Nielegalne ksenony

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Czacha » 18 mar 2008, 14:31

Grzyby napisał(a):jak to nie ma?
świeci? świeci!

No cóż... idąc tym tokiem rozumowania można by wysunąć odważną tezę, że np. Golf odwijany z niemieckiej latarni ma coś wspólnego z Mazdą RX8... <głaszcze>

Widzę, że temat dość mało popularny ostatnio, czyżby wszyscy zrozumieli, że nielegalne ksenony są niedobre :P

Ale żeby trzymać się tematu, to wpadł mi do głowy pewien pomysł na "akcję edukacyjną" dla kierowców :]
Proponuję zrobić tak, że gdy z przeciwka pojedzie jakieś auto z ewidentnie źle ustawionymi światłami, to potraktować go tak samo, czyli w oczy długimi przez około 1s :) A jeżeli to będzie jakaś wiekowa ikona niemieckiej motoryzacji z ksenonami z Allegro, to "czas naświetlania" można wydłużyć, np. do 2s :D Może niektórym da to choć trochę do myślenia jak czują się wymijani kierowcy... :|
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez Pit » 18 mar 2008, 14:43

Czacha napisał(a):No cóż... idąc tym tokiem rozumowania można by wysunąć odważną tezę, że np. Golf odwijany z niemieckiej latarni ma coś wspólnego z Mazdą RX8... <głaszcze>

Oczywiście: rodzinne, czterodrzwiowe i wolne auto :) Tak samo pełno ich na OtoMoto :)
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez sołtys » 18 mar 2008, 15:25

Czacha napisał(a):motoryzacji z ksenonami z Allegro, to "czas naświetlania" można wydłużyć, np. do 2s

obawiam sie że skończy się to tym że dostaniesz nielegalnymi ksenomami z długich.
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez Xenocyd » 18 mar 2008, 15:30

sołtys napisał(a):obawiam sie że skończy się to tym że dostaniesz nielegalnymi ksenomami z długich.

nie przejdzie, "druciaki" na H4 maja jeden zarnik, nie ma opcji wlaczenia dlugich. Dopiero bi-ksenony moga walnac po oczach, ale tego nie pcha sie w kloszyk na H4 spotykany w golfach 2giej generacji :)
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez sołtys » 18 mar 2008, 15:44

Xenocyd napisał(a):nie przejdzie, "druciaki" na H4 maja jeden zarnik,

oj możesz sie zdziwiź

Xenocyd napisał(a):ale tego nie pcha sie w kloszyk na H4 spotykany w golfach 2giej generacji

prosze bardzo

http://www.allegro.pl/item327509548_pro ... _8000.html

i już dostajesz po oczach

Swoja drogą przypomina mi sie fakt że np. 3-cie swiatło stop też kiedyś było "nielegalne"
z ksenonami może być podobnie, bo układy tzw "samopoziomujące" jak działają każdy widzi, nieraz dostałem po oczach z fabrycznych ksenonów.
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez Czacha » 18 mar 2008, 16:57

sołtys napisał(a):Swoja drogą przypomina mi sie fakt że np. 3-cie swiatło stop też kiedyś było "nielegalne"
z ksenonami może być podobnie, bo układy tzw "samopoziomujące" jak działają każdy widzi, nieraz dostałem po oczach z fabrycznych ksenonów.

Zgadza się. Gdyby powstał jakiś przepis, homologowane zestawy do przeróbek, zamienniki żarówek halogenowych, to dlaczego nie? Później wizyta na stacji diagnostycznej, dokładna kontrola, adnotacja do dowodu rejestracyjnego. I każdy jest zadowolony. Ale nie powinno to wyglądać tak, że kupujemy na Allegro pierwszy tańszy zestaw, wsadzamy do reflektora, jeżeli nie pasuje to poprawiamy wiertarką, młotkiem, śrubokrętem i mocujemy drutem.
Chyba kiedyś było coś takiego, jak legalny zamiennik żarówki R2 na wersję halogenową.
Forumowicz

Postprzez alf28 » 18 mar 2008, 17:54

Czacha napisał(a):Widzę, że temat dość mało popularny ostatnio, czyżby wszyscy zrozumieli, że nielegalne ksenony są niedobre
spewnością i poszli do spowiedzi ;)
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez Adaś » 18 mar 2008, 18:38

Xenocyd napisał(a):nie przejdzie, "druciaki" na H4 maja jeden zarnik, nie ma opcji wlaczenia dlugich. Dopiero bi-ksenony moga walnac po oczach, ale tego nie pcha sie w kloszyk na H4 spotykany w golfach 2giej generacji

na Allegro są biksenony H4 – polega to na tym, że mają przesłonę, a nie drugi żarnik który do długich świateł się nie nadaje z uwagi na długi czas rozgrzania. Jak się włączy xenony to jest krótki błysk po czytm ściemniają sie i po chwili dochodzą do właściwej barwy światła
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Xenocyd » 19 mar 2008, 19:40

Czacha napisał(a):Później wizyta na stacji diagnostycznej, dokładna kontrola, adnotacja do dowodu rejestracyjnego. I każdy jest zadowolony.

Sorry, to chyba nie w tym kraju, napewno nie w przeciagu najblizszych lat. Skoro nikt nie ma nad niczym kotroli, za 20 zl mozna zalatwic sobie przeglad czy wpakowac w H4 druciane ksenony czy, o zgrozo, bi-ksenony nie narazajac sie zbytnio nawet na wiekszy mandat czy strate dowodu rejestracyjnego to mozemy pomarzyc, ze bedzie dobrze...

