przez Devo_Y » 13 mar 2008, 16:43
zastanawiam się właśnie nad kupnem nowych letnich opon, ponieważ okazało się, że raczej obecne nie dociągną do końca sezonu. grubość bieżnika jeszcze daje radę, ale patrząc na strukturę powierzchni gumy widać wyraźne, drobne pajęczynkowe spękania, gdzieniegdzie większe zarysowania i braki (swego rodzaju sznyty). udało mi się też w zeszłym roku obydwie przednie przedziurawić (na gwoździa nie ma rady), więc wylądowały na tylnych kołach). są w dodatku dosyć głośne-huczą nierównomiernie, ślizgają się przy mocniejszym ruszaniu i hamowaniu. wydaje mi się, że mają zbyt małą przyczepność przy ostrzejszym skręcie.
wiadomo, w końcu mają już cztery lata, więc guma już nie ta...
pomyślałem, zakładając je trzy tygodnie temu, że jeszcze wystarczą do kolejnej zimy. i może jeszcze można byłoby na nich pojeździć, jednak dochodzę do wniosku, że przy moim stylu jazdy jest to dosyć ryzykowne. najbardziej przestraszyłem się wczoraj jak przy skręcie w prawo przy ok 40km/h wyrzuciło mnie tak, że przejechałem prosto na kręconych kołach, na chodnik po drugiej stronie skrzyżowania. opatrzność chyba nade mną czuwała, bo po drodze nie trafiłem w żadne auto (a było kilka na krzyżówce) ani pieszego, który mógłby przechodzić chodnikiem, na którym wylądowałem obrócony 90 stopni w lewo (próba wyjścia z poślizgu). dopiero po fakcie zauważyłem, że na skrzyżowaniu rozsypany jest piach, więc nowe opony też by nie pomogły...
ale do rzeczy...
jeżdżę obecnie na uniroyal rallye 680 185/65R14 86T
zastanawiam się czy kupić takie same, w cenie z montażem 175pln/sztuka to chyba niezłe rozwiązanie.
ale rozważam także:
1. uniroyal rallye 550 185/65R14 86H 223pln/szt z montażem
2. dunlop sp sport fastresponse 185/65R14 86H 249pln/szt z montażem
3. dunlop sp sport 01 185/65R14 86T 243pln/szt z montażem
co powiecie na takie opony?
gdybym ew. zmienił szerokość na 195 to jaka byłaby różnica w użytkowaniu? (pytam, bo nie mam porównania)
wtedy zmiana profilu konieczna byłaby z 65 na 60, czy 55?
Ostatnio edytowano 14 mar 2008, 14:52 przez
Devo_Y, łącznie edytowano 1 raz