Słabe hamulce _ Klocki wymienione
1, 2
Witam , mam mały problem z hamulcami otóż wczoraj wymieniłem same klocki "ATE" z przodu i hamulce są słabsze niż miało to miejsce ze starymi klockami , tarcze są w stanie średnim ale oczekiwałem trochę lepszych hamulców a tu klapa , układ odpowietrzony co radzicie by polepszyć ich skuteczność czy jest szansa że klocki się jeszcze ułożą i będą hamowały lepiej , czy należy już coś innego działać w tym kierunku
z pozdrowieniami _Rekin_ ..
Obecna- Mazda 626 GW 2.0i 16v FS-HP 136KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM
Jak pisałem tarcze nie są nowe ale nie są aż tak w fatalnym stanie lecz jak piszesz drobne nierówności to posiadają na pewno a więc wnioskując bądźmy dobrej mysli że klocki sie ułożą i zaczną w końcu hamować jak należy
w warsztacie powiedzieli powinno się przed montażem na stare tarcze spiłować ranty klocków i hamowały by poprawniej , czy jest teraz sens sciagać je raz jeszcze i opiłowac ranty klocków
piotrek2 napisał(a):Poczekaj trochę chyba nie ma sensu rozbierać jeszcze raz tylko nie przesadzaj z predkością żebyś wychamował
Jednak nie wytrzymałem i zdecydowałem się na rozebranie tego ponownie i powiem że na rezultaty nie trzeba było długo czekać odrazu po zastosowaniu patentu ścierania rantów klocków i ponownym montażu hamulce nabraly wigoru , nie są jeszcze brzytwy ale jest spora poprawa tak więc jestem dobrej myśli jak się klocuszki juz całkowicie ułożą powinny być wmiare przyzwoite hamulce ...
No widzisz, daj im jeszcze trochę czasu......Rekin napisał(a):Jednak nie wytrzymałem i zdecydowałem się na rozebranie tego ponownie i powiem że na rezultaty nie trzeba było długo czekać odrazu po zastosowaniu patentu ścierania rantów klocków i ponownym montażu hamulce nabraly wigoru
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Witam.
Każdy wie jakie są hamulce w GE. W porównaniu np z M6 to jak z gumy. Ale co ciekawe. Ostatnio zauważyłem że mam zajebiaszcze hamulce w mojej GE. Tylko dotknę i czuje jak bym sie katapultował z F-16. Ale jest jeden mały problem. Takie hamulce mam tylko rano jak samochodzik sobie postoi cała noc i tylko za pierwszym razem.
Wiecie może o co biega?
Każdy wie jakie są hamulce w GE. W porównaniu np z M6 to jak z gumy. Ale co ciekawe. Ostatnio zauważyłem że mam zajebiaszcze hamulce w mojej GE. Tylko dotknę i czuje jak bym sie katapultował z F-16. Ale jest jeden mały problem. Takie hamulce mam tylko rano jak samochodzik sobie postoi cała noc i tylko za pierwszym razem.
Wiecie może o co biega?
- Od: 13 sty 2006, 00:37
- Auto: GE '96 GT
Może powinieneś wymienić płyn hamulcowy bo ma on tendencje do chłonięcia wody a wtedy w miarę nagrzewania się płynu woda zaczyna odparowywać tworzą się pęcherze i efekt na hamulcach jak by były zapowietrzone, tracą swoją skuteczność.
- Od: 4 sie 2007, 19:15
- Auto: były
mazda GY LFF7 LPFI
mazda CA KL SGI
jest
GH LFF7 DYNAMIC SPORT kombi
To nie wina płynu. Płyn jest wymieniany raz do roku i obecnie jest zółtego koloru. Więc wszystko jest ok 
Dziewczopol napisał(a):Wiecie może o co biega?
tak – to efekt rdzewiejących tarczy po nocy. Przy pierwszym hamowaniu nalot się ściera i już potem jest norma
To taki mały nalot by robił aż taką różnice w działaniu hamulcy? Czy może wiecie ile powinno być kN na tylnych hamulcach po badaniu na stanowisku rolkowym?
Ja dzis tez zalozylem nowe klocki na przod i tyl.Tarcze zostaly stare.I fachowiec w ASO Mazdy powiedzial zeby uwazac i jak nazwal HAMULCE BEDA TEPE.Normalna sprawa.Jak pisza koledzy musza
sie ulozyc i dopasowac do tarczy 

- Od: 25 lut 2007, 22:14
- Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km
Dziewczopol napisał(a):Każdy wie jakie są hamulce w GE.
nie rozumiem.Jakos z tym nie mialem problemu.Kup sobie zestaw Brembo tarcze,klocki Ferrodo oraz firmowe przewody w stalowym oplocie to sie zdziwisz.
-
waldii
Obecnie mam orginalne tarcze i klocki Ferrodo. Żadna rewelacja. Chyba za duzo sie najeździłem M6 i moze dlatego mi sie tak wydaje. A mógłbys podać jakąś fimę tych przewodów?
Dziewczopol napisał(a):A mógłbys podać jakąś fimę tych przewodów?
oj to byla rzezba.Przewody byly chyba nawet no name.Kupowalem u znajomka w sklepie motocyklowym.Kupilem takie,zeby byly ok.2cm dluzsze od ori i w takim zakladzie zarabiającym weze i rurki hydrauliczne przelozyli mi te ori mazdowskie koncowki.Wazne,zeby oplot bardzo ciasno siedzial na przewodzie
-
waldii
Znalazłem przewody firmy GOODRIDGE tylko coś tam dziwnego jest napisane bo do GE kosztują 560 a do MX6 460 a cos mi sie wydaje że w tych dwóch samochodach to przewody są takie same
Cena troche zaporowa.

Cena troche zaporowa.
Dziewczopol napisał(a):cos mi sie wydaje że w tych dwóch samochodach to przewody są takie same
a to nie dziwne.Nie wiem czy sa takie same ale np.czujnik do ABSu do 626 a do 323 jest identyczny lecz maja inne numery i do GE jest dwa razy drozszy.Inna klasa,inna kasa

Dziewczopol napisał(a):do GE kosztują 560 a do MX6 460
jesli to cena za komplet to taniej nie wyrwiesz a jesli za sztuke to troche drogo.Ja placilem cos ok.140zl za szt.plus te zarobienia koncowek to w granicach700zl wyszlo za calosc
-
waldii
No to ładny wydatek.
Musze chyba wejsc w spolke z kumplem w USA i zacząć sprowadzac takie częsci
!!
Hm. 700 zł to ładna kasa.
Rozumiem ze Waldi mówisz o oryginałach lub o super zamienniku?
Musze chyba wejsc w spolke z kumplem w USA i zacząć sprowadzac takie częsci

Hm. 700 zł to ładna kasa.

Rozumiem ze Waldi mówisz o oryginałach lub o super zamienniku?
DC CARS
1, 2