Alarm
dodam swoje 3 grosze do tego wątku
na maxa mkr....jace jest dla mnie włączanie alarmu w tym aucie
klakson wyje na całe osiedle i wszyscy wiedzą kto przyjechał , a ja niekoniecznie chce się rzucać w oczy
zwłaszcza jak wracam w nocy żona już czeka z WAłKIEM....
nie da cie tego zmienić na dyskretne pip , lub sygnał światłami klakson to bardzo kiepski pomysł ?
na maxa mkr....jace jest dla mnie włączanie alarmu w tym aucie
klakson wyje na całe osiedle i wszyscy wiedzą kto przyjechał , a ja niekoniecznie chce się rzucać w oczy
zwłaszcza jak wracam w nocy żona już czeka z WAłKIEM....
nie da cie tego zmienić na dyskretne pip , lub sygnał światłami klakson to bardzo kiepski pomysł ?
- Od: 5 mar 2008, 23:05
- Auto: M6 3,0 V6 2006 automat
amok3d napisał(a):na maxa mkr....jace jest dla mnie włączanie alarmu w tym aucie
klakson wyje
U mnie w amerykańcu też wyje klakson jak się przyciśnie 2 razy w krótkim odstępie czasu zamykanie na kluczyku, ale z tego co wyczytałem w instrukcji to nie oznacza uzbrajania alarmu, tylko potwierdza że wszystko zamknięte. Przy fabrycznym alarmie uzbraja się on już przy pierwszym naciśnięciu LOCK-a i wtedy nie ma klaksonu...

To o czym mówicie to jest centralny zamek w wersjach USA – to nie alarm – no chyba że jest to fabrycznie zalarmem. Ja alarm do tego sobie dołożyłem inny i pilotaorginalnego mazdy położyłem do szafki
a używam innego – tego od alarmu i wnim nie ma tego typu problemów – on używa własnej syreny – bez klaksonu.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Karwoś napisał(a):To o czym mówicie to jest centralny zamek w wersjach USA – to nie alarm – no chyba że jest to fabrycznie zalarmem
O tym właśnie piszę – jak się ma fabryczny alarm, to uzbraja się go zamknięciem drzwi na pilocie, a jak alarmu brak, to i trąbienie klaksonem nie pomoże...
Karwoś napisał(a):pilotaorginalnego mazdy położyłem do szafki
Ja mam klucz-scyzor zintegrowany z pilotem, nie ma co odkładać

O!! Bardzo dobre rozwiązanie – EXUS powinien o tym pomyśleć.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Witam,
Kilka dni temu (3) zostałem szczęśliwym posiadaczem M6 (anglik).
Mam jednak drobny problem – przy zamykaniu i otwieraniu drzwi (czy to pilotem czy kluczem) nie dostaje żadnego potwierdzenia – kierunkowskazy nie migają, dźwięków oprócz zamka też żadnych nie słychać... Ta wersja (TS2) jest podobno wyposażona w alarm – mam zresztą 3 przyciska na pilocie...
Czyżby był zepsuty, a może jest w jakiś sposób deaktywowany
Proszę o pomoc
Kilka dni temu (3) zostałem szczęśliwym posiadaczem M6 (anglik).