Swoja droga nawet nie mialem pojecia ze sa juz na allegro dostepna bi-ksenony do H4, ale to pewnie dlatego, ze mimo iz niewiele widze zza kierownicy w srodku nocy to nie wpadlem nigdy na pomysl wpakowania w klosze H4 czegos ponad nowe Osramy...
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez alf28 » 19 mar 2008, 20:40

dzisiaj odkryłem MINUS xenonów,nie potrafią stopić śniegu z klosza i zalatują śniegiem :| sprzydały by się podgrzewanie szybki :D
Forumowicz

Postprzez magicadm » 19 mar 2008, 21:57

alf28 napisał(a):dzisiaj odkryłem MINUS xenonów,nie potrafią stopić śniegu z klosza i zalatują śniegiem sprzydały by się podgrzewanie szybki

Jest jednak na tym świecie sprawiedliwość hahaha
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez alf28 » 19 mar 2008, 23:24

magicadm napisał(a):
alf28 napisał(a):dzisiaj odkryłem MINUS xenonów,nie potrafią stopić śniegu z klosza i zalatują śniegiem sprzydały by się podgrzewanie szybki

Jest jednak na tym świecie sprawiedliwość hahaha
wiesz mnie to nie ruszało :P zauważyłem to dopiero jak wysiadłem z samochodu otworzyć garaż.
dotyczy to prawdopodobnie też fabrycznych xenonów.
Forumowicz

Postprzez Czacha » 19 mar 2008, 23:45

Oczywistym jest, że lampy ksenonowe wytwarzają znacznie mniej ciepła niż żarówki :)
Ale fakt – ciepło to w zimę się przydawało, gdy jeszcze nie było garażu. Włączało się światła mijania + drogowe i po chwili cały lód z kloszów spłynął. Skrobaczką lepiej plastiku nie traktować...
To teraz ksenonowcy się męczcie <diabełek>
Forumowicz

Postprzez magicadm » 19 mar 2008, 23:51

Tak więc wiadomo po co są "obowiązkowe" spryskiwacze :)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Bartg » 20 mar 2008, 00:13

No ksenon sobie mozna zakladac, jak nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania to w 3/4 przypadkow swieci sie panu bogu w okno nawet jak sie 3 dni poswieci na ustawianie, u mnie pod blokiem parkuje Golf4 kombi z xenonem z allegro, jak zapali w nocy to oswietla 4 pietrowy blok do 3 pietra w gore i 2 klatki wszer. A potem w nocy mijasz takiego i masz ochote zrobic mu krzywde.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez alf28 » 20 mar 2008, 10:54

Bartg napisał(a):No ksenon sobie mozna zakladac, jak nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania to w 3/4 przypadkow swieci sie panu bogu w okno
nie panu bogu w okno tylko świeci tak;
z lewej blu vision +50,z prawej xenon 4300 KLIK

magicadm napisał(a):Tak więc wiadomo po co są "obowiązkowe" spryskiwacze
pod warunkiem że załanczały by się automatycznie i niezależnie,a nie razem ze spryskiwaczem przedniej szyby.
bardziej wskazane były by wycieraczki ;)
Forumowicz

Postprzez Lukano » 20 mar 2008, 11:38

Bartg napisał(a):No ksenon sobie mozna zakladac, jak nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania to w 3/4 przypadkow swieci sie panu bogu w okno nawet jak sie 3 dni poswieci na ustawianie,

hehe a najlepiej wie o tym ktoś kto ich nie ma :D To mnie zawsze rozbraja, najwięcej mają do powiedzenia Ci którzy znają coś tylko z opowiadań :] I widział jednego debila w golfie, który je wstawił pewnie do zwykłych lamp. HID w soczewkach dobrze ustawiony świetnie świeci i nie oślepia.
A samo poziomowanie z jego szybkością reakcji można sobie wsadzić w buty na polskich drogach. Albo przeprowadzić się za zachodnią granicę :D Mam takie z fabrycznymi ksenonami w firmowym volvo i nie świeca lepiej od moich w maździe. Spryskiwacze hmmm z tym może się zgodzę, łatwo można je założyć, lub myć światła. Zresztą 90% ludzi z ksenonami nawet nie wie, że coś takiego ma, a nawet jak wie to nie używa.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez marek » 20 mar 2008, 13:11

alf28 napisał(a):pod warunkiem że załanczały by się automatycznie i niezależnie,a nie razem ze spryskiwaczem przedniej szyby.

w każdym aucie z seryjnymi ksenonami które znam załączają się razem ze spryskiwaczami szyby. Przy czym są to spryskiwacze ciśnieniowe i bez problemu radzą sobie z brudem na lampach.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez alf28 » 20 mar 2008, 13:34

marek napisał(a):w każdym aucie z seryjnymi ksenonami które znam załączają się razem ze spryskiwaczami szyby.
i jak to się ma do problemu który opisywałem kilka postów wyżej,przecież nikt normalny nie używa spryskiwacza jak pruszy śnieg i ma czyste szyby,co najwyżej wycieraczek
marek napisał(a):Przy czym są to spryskiwacze ciśnieniowe i bez problemu radzą sobie z brudem na lampach.
pisałem o śniegu
Forumowicz

Postprzez marek » 20 mar 2008, 13:37

alf28 napisał(a):i jak to się ma do problemu który opisywałem kilka postów wyżej,przecież nikt normalny nie używa spryskiwacza jak pruszy śnieg i ma czyste szyby,co najwyżej wycieraczek

ale wtedy lampy też są czyste.

alf28 napisał(a):pisałem o śniegu

chyba nie umrzesz jak zimą raz na pół godziny włączysz spryskiwacz

generalnie w nowych autach lampy są tak ukształtowane że snieg samoistnie spada pod wpływem prędkości bo nie ma czegoś a'la "wnęka" z lampą jak np w BA.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail