I jak dlugo trwa nagrzanie sie takiego silnika badz po jakim czasie zaczyna dzialac ogrzewanie? Bo mam wrazenie ze u mnie dzieje sie to zbyt dlugo, bo wskazowka temp silnika podnosi sie dopiero po okolo 10 km i to jest po okolo 15 min jazdy po mescie, a nawiew dmucha lekko cieplym powietrzem
Lokalizacja termostatu
Strona 1 z 1
Mam pytanie: gdzie znajduje sie termostat w xedosie?
I jak dlugo trwa nagrzanie sie takiego silnika badz po jakim czasie zaczyna dzialac ogrzewanie? Bo mam wrazenie ze u mnie dzieje sie to zbyt dlugo, bo wskazowka temp silnika podnosi sie dopiero po okolo 10 km i to jest po okolo 15 min jazdy po mescie, a nawiew dmucha lekko cieplym powietrzem
Termostat – było
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... =termostat
ciężko ocenić czy to szybko czy wolno Ci się nagrzewa. jest zima, jest zimno, silnik wolniej nabiera rumieńców ;–)
Latem mój motor jest ciepły po paru minutach, ca. 3 kilometrach. teraz trwa to odpowiednio dłużej. wiadomo, że w mieście, na krótkich dystansach na ogół niestety jeździ się na niedogrzanym silniku (mało jeżdżenia, więcej postojów – a przecież sinik rozgrzewa się, gdy jest obciążony).

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... =termostat
ciężko ocenić czy to szybko czy wolno Ci się nagrzewa. jest zima, jest zimno, silnik wolniej nabiera rumieńców ;–)
Latem mój motor jest ciepły po paru minutach, ca. 3 kilometrach. teraz trwa to odpowiednio dłużej. wiadomo, że w mieście, na krótkich dystansach na ogół niestety jeździ się na niedogrzanym silniku (mało jeżdżenia, więcej postojów – a przecież sinik rozgrzewa się, gdy jest obciążony).
Ostatnio edytowano 29 lis 2004, 22:01 przez b2, łącznie edytowano 1 raz
Dzieki za odpowiedzi
W takim razie bede sprawdzal czy jest sprawny czy moj typ
tak ma
I jeszcze jedno pytanie czy u was w okresie jesienno zimowym z rury wydechowej tez wydostaje sie taki bialy dym?
Bo w sumie zauwazylem , ze w wiekszosci samochodow teraz dymi sie, ale wydaje mi sie , ze w moim jakby za mocno? (przy ruszaniu z jedynki zostaje chmura dymu
). Dodam, ze plynu z chlodnicy mi nie ubywa i nie ubywa mi takze oleju, jak zalalem po kupnie tak po przejechaniu juz 6 tys km stan jest taki jak po zalaniu.
W takim razie bede sprawdzal czy jest sprawny czy moj typ
I jeszcze jedno pytanie czy u was w okresie jesienno zimowym z rury wydechowej tez wydostaje sie taki bialy dym?
Bo w sumie zauwazylem , ze w wiekszosci samochodow teraz dymi sie, ale wydaje mi sie , ze w moim jakby za mocno? (przy ruszaniu z jedynki zostaje chmura dymu
U mnie też dymi z komina, zarówno po ruszeniu, jak i na postoju, kiedy wyłaczę silnik... po prostu para. W paliwie jak i w LPG jest przecież jakaś część wody...
a na dodatek jak mocno szroni w nocy, to ruszając rano mam lekko dymiącą całą maskę (widac kiedy stoję na światłach) 