Mam jednak drobny problem – przy zamykaniu i otwieraniu drzwi (czy to pilotem czy kluczem) nie dostaje żadnego potwierdzenia – kierunkowskazy nie migają, dźwięków oprócz zamka też żadnych nie słychać... Ta wersja (TS2) jest podobno wyposażona w alarm – mam zresztą 3 przyciska na pilocie...
Czyżby był zepsuty, a może jest w jakiś sposób deaktywowany
Proszę o pomoc
- Od: 1 kwi 2009, 22:10
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 SPORT (uk version)
Kiedys chyba byl podobny problem na forum ale nie pamietam co bylo nie tak..
Jak mam otwarta klape bagaznika to dziala mi tylko centralny,alarm sie nie zalacza i kierunki nie mrugaja,ale jak wszystko jest zamkniete to alarm sie uzbraja..
Sprawdz moze czy wszystkie krancowki sa ok.
Normalnie jak zamkniesz auto za pomoca pilota i alarm sie uzbroi to przy probie otwarcia kluczykim drzwi alarm powinien sie wlaczyc..
pozdro
Jak mam otwarta klape bagaznika to dziala mi tylko centralny,alarm sie nie zalacza i kierunki nie mrugaja,ale jak wszystko jest zamkniete to alarm sie uzbraja..
Sprawdz moze czy wszystkie krancowki sa ok.
Normalnie jak zamkniesz auto za pomoca pilota i alarm sie uzbroi to przy probie otwarcia kluczykim drzwi alarm powinien sie wlaczyc..
pozdro
Dzięki za odpowiedź,
Rzeczywiście problemem była klapa bagażnika (czujnik w zamku) – nie ważne czy był zamknięty czy otwarty – czujnik dawał styk. Co ciekawe jak zamykam zamek bagażnika ręcznie – wkładając śrubokręt w miejsce w które wchodzi bolec w zamek – czujnik działa prawidłowo. Możliwe że to przez to że klamka bagażnika "nie odbija" – mechanizm albo sprężyna klamki do wymiany, sam zamek raczej jest ok.
Jak na razie odłączyłem czujnik z zamka i teraz alarm działa i kierunki migają przy otwieraniu i zamykaniu...
Jeszcze jedno pytanko – po kilku chwilach po otwarciu zamków pilotem (ale nie otwierając żadnych drzwi) samochód sam się zamyka...
Czy to normalne??
Rzeczywiście problemem była klapa bagażnika (czujnik w zamku) – nie ważne czy był zamknięty czy otwarty – czujnik dawał styk. Co ciekawe jak zamykam zamek bagażnika ręcznie – wkładając śrubokręt w miejsce w które wchodzi bolec w zamek – czujnik działa prawidłowo. Możliwe że to przez to że klamka bagażnika "nie odbija" – mechanizm albo sprężyna klamki do wymiany, sam zamek raczej jest ok.
Jak na razie odłączyłem czujnik z zamka i teraz alarm działa i kierunki migają przy otwieraniu i zamykaniu...
Jeszcze jedno pytanko – po kilku chwilach po otwarciu zamków pilotem (ale nie otwierając żadnych drzwi) samochód sam się zamyka...
Czy to normalne??
- Od: 1 kwi 2009, 22:10
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 SPORT (uk version)
Gothmog napisał(a):ma ktos moze jakas instrukcje montażowa do alarmu do Mazdy 6 r.
gratuluję pomysłu żeby wpinać się zgodnie z jakimikolwiek instrukcjami. Średnio rozwinięty złodziej sobie poradzi z takim zabezpieczeniem.
A w ogóle to czemu ten temat tu wisi? Mamy przecież dział ELEKTRONIKA i tam są już całkiem spore tematy o alarmach i zabezpieczeniach.
Mam do Was pytanie.. alarm ni z tego ni z owego sam się załącza , nie ma na to żadnej reguły.. czasami siedzi cicho cały dzień, a innym razem załączy się po uzbrojeniu. Zamek już wymieniony szyby domknięte.. maska i klapa bagażnika też.. znalazłem na forum, że to może być czujnik wstrząsowy i ma zbyt duża czułość.. tylko gdzie go szukać w Maździe 6 ? Wszystko wskazuje na to, że alarm jest fabryczny.. może ktoś już szukał tego urządzenia? Z czujnikiem maski też niby wszystko OK. bo próbowałem ją odchylić lub domknąć przy aktywnym alarmie i nic..
Najchętniej pozbył bym się tego wynalazku, ale nie ma kiedy zostawić auta w elektryka poza tym ostrzegał mnie, że jeśli alarm jest fabryczny i podłączony do komputera może mieć problem z jego odłączeniem. 
- Od: 14 lut 2011, 09:08
- Auto: Mazda6 2006r.
Witam,
Mam mały problem z alarmem w swojej Madzi 6 2003. Osoba od której ją kupiłem zamontowała do samochodu alarm. Na początku wszystko było ok, zamykałem samochód normalnie i wszystko było ok, ale od ostatnich 3 dni alarm potrafi sam się włączyć. Dzieje się to po ok. 40s od zamknięcia samochodu. Dodatkowo zauważyłem, że po zamknięciu samochodu cały czas miga kontrolka immobilizera, ale tak powinno chyba być? Na słupkach przedniej szyby znajdują się dwa czujniki, z tym że po włączeniu alarmu tylko jeden z nich miga,
Sprawdzałem alarm na kilka sposobów:
– bujałem samochodem
– uderzałem w koła
– unosiłem lekko maskę
i nic, alarm się nie włączył. Włączył się dopiero gdy zostawiłem otwartą szybę i włożyłem rękę do środka.
Miał z was ktoś taki przypadek?
Mam mały problem z alarmem w swojej Madzi 6 2003. Osoba od której ją kupiłem zamontowała do samochodu alarm. Na początku wszystko było ok, zamykałem samochód normalnie i wszystko było ok, ale od ostatnich 3 dni alarm potrafi sam się włączyć. Dzieje się to po ok. 40s od zamknięcia samochodu. Dodatkowo zauważyłem, że po zamknięciu samochodu cały czas miga kontrolka immobilizera, ale tak powinno chyba być? Na słupkach przedniej szyby znajdują się dwa czujniki, z tym że po włączeniu alarmu tylko jeden z nich miga,
Sprawdzałem alarm na kilka sposobów:
– bujałem samochodem
– uderzałem w koła
– unosiłem lekko maskę
i nic, alarm się nie włączył. Włączył się dopiero gdy zostawiłem otwartą szybę i włożyłem rękę do środka.
Miał z was ktoś taki przypadek?
Ostatnio edytowano 19 gru 2011, 12:38 przez brio11, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 19 wrz 2011, 14:45
- Auto: Mazda 6 2.0
brio11 napisał(a): Dodatkowo zauważyłem, że po zamknięciu samochodu cały czas miga kontrolka immobilizera, ale tak powinno chyba być?
Dokładnie ten typ tak ma

-
Pawciu