Cys napisał(a):ze gubie pojedyncze zaplony, ale w rzeczywistej jezdzie nie da sie tego zauwazyc.
Moim zdaniem trzeba zweryfikowac wszystko i eliminowac to co da sie zlokalizowac jako usterke lub niewlasciwe dzialanie.
W rzeczywistej jezdzie mozesz nie zauwazac zgubienia zaplonow – ale bedzie to mialo wplyw na moc i to jak autko sie zachowuje.
Swojego auta na hamowni nie sprawdzalem, ale mialem uszkodzony przewod wys napiecia – niby nic bo tylko czasami gubil iskre, ale jak dzisiaj zmienilem przewody – roznica jest kolosalna

To po prostu sie czuje.
Nalezaloby ustalic dlaczego gubi i wyeliminowac przyczyne

Cys napisał(a):Sugerowano mi ze uklad wydechowy ( katalizator) moze byc przczyna
Jak juz wspomnialem wyzej. Dodatkowo, katalizator ma wyjezdzic swoje i nalezy go wymienic – juz dokladnie nie pamietam ale chyba co 5 – 7 lat. W Polsce malo kto te zalecenia stosuje, tylko wyrzuca katalizator i ma nadzieje ze parametry nie wyjda poza norme lub daje w lape diagnoscie i po sprawie.
Cys napisał(a):Po wymianie sondy – oryginalna uzywana
Jest to sonda uzywana – ale czy sprawna w pelni

tak jak opisalem wyzej
to, ze jest oryginalna, nie znaczy, ze zachowuje sie jak nowa

(Nie znaczy rowniez, ze <b>jest zla</b>)
Cys napisał(a):na analizie spalin obecnie wypada tak jak powinna – w normie.
Analizator moze wskazywac norme, ale to nie znaczy, ze sklad stechiometryczny mieszanki jest taki jaki ma byc w danej chwili dla odpowiednich parametrow silnika
Cys napisał(a):Jesli jezdzilem na zepsutej sondzie
Autko masz z 95' nie wiem jak bylo traktowane przez jej uzytkownikow (lagodnie, czy tylko but, but itd) wszystkie elementy moga sie zlozyc w jedna sume i spowodowac inne niz prawidlowe dzialanie (chodzi o inna moc niz znamionowa).
co do Twojego pytania – nie sadze aby 5kkm zalatwilo Twoj katalizator o ile wczesniej juz nie byl zalatwiony

Uszkodzenie sondy moglo mu pomoc

Cys napisał(a):gazy wylotowe sa w normie i ogolnie praca sondy z tego co zauwazylem na hamowni
Norma to bardzo szerokie pojecie – gdybys byl na tyle uprzejmy i przedstawil wyniki badania spalin bede zobowiazany. Kontrola spalin nie okresla jednoznacznie, ze sada lub katalizator sa dobre lub, ze sa zle. Daje natomiast ogolne pojecie o przebiegu procesu spalania. Natomiast poszczegolne wskazania moga naswietlic sprawe z innej strony. (jesli sie da to parametry dla gazu i dla benzyny)
Cys napisał(a):Mam dzialajaca sonde lambda, tylko dziala za wolno wiec komputer reaguje wolniej, przez co mam spadek mocy. Mozliwe?
Na to pytanie aby odpowiedziec dokladnie trzeba by ksazke napisac

Odpowiem tak: Sonda dziala wolno (czyli nieprawidlowo), podaje niewlasciwe parametry procesu spalania do centralki sterujacej, uklad wtryskowo-zaplonowy dziala wg otrzymanych wskazan, czyli nieprawidlowo – wniosek jest jednoznaczny: jest mozliwy spadek mocy

I nie tylko to

(wieksze zuzycie paliwa, szybsze zuzywanie sie elementow – np ukladu wydechowego itd itp.)
Cys napisał(a):wymienilem sonde i lekko sie polepszylo.
Cys napisał(a):Wymieniony jest olej, filtry
Jestes na dobrej drodze do przywrocenia autku pelnej swietnosci.
Cys napisał(a):kupilem ja z przebiegiem 120 kkm, a teraz ma 130 kkm.
Czy w zwiazku z tym mial wymieniony rozrzad
Cys napisał(a):Tak wiec moc mojej mazdy to 90 km, a obecnie mam 73
Cys napisał(a):Poradzcie co moge sprawdzic zeby odzyskac utracone prawie 30% mocy.

Daje Ci 100% gwarancje, ze roznica pomiedzy tymi wskazaniami to jedynie spadek o 18,9%

Cys napisał(a):Sadze, ze gazownicy nic nie spieprzyli
Jesli chodzi o gaz – nie jestem w stanie pomoc
Zauwazylem jeszcze cos, co nie daje mnie niepokoi::
Cys napisał(a):Po kupnie samochodu a pozniej po przejechaniu ok.4 kkm moc jeszcze byla( od kupna przejechalem 12kkm)
Czy bylo tak, ze kupiles samochod, wymieniles plyny eksploatacyjne itp i po przejechaniu przez ciebie 4kkm cos sie popsulo
pozdrawiam