzyc, a widac bedzie zawsze pomalowane czy nie ... gladki zderzak to gladki zderzak ... jak juz wspominalem Mackowi. L. najlepiej kamere cofania,... koszta podobne brak problemu z kablami ...
polowe z nich robi i tak siemens.... i to jest tak cholernia prosta konstrunkcja ze nawet chinczyk nie moze spieprzyc, a widac bedzie zawsze pomalowane czy nie ... gladki zderzak to gladki zderzak ... jak juz wspominalem Mackowi. L. najlepiej kamere cofania,... koszta podobne brak problemu z kablami ...
Witam wszystkich .
Ja mam pytanie do forumowiczów którzy montowali czujniki osobiście.Kupiłem jakieś czujniki na Allegro ( tylko tył ) i pojawił się problem
, wlazłem dziś pod samochód coby się trochę rozejrzeć i nie za bardzo mam pomysł gdzie to założyć . Pod zderzakiem jest metalowe wzmocnienie które jest praktycznie na całej "prostej " części zderzaka,nad tym wzmocnieniem jest troszkę przestrzeni ale wydaje mi sie, że czujniki się tam nie zmieszczą ( srednica czujników ok.22 mm ) ,niżej zderzak jest juz ostro skierowany w dół.I teraz pytanie czy zakładając czujniki trzeba przewiercić również to wzmocnienie ? jesli tak to czym ? i czy bez rozbierania zderzaka jest to możliwe? Drugie pytanie którędy poprowadzić kable do środka, bo jakoś nie widzę żadnej dziury. Może ktoś ma jakieś fotki "step by step" jak to zrobić. Ostatecznie jakieś namiary na dobrych fachowców okolice Tarnów, Krakow.
Z góry dzięki
Ja mam pytanie do forumowiczów którzy montowali czujniki osobiście.Kupiłem jakieś czujniki na Allegro ( tylko tył ) i pojawił się problem
Z góry dzięki
-
albert1111
albert1111 napisał(a):Witam wszystkich .
Ja mam pytanie do forumowiczów którzy montowali czujniki osobiście.Kupiłem jakieś czujniki na Allegro ( tylko tył ) i pojawił się problem, wlazłem dziś pod samochód coby się trochę rozejrzeć i nie za bardzo mam pomysł gdzie to założyć . Pod zderzakiem jest metalowe wzmocnienie które jest praktycznie na całej "prostej " części zderzaka,nad tym wzmocnieniem jest troszkę przestrzeni ale wydaje mi sie, że czujniki się tam nie zmieszczą ( srednica czujników ok.22 mm ) ,niżej zderzak jest juz ostro skierowany w dół.I teraz pytanie czy zakładając czujniki trzeba przewiercić również to wzmocnienie ? jesli tak to czym ? i czy bez rozbierania zderzaka jest to możliwe? Drugie pytanie którędy poprowadzić kable do środka, bo jakoś nie widzę żadnej dziury. Może ktoś ma jakieś fotki "step by step" jak to zrobić. Ostatecznie jakieś namiary na dobrych fachowców okolice Tarnów, Krakow.
Z góry dzięki
W kombiaku zakładałem sam bez zdejmowania zderzaka, zmieściły sie pomiędzy wzmocnieniem a zderzakiem, bez żadnego nawiercania wzmocnienia.
Nie wiem jak Twoje, ale oryginały mają kształt 'L' – część wyprowadzająca kable idzie w dół. Są mocowane na wysokości belki zderzaka. Ważne jest ich rozmieszczenie, aby nie było martwych stref.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
mcbeth napisał(a):Ważne jest ich rozmieszczenie, aby nie było martwych stref.
A jak to zrobić by ich nie było?
Czy jest na to jakiś schemat/procedura/szablon???
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Ja jak zakładałem swoje czujniki to miałem szablon z tej strony....http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=90

Mazda 6
hmmm czujniki made in china ( jak wszystko z alegro) chodza nawet w miare mam 6, 2 na przód 4 na tył w kolorze zderzaka pozatym mam polskie komendy głosowe...zamiast natarczywego bucznie mam poprostu komunikaty po polski i wyswietlacz który pokazuje do którego czujnika mam najblizej... nawet dosc fajny ale czasem mam dziwne zachowania np.. jade sobie autostaradą 120-130 na zegarze a tu koles mi mowi. uwazaj półtora metra od przeszkody
no i to potrafi cie zdenerwowac. wiec wziełem sie na sposób i w czasie jazdy wyłanczam poprostu komunikaty głosowe.nie wiem czy to wina czujnika.. czy wina komputerka.. jakos musze z tym życ:)
w sumie przydatna rzecz w zatłoczonych i ciasnych miastach..

Mazda 6
gacek napisał(a):lokalizacja wyświetlacza jak najbardziej jest na miejscu
W sumie racja
PS
Bardzo ten wyświetlacz pomaga? Spotkałem sie z teorią, że rozprasza uwagę.
Czy wersja bez wyświetlacza (buzer) Twoim zdaniem wystarczy?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Piterx podaj linka do tych, które kupiłeś.
Co sądzicie o kamerkach zamiast czujników? Mniej kombinacji z zakładaniem. Jest ich trochę również na allegro. Tylko ciekaw jestem jak to widzi w nocy przy świetle cofania?
Co sądzicie o kamerkach zamiast czujników? Mniej kombinacji z zakładaniem. Jest ich trochę również na allegro. Tylko ciekaw jestem jak to widzi w nocy przy świetle cofania?
Wcześniej jeździłem: Nissan Sunny 1.4 `95, Toyota Yaris 1.0 `03,`04,`05, Renault Clio 1.5 DCI `06, VW Passat 1.9 TDI `03, Mazda 323F 1.5`96
- Od: 22 mar 2007, 21:59
- Auto: była 323f, BA, 1996,
była 6 GY MZR-CD 2003,
był Xedos 9, 2,5l 2001, automat
jest BMW 3 (E46), 2,0 diesel, 2001,polift, automat