polskie drogi...
- Od: 13 lis 2004, 20:59
- Auto: ------------------------------
Termostaty nie powinny być drogie. Do mojej Madzi jest to wydatek na poziomie ok. 30zł. U mnie też jest taka historia. Po przejechaniu dwóch, trzech kilometrów dopiero zaczyna letnie powietrze dmuchać z wylotów powietrza. Tak nie powinno być. Kumpel ma podobną Madzię, jak moja i mówi, że obecnie (zimą) ciepłe powietrze zaczyna lecieć już po ok. 1.5 minuty od uruchomienia silnika. Mam na myśli wolne obroty na postoju.
Zainwestuj w termostat i przepłucz sobie nagrzewnicę (wymiennik ciepła). Jak silnik jest zimny, to przecież termostat odpowiada za załączanie dużego/malego obiegu.
Albo działa obieg chłodziwa w silniku, nagrzewnicy i paru innych elementach.
Albo załącza się jeszcze dodatkowo chłodnica a później wentylator.
Jeśli termostat się zatnie, to np. otworzy się i działa tylko duży obieg. Oznacza to, że cały układ chłodzenia musi się nagrzać, włącznie z chłodnicą, która zimą również chłodzi ciecz. Oczywiście wymiana termostatu i profilaktyczne przepłukanie nagrzewnicy powinno rozwiązać kłopoty z ogrzewaniem w 100 procentach.
Poniżające jest, jeśli jedziesz do pracy z samego rana. Zęby ci dzwonią z zimna a ogrzewanie zaczyna działać dopiero, jak parkujesz przed firmą
Popytaj jeszcze prawdziwych fachowców, mechaników takich, jak Jaksa. Jego wiedza nie jest tylko teoretyczna, ale jak najbardzie praktyczna. On jest na tym FORUM autorytetem. Mam skromną nadzieję, że potwierdzi moje spostrzeżenia co do bieżącego tematu.
Zainwestuj w termostat i przepłucz sobie nagrzewnicę (wymiennik ciepła). Jak silnik jest zimny, to przecież termostat odpowiada za załączanie dużego/malego obiegu.

Jeśli termostat się zatnie, to np. otworzy się i działa tylko duży obieg. Oznacza to, że cały układ chłodzenia musi się nagrzać, włącznie z chłodnicą, która zimą również chłodzi ciecz. Oczywiście wymiana termostatu i profilaktyczne przepłukanie nagrzewnicy powinno rozwiązać kłopoty z ogrzewaniem w 100 procentach.
Poniżające jest, jeśli jedziesz do pracy z samego rana. Zęby ci dzwonią z zimna a ogrzewanie zaczyna działać dopiero, jak parkujesz przed firmą
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
GofNet napisał(a):Poniżające jest, jeśli jedziesz do pracy z samego rana. Zęby ci dzwonią z zimna a ogrzewanie zaczyna działać dopiero, jak parkujesz przed firmą Popytaj jeszcze prawdziwych fachowców, mechaników takich, jak Jaksa. Jego wiedza nie jest tylko teoretyczna, ale jak najbardzie praktyczna.
a dlaczego poniżające ? moje auto rozgrzewa się właśnie jak dojeżdżam do pracy i jakoś nie czuje się z tego powodu poniżony.
GofNet napisał(a): Popytaj jeszcze prawdziwych fachowców, mechaników takich, jak Jaksa. Jego wiedza nie jest tylko teoretyczna, ale jak najbardzie praktyczna. On jest na tym FORUM autorytetem. Mam skromną nadzieję, że potwierdzi moje spostrzeżenia co do bieżącego tematu.
jjjjjjjaka wazelina

liczysz na zniżki?
Ale co prawda, to prawda. p. Jarek kuma co w mazdach piszczy ;–)
Moze sprawdz jeszcze problemy z ogrzwewaniem (problem Ravo w dziale 323). Protege tez nagrzewa sie na dystansie 2-3 km.
jjjjjjjaka wazelina
liczysz na zniżki?
Ale co prawda, to prawda. p. Jarek kuma co w mazdach piszczy
I Ty piszesz o wazelinie (technicznej)

A u Jarka nie mam zniżek, bo nie naprawiam auta w jego warsztacie. Za duża odległość jest między moim domem a Jego warsztatem
Fajnie, że chociaż trochę humoru można wprowadzić w postach, podwyższając ich kosmetykę i atrakcyjność.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